Peksimet tarifi (Uşak usulü)
Peksimet uzun yıllar bayatlamadan dayanabilen ve genellikle savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilen ekmek çeşididir. Yunan kökenli bir kelimedir. Türkiye'de genellikle İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde sıkça tüketilir, Erzincan gibi Doğu yörelerinde de farklı şekilleri bulunmaktadır. Şimdi sizlere Uşak usulü peksimet tarifi malzemeleri ve yapım aşamalarını paylaşacağız. Şimdiden ellerinize sağlık...
Yapımı için malzemeler
Hamuru için:
- 1 lt süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Aldığı kadar un
İçine:
- Bir miktar susam ezmesi yada tahin
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- Susam
Peksimet tarifi (Uşak usulü) Nasıl yapılır?
Hamurunu hazırlamak için un, yağ, maya ve şekeri bir kapta ılık süt ile karıştırın.
Tuzu da ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Mayalanması için üzerini nemli bir bezle kapatıp sıcak bir ortamda yarım saat kadar bekletin.
Mayalı hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapıp üzerini nemli bir bezle kapatın.
Her bezeyi merdane ile yarım cm kalınlığında açın.
İçine susam ezmeyi sürüp rulo yapın.
Bıçak yardımıyla 3 cm kadar kalınlığında kesip yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye birbirine bitişik olarak dizin.
Bu şekilde 15 dakika kadar da tepside kabarması için bekletin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ekerek 180 derecelik fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...