Gül mantısı tarifi
Mantı sevmeyen yoktur. Kayseri mantısı, Sinop mantısı... Hepsi de ayrı bir güzel. Fakat bir de gül mantısı var ki istediğiniz öğün yiyebilirsiniz. Lezzetine doyum olmayan bu mantıya sofranızda yer vermek isterseniz, tarifini aşağıda bütün detaylarıyla yazdık. Denemeden geçmeyin.
Yapımı için malzemeler
Hamuru için:
- 1 su bardağı su
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3,5 su bardağı un
İç harcı için:
- 400 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- Kimyon
- Karabiber
- Tuz
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3,5 su bardağı su
- Tuz
Üzeri için:
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak
Gül mantısı tarifi Nasıl yapılır?
Hamur malzemelerini bir kaba alın.
Sert kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika kadar dinlendirin.
Daha sonra hamurunuzdan 2 beze alıp incecik açın. Hamuru açarken az miktarda un kullanmaya dikkat edin.
Açtığınız yufkaları bir bardak yardımıyla daire şeklinde kesin.
Kıymalı harcı yerleştirip gül şekli verin ve fırın tepsisine dizin.
Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.
Sos için; sıvı yağı tavaya koyun. Kızınca salçayı koyun ve kavurun. Biraz suyla açın ve bir taşım kaynatın.
Mantıyı fırından çıkarıp hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Ardından kurumaması için üzerini bir tepsi ile kapatıp tekrar fırına verin.
180 derecede yaklaşık 30 dakika kadar daha pişirin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun...