GeriBörek Tarifleri Kaytaz böreği tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kaytaz böreği tarifi

Kaytaz böreği tarifi

Antakya mutfağının en sevilen lezzetlerinden kaytaz böreği et ve hamur işini beraber tüketmeyi sevenler için birebir. Görüntüsü ve lezzeti itibarıyla fındık lahmacuna çok benzeyen kaytaz böreği, kısa sürede yöresel lezzet meraklılarının favorileri arasına girecek. Denemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz kaytaz böreği tarifi huzurlarınızda…

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2-3 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 300 gram kıyma
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber

Kaytaz böreği tarifi Nasıl yapılır?

  • Şeker ve mayayı süte ekleyin ve karıştırarak eritin. Ardından kenara alın.
  • 2 bardak unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.
  • İçine mayalı karışımı dökün. Kenarlarındaki unları yavaş yavaş ortaya alarak hamuru yoğurun.
  • Maya ve un tamamen karıştıktan sonra içine tuzu ekleyin.
  • Hamuru unladığınız tezgaha alın. Hamur fazla cıvıksa yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzu tekrar kaseye alıp üzerini kapatarak mayalanması için bir kenara alın.
  • Soğanları yemeklik doğrayın. Kıyma, baharatlar, salça ve nar ekşiyle birleştirip yoğurun.
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
  • Tereyağını eritin, içine zeytinyağını ekleyip karıştırın.
  • Mayalanıp kabarmış olan hamuru 10 eşit parçaya bölün.
  • Tezgaha 1 kaşık yağ karışımı dökün. Üzerine bezelerden birini koyun. Elinizle bastırarak yassılaştırın ve üzerine yeniden yağ sürün.
  • Bezeyi elinizle ya da merdaneyle mümkün olduğunca inceltin.
  • Hamuru rulo şeklinde sarıp gül böreği yağar gibi dolayın. Boşta kalan ucunu altına kıvırın.
  • Üzerine hafifçe bastırıp kıymalı harçtan bol miktarda koyun ve yeniden üzerine bastırın. Kıymalar hamur katlarının arasına girsin.
  • Aynı işlemi tüm malzemeye yapın. Hepsini yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 25-30 dakika kadar pişirin.

Kaytaz Böreği Çeşitleri

Yöresel lezzetler arasında yer alan kaytaz böreği en sevilen ve yoğun olarak tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Bursa'nın cantık pidesini andıran kaytaz böreği doğru teknikler ile yapıldığı takdirde oldukça lezzetli ve pratik bir yemektir. Hatay mutfağına ait olan oldukça lezzetli kaytaz böreği genellikle kıymalı harçtan hazırlanır.

Kaytaz böreğinin kıymalı olandan başka bir çeşidi bulunmuyor. Kaytaz böreği uygun adımlar ile yapıldığı takdirde oldukça lezzetli bir börek çeşididir. Kıymalı harcın içeriğinden kaytaz böreğinin hamuruna kadar her bir detay önem taşımaktadır. Kaytaz böreği tek bir çeşitten oluştuğu için geleneksel yapısı da bozulmamıştır.

Kaytaz Böreği Püf Noktaları

Kaytaz böreğinin doğru bir şekilde hazırlanması için bazı pratik bilgileri de bilmek gerekir. Özellikle kaytaz böreğinin hamurunda doğru kıvam tutturulmalıdır.

Kaytaz böreğinin hamuruna un eklenirken mutlaka kontrollü bir şekilde un eklemesi yapılmalıdır.

Kaytaz böreğinin hamuru da mutlaka yumuşak kıvamlı olmalıdır. Kaytaz böreğinin hamurunun sert olması tüm lezzeti bozacaktır.

Hatay yöresine ait olan bu lezzetli böreğin iç harcına uygun baharatlar eklenmelidir. Kıymalı harç yapılırken soğanlar rendelenebilir. Acı suyu iyice sıkıldıktan sonra harçta kullanılır. Ayrıca soğanlar doğranırsa da mutlaka tuz ile ovulmalıdır. Bu şekilde kıymalı harcın sulanması önlenir.

Kaytaz böreğinin hamurları açılırken çok ince ve şeffaf olmasına da dikkat edilmelidir. Bu sayede börek çok daha lezzetli olacaktır.

Kaytaz böreği hazırlandıktan sonra biraz bekletilmelidir. Ayrıca Hatay yöresine ait olan bu lezzetli börek 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir.

Kaytaz Böreğini Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Hatay yöresine ait kaytaz böreğinin daha lezzetli olması için börek hamurunun iyi yoğrulmuş olması önemlidir. Kaytaz böreği hamuru yumuşak bir kıvama sahip olmalı. Bunun yanı sıra kaytaz böreği hamuru açılırken de yağ ile açılmalıdır.

Parmak eritilmiş yağa batırılarak hamur açıldığında açma işlemi de daha kolay olacaktır. Ayrıca kaytaz böreğinin kıymalı harcı hazırlanırken kıyma ve soğan oranı iyi dengelenmelidir. Bu harcın içinde kullanılan soğanların tuz ile ovulması ise soğanın acı tadını alarak kıymalı harcın sulanmasını da önleyebilir. Kaytaz böreğinin hamuru açılırken yırtılsa bile bu çok önemli değil. Çünkü kaytaz böreği hamuru yırtılsa bile tekrar sarılabilir.

Kaytaz Böreği Sunumları

Kaytaz böreği sunumu yapılırken çok dikkat edilmelidir. Kaytaz böreği fırında piştikten sonra mutlaka sıcak servis edilmelidir. Kaytaz böreğinin yanına ayran ve ya yoğurt verilebilir. Ayrıca mevsim salata ve kaytaz böreği de çok yakışacaktır. Bir servis tabağına alınan kaytaz böreğinin yanına domates ve salatalık dilimleri de konulabilir. Bu şekilde kaytaz böreği sunumu da son derece şık olacaktır. Ayrıca kaytaz böreği ev turşusu ile de servis edilebilir. Kaytaz böreği sunumu yapılırken şık olması da çok önemlidir.

Kaytaz Böreğinin Faydaları Var mıdır?

Kaytaz böreği genel olarak tokluk sağlamaktadır. İçerisinde yoğun miktarda karbonhidrat olan kaytaz böreği kişide enerji seviyesini arttırır. Bunun yanı sıra kıymalı harç nedeni ile kaytaz böreğinin protein oranı da oldukça yüksektir. Bu nedenle hem öğle yemeğinde hem de akşam yemeğinde kaytaz böreği rahat bir şekilde tüketilebilir.

Kaytaz böreğinin kalorisi yüksek olduğu için iştah açıcı bir özelliği de bulunmaktadır. Kalori oranı yüksek olan kaytaz böreğini kilo vermek isteyen kişiler az miktarda tüketmelidir. Bunun yanı sıra kaytaz böreğinde B1, B2, B6, B7 ve B12 vitaminleri de yüksek miktarda bulunmaktadır.

Kaytaz Böreği Kaç Kalori?

Türkiye genelinde her yöreye özgü lezzetler bulunmaktadır. Bu yöresel lezzetlerin özellikleri de birbirinden farklı oluyor. Hatay yöresinin en lezzetli ürünleri arasında yer alan kaytaz böreğinin ortalama bir porsiyonda kalorisi 1187 Kcal olarak bilinmektedir.

Kaytaz Böreği Kilo Aldırır mı?

Kaytaz böreğinin kalorisi yüksek olduğu için kilo aldıran besinler arasında yer almaktadır. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler kaytaz böreğini az miktarda tüketmeliler. Bunun yanı sıra kilo aldıran bir besin olan kaytaz böreği yüksek kalorisi nedeni ile diyet listelerinde yer almaz. Kaytaz böreği kilo vermek isteyenler tarafından uzun aralıklar ile tüketilmelidir. Bu sayede kilo alım oranı da düşecektir. Yöresel bir lezzet olan kaytaz böreğinde karbonhidrat oranı fazla olduğu için yüksek kaloriye sahiptir.