Hamsi tatlısı tarifi
“Rize’de hamsi her şeyde kullanılır, tatlısı bile yapılır” derler ve bu bir şehir efsanesi değildir. Huzurlarınızda hamsi tatlısı… Balığın meyvelerle bir araya getirilmesiyle elde edilen hamsi tatlısı ilk başta kulağa tuhaf gelebilir ancak tadına bakmanızda fayda var. İşte hamsi tatlısının malzemeleri ve yapılış aşamaları…
Yapımı için malzemeler
- 250 gram hamsi
Hamuru için:
- 250 gram un
- 5 adet yumurta
- 2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
- Çeyrek limonun suyu
- Tuz
Kızartmak için:
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım fincan Antep fıstığı
- Yarım fincan fındık
Jölesi için:
- 1 adet muz
- 1 adet portakal
- 100 gram ahududu
- 1 adet kırmızı elma
- 1 adet şeftali
- 2 su bardağı su
- 300 gram şeker
Şerbeti için:
- 500 gram toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon suyu
Hamsi tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını ayıklayın ve yıkayın.
Bir tencereye su doldurup ocağa alın.
Su kaynamaya başladığında içine unu ve tuzu ekleyip sürekli karıştırarak 7-8 dakika pişirin.
Ardından limon suyunu ve 1 çay kaşığı zeytinyağını da ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edin.
Birkaç dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Ilınan hamuru cevizden daha küçük parçalara ayırın.
Ortalarına hamsileri koyup kapatarak yuvarlayın.
Zeytinyağını tavada kızdırıp hamurları yağda kızartın ve kağıt havlunun üzerine alın.
Tatlının şerbeti için şeker ve suyu tencerede birleştirip kaynatın.
Limon suyunu da ilave edip birkaç dakika daha kaynattığınız şerbeti ocaktan alın.
Kızaran hamurları şerbete atıp 5 dakika kadar bekletin.
Şerbetli hamurları bir fırın kabına alın.
Diğer yanda tüm meyveleri soyup, çekirdeklerini ayıklayıp tencereye alın.
Üzerine su ve şekeri de ekleyip jöle kıvamına gelene kadar pişirin.
Jöleyi fırın kabındaki şerbetli hamurların üzerine dökün.
Yarım saat kadar soğuttuktan sonra dilimleyip üzerine fındık serperek servis edin. Afiyet olsun…