Haşhaşlı lokum tarifi
Ağzınıza attığınız zaman dağılan, iç harcı ile sizi doyuran yumuşacık hamuru ve lezzeti ile haşhaşlı lokum çay saatinizi şenlendirmeye geliyor. Mayalı ve yağlı bir hamurla yapılan bu hamur işi kısa sürede lezzetli bir şeyler üretmek istediğinizde en büyük yardımcılarınızdan biri olacak. İşte herkesin çok beğeneceği Kütahya usulü haşhaşlı lokum tarifi…
Yapımı için malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 3/4 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 4,5 su bardağı un
- Yarım çay bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
İçi için:
- 2 çay bardağı haşhaş
- 2 yemek kaşığı şeker
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
- 1 adet yumurta beyazı
Haşhaşlı lokum tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle derin bir kabın içine şeker, su, süt ve kuru mayayı koyun ve iyice karıştırın.
Ardından unu eleyerek harca azar azar ilave edin ve karıştırın.
Tuzunu da ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini bezle kapatın.
Oda sıcaklığında 40 dakika mayalandırın.
İç harcı için tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın.
Hamuru iki eşit bezeye bölün, bezeleri açın ve üzerine haşhaşlı harcı güzelce yayın.
Ardından rulo şekline getirin ve iki parmak kalınlığında kesin.
Yağlanmış kelepçeli kek kalıbını içerisine dizin. Üzerine yumurta beyazını fırça yardımıyla sürün ve 10 dakika da bu şekilde mayalandırın.
180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Çıkarıp oda sıcaklığında dinlendirdikten afiyetle tüketin.