Külah poğaça tarifi
Şekli ile dikkatleri üzerine çeken külah poğaça, lezzet olarak da muhteşem. İçine dilediğiniz malzemeyi kullanabilir, ister tatlı ister tuzlu olarak hazırlayabilirsiniz. Peki külah poğaça nasıl yapılır? Şekli verebilmek için metal külah kullanabilir veya kalıpsız da yapabilirsiniz. Beş çaylarınızdan eksik etmek istemeyeceğiniz, puf puf kabaran külah poğaça tarifi…
Yapımı için malzemeler
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı un
İç harcı için:
- 150 gram lor peyniri
- 5 dal maydanoz
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tutam tuz
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
Külah poğaça tarifi Nasıl yapılır?
Sütü hafifçe ısıtıp, ılıklaştırın.
İçerisine maya tuz ve şekeri karıştırıp yaklaşık 5 dakika kadar bekletin.
Bu sırada derince bir kaba unu alın, ortasını havuz gibi açın.
Yumurtaları ortasına kırın ve yağını ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız mayalı sütü ilave ederek ele hafif yapışan bir hamur elde edene dek yoğurun.
Hamurun üstünü kapatın ve sıcak bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
İç harcı için maydanozu ince ince doğrayın ve diğer malzemelerle karıştırın.
Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartın. Merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde bir daire olacak şekilde açın.
Daire şeklinde açtığınız hamurun tam ortasından dairenin kenarına dik bir kesik atın.
Kesiğin bir tarafına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun.
Hamuru iç harcın üstüne doğru kesikten tutup kıvırarak, tam ortasını merkez olacak şekilde kendi etrafından döndürün.
Böylece içi peynirli harç dolu bir külah elde etmiş olacaksınız.
Hazırladığınız külahları yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin.
Üstlerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üstleri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.