Meftune tarifi
Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir meftune yemeği. Etin patlıcan ve domatesle buluşmasıyla hazırlanır. Tadındaki ekşilik ise sumaktan gelir. Tabii sadece patlıcanlı ya da kabaklı olarak da yapılabilir ama en makbulü etle pişirilendir. Akşam yemeklerinizde farklı bir tat arıyorsanız meftuneyi mutlaka denemelisiniz.
Yapımı için malzemeler
- 500 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
- 1 su bardağı su
- 1 kilogram patlıcan
- 6 adet domates
- 3-4 adet sivri biber (arzuya göre acı biber de olabilir)
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı tane sumak
- 4 diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı un
- Tuz
Meftune tarifi Nasıl yapılır?
Etleri düdüklü tencereye koyup üstüne su ekleyerek 15 dakika haşlayın.
Patlıcan ve domatesleri kabuklarını soymadan iri küpler halinde, biberleri de halka halka doğrayın.
Pişen etleri geniş ve derin bir tencereye alıp, üzerine sırasıyla patlıcan, domates, biber, tuz ve tereyağının yarısını ekleyin.
Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, 15 dakika pişirin.
Patlıcanların kararmaması için tahta kaşıkla ara sıra hafifçe karıştırın.
Ayrı bir yerde sumağa 1 çay bardağı sıcak su ekleyip 10 dakika dinlendirin.
Suyu bir kaba süzüp, üzerine un ekleyip karıştırın.
Unlu sumak suyunu yemeğin üzerine gezdirip, bir taşım daha pişirin.
Meftuneyi servis tabağına alıp üzerine dövülmüş sarımsak serpiştirin.
Sıcak olarak servis yapın.