Fırında sütlaç tatlısı tarifi
Sütlaç tatlısı sevmeyen olabilir mi? Hele bir de bu sütlaç fırında üzeri kızarana kadar güzelce pişirilirse tadına doyum olmaz. Çok koyu olmayan, hafif akışkan bir kıvam yakalamanız gereken fırında sütlaç tatlısının malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Şimdiden elinize sağlık diyor, tarifimize geçiyoruz. Afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 su bardağı su
- 1 paket vanilya
Fırında sütlaç tatlısı tarifi Nasıl yapılır?
- Pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra orta ateşte suları çekilene kadar haşlayın.
- Soğuk süt ve şekeri tencerede şeker eriyinceye kadar karıştırın.
- Ardından tencereyi ocağa alıp kısık ateşte kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca içine vanilyayı da ilave edin.
- 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra içine haşlanmış pirinçleri ekleyin.
- Yumurtanın sarısını beyazından ayırın.
- Mısır nişastasını suyla ezip içine yumurta sarısını ilave edin.
- Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırın.
- Yumurtalı karışıma kaynamış sütten ekleyip ılıştırdıktan sonra tüm malzemeyi birleştirin ve hızlıca karıştırın.
- Sütlacı güveçlere ya da ısıya dayanıklı fırın kaplarına bölüştürün.
- Güveçleri derin bir fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip tepsiye kaselerin yarısına gelecek şekilde su doldurun.
- Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Tepsiyi fırına verip sütlaçları 15 dakika kadar pişirin.
- Üstleri kızaran sütlaçları fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
- Ardından buzdolabına kaldırıp iyice soğutun. Afiyet olsun!
Sütlaç Çeşitleri
Sütlaç, en çok sevilen ve en besleyici tatlılar arasında yer alan bir tatlı çeşididir. Sütlaç, Türk mutfağında çok önemli bir yere sahip olan en köklü tatlılar arasında yer alır. Genellikle herkesin sütlaç kokusu ile hatırladığı bir anane, babaanne ya da annesi vardır. Sütlaç, bu kadar sevilen bir tatlı olduğu için farklı şekillerde de yapılmıştır. En sevilen sütlaç çeşitleri ise,
Klasik Sütlaç: Yumuşacık kıvamı ve tadında pirinçleri ile yemeklerin sonunda yenebilecek en hafif ve en güzel tatlılar arasında yer alıyor. 7'den 77'ye herkesin tadına bayıldığı bu klasik lezzet Osmanlı Devleti'nden bu yana evlerde pratik bir şekilde yapılıyor.
Nişastalı Sütlaç: Sütlacı çok seven ama bir türlü kıvamını tutturamayanların kesinlikle denemesi gereken bir tariftir. İstediğiniz kıvamı tutturmada pirincin nişastasının yetmediği durumlarda hazır nişastalardan yardım alabilirsiniz. Bu sayede sütlacın kıvamının tutmama ihtimalini de ortadan kaldırmış olursunuz.
Nişastasız Sütlaç: Annenizin sütlacına yakın bir sütlaç yapmak için pirinçleri yıkamadan suyla yumuşayana kadar pişirebilirsiniz.
Pastane Usulü Fırın Sütlaç: Pastanelerde gördüğünüz üstü nar gibi kızarmış sütlacı evde de yapabilirsiniz.
Lavantalı Sütlaç: Sütlaç mis gibi koksun istiyorsanız mis kokulu mor renkli lavantalarla tatlınıza aroma katabilirsiniz.
Damla Sakızlı Sütlaç: Mis gibi damla sakızı kokan bir sütlaç ile sevdiklerinize güzel bir sürpriz yapabilirsiniz.
Limonlu Sütlaç: Limon ve sütlaç iki ayrı ürün gibi görünse de uyumuna inanamayacaksınız.
Yörük Sütlacı: Çok eski bir geçmişe sahip olan yörük sütlacı, mercimek, nohut, kuru fasülye gibi bakliyatlarla hazırlanıyor. Rengini ise, safrandan alıyor.
Hamsiköy Sütlacı: Sütlaç sevmeyenlerin bile dayanamayıp yediği Hamsiköy sütlacını yemek için Hamsiköy'e gitmeyi beklemeden evde kendiniz de yapabilirsiniz.
Chia Tohumlu Sütlaç: Sağlıklı beslenenlerin gözdesi chia tohumlu sütlaç da büyük ilgi görüyor.
Fırında Sütlacın Püf Noktaları
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan fırında sütlaç, özellikle de yemeğin üstüne giden en iyi tatlılar arasında yer alıyor. Fırında sütlaç hem çok lezzetli hem de pratik bir şekilde yapılabilen bir tatlı çeşidi olduğu için evlerde sıkça yapılıyor. Sütlü tatlılar arasında önemli bir yere sahip olan fırında sütlacın ana malzemesi süt ve şekerdir. Fırında yapılan sütlaç, üstü nar gibi kızarmış görüntüsü ve damakta bıraktığı lezzeti ile Türk mutfağında yemeklerden sonra en çok servis edilen tatlı olma özelliği taşıyor. Fırın sütlacının biraz akışkan bir kıvamda olması gerekiyor. Tarihte 15. yüzyıldan beri saray mutfaklarının vazgeçilmezi oldu.
Fırın Sütlacı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Fırın sütlacı yaparken pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra suyunu çekene kadar iyice haşlamanız gerekir. Soğuk süt ve şeker iyice eriyene kadar karıştırılır. Ardından sütlaç kaynayınca içine vanilya koyarak mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.
Fırın Sütlaç Sunumları
Fırın sütlaç güveçte üzerine file badem dökülerek servis edilebilir. Hem görüntüsü hem de lezzeti ile dikkat çeken bu tatlı, piştikten sonra zaten enfes bir görünüme sahip oluyor. Bu nedenle onu daha fazla süslemek için çaba göstermeniz de gerekmiyor. İsteğe göre üzerine fındık ya da file badem dökülerek sütlaç servis edilebilir.
Fırın Sütlaç Faydaları Var mıdır?
Fırın sütlaç kilo vermeye ve bel bölgesindeki yağları eritmeye yardımcı olur. Bu nedenle diyet listelerinde bile fırın sütlaca rastlayabilirsiniz.
Aynı zamanda fırın sütlacın içinde bulunan süt, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur ve kemik erimesi oluşumunu önler.
Sütlaç, stresin azalmasına yardımcı olur.
Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını önemli ölçüde önler.
Beyin için gerekli olan enerjiyi sağlamaya yardımcı olur.
Kalp ve damar sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Kronik bronşit ve bağırsak kanseri oluşumunu önemli ölçüde önler.
Osteoporoz oluşumunu önemli ölçüde engellemeye yardımcı olur.
Fırında Sütlaç Kaç Kalori?
1 porsiyon orta boy fırın sütlaç 286 kalori içerir.
Fırında Sütlaç Kilo Aldırır mı?
Fırında sütlaç, sütlü tatlılar arasında en sevilen ve en hafif olan tatlılar arasında yer alır. Fırında sütlaç bu özelliği sayesinde genellikle diyet listelerinde de yer alır. Önerilen miktarda tüketildiği zaman fırında sütlaç kilo almanıza neden olmaz. İçinde bulunan besin değeri yüksek malzemeler, uzun süre tokluk hissi duymanıza da yardımcı olur.