Hinkali (Gürcü mantısı) tarifi
Gürcü mantısı olarak bilinen Hinkali Düzce ilimizde sıklıkla yapılan yöresel lezzetlerden biridir. Hinkali mantısının özelliği ise elle yenmesiidir. Çünkü çatal batırılırsa hinkalinin içindeki sular akarak lezzetini kaybetmesine neden olur. Peki hinkali tarifi ve hamuru nasıl yapılır? İşte tarifi ve yapım aşamaları...
Yapımı için malzemeler
- 1 kg orta yağlı kıyma
- 2 adet iri kuru soğan
- 1,5 kg buğday unu
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yeteri miktar su
Hinkali (Gürcü mantısı) tarifi Nasıl yapılır?
İlk olarak yoğurma kabına un alınır.
İçine tuz, yumurta ve yeteri miktar kaynatılıp ılıtılmış su ilave edilir.
Kulak memesinden biraz daha katı hamur yoğurulur ve 15 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta kıyma bir kaba alınır. İçine çok ince doğranmış soğan, tuz ve karabiber konur.
Bir su bardağı su da ilave edilerek kıyma yumuşatılır. Dinlemiş hamurdan küçük bezeler hazırlanır ve on beş santim çapında açılır. Çok ince olmamasına dikkat edilir. Ortasına hazırlanmış kıymalı harçtan konur.
Bohça şeklinde büzerek kapatılır. Bu şekilde hazırlanan mantılar bol su ile haşlanarak servis tabağına alınır.
Arzu eden karabiber serperek servis edebilir.
Kaynak: Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi