Lokma tatlısı tarifi
Lokma tatlısı genelde Ege mutfağıyla özdeşleştiriliyor ama farklı yörelerimizde de sık sık karşımıza çıkabiliyor. Bu seferki tarifimiz Kilis mutfağının lokma tatlısı. Şerbetinde bulunan gül suyuyla lezzetlenen bu tatlının malzemeleri ve yapılış aşamaları karşınızda. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 4 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı zeytinyağı
Şerbeti için:
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 1 çorba kaşığı gül suyu (arzuya göre)
Lokma tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
Toz şeker ve suyu tencerede karıştırıp kaynayana kadar pişirin.
Kaynamaya başladığında içine limon suyunu ve dilerseniz gül suyunu ekleyip ocaktan alın.
Şerbetin soğumasını bekleyin.
Bu esnada mayayı az miktarda şekerli suyla açın ve birkaç dakika canlanmasını bekleyin.
Unu ve tuzu ilave edip yoğurmaya başlayın.
Azar azar su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Zeytinyağını tavada kızdırın.
Mayalanana kadar dinlendirdiğiniz hamuru sol avcunuza alıp sıkarak baş parmağınız ve işaret parmağınız arasından fındıktan biraz büyük bir hamur parçası çıkarın.
Hamuru zeytinyağına batırılmış tatlı kaşığı yardımıyla koparıp kızgın yağa atın.
Tavayı sallayarak pembeleşene kadar kızartın.
Yağdan aldığınız hamurları soğumuş olan şerbete atıp şerbeti çektikten sonra servis edin. Afiyet olsun…