Özbek mantısı tarifi
Özbek mantısı son dönemlerde ülkemizde de sıklıkla tercih edilen mantı çeşitlerinden biri oldu. Farklı bir pişirme yönteminin olduğu Özbek mantısı yapılışı ve malzemeleri merak ediliyor. Peki, Özbek mantısı nasıl yapılır? İşte, Özbek mantısı tarifi, malzemeleri ve hazırlanışı...
Yapımı için malzemeler
Hamur için:
- 3 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- 1 su bardağı su
İç harcı için:
- 500 gram kıyma
- 1 soğan
- Tuz
- Karabiber
Üzeri için:
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Kırmızı pul biber
- Sumak
- Nane
- Fesleğen
Özbek mantısı tarifi Nasıl yapılır?
Hamuru için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir yoğurma kabına alın. Ele yapışmayan bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Kıvam alan hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 40 dakika dinlendirin.
İç harcı için kıymayı geniş bir kaseye alın. Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp yoğurun. Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta bir merdane yardımıyla açın.
Hamurdan 8x8 santimetre ölçülerinde kareler kesin. Karelerin ortasına kıymalı harçtan yerleştirin. Uçlarını üst üste getirerek bohça şeklinde kapatın ve karşılıklı kenarları birleştirin. Tuzlu kaynar suda haşlayın.
Üzeri için ezdiğiniz sarımsakları hafif çırptığınız yoğurda ekleyip karıştırın. Mantıları bir servis tabağına alın. Üzerine yoğurt gezdirin. Kırmızı pul biber, sumak ve fesleğen ile tatlandırıp sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...