Elmalı turta tarifi
Elmalı turta tarifi ile bu güzel turta hem sıcak hem soğuk haliyle gönüllere taht kuruyor. Üzerine serpeceğiniz pudra şekeriyle de lezzetini doruklara taşıyabilirsiniz. Tarçın ve elmanın lezzetli buluşması turtayı evde kolayca yapabilirsiniz. Mutfaktan muhteşem kokular yayacak elmalı turtayı yemeye doyamayacaksınız. Altın günlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan elmalı turta nasıl yapılır? Sizler için elmalı turta yapımı ve malzemeleri..
Yapımı için malzemeler
- 125 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta
- Yarım paket kabartma tozu
- Yarım paket vanilya
- 3,5 su bardağı un
İç harcı için:
- 4 adet büyük boy elma
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Elmalı turta tarifi Nasıl yapılır?
- Elmalı turta yapımı için birinci adım büyük bir karıştırma kabına tereyağı, sıvıyağı, yumurtayı, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin.
- Ardından azar azar unu ekleyin.
- Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.
- Hamuru üç eşit parçaya bölün ve birini streç ile sarıp buzluğa atın.
- 30 dakika kadar buzlukta dinlendirin.
- Bu arada elmaların kabuklarını soyup, rendeleyin.
- Geniş bir tavaya elmaları koyup üzerine şekeri, tarçını ve tereyağını ekleyip, elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
- Pişen elmaların üzerine dövülmüş cevizleri ilave edin ve karıştırıp soğumaya bırakın.
- Turtanın hamurunu açmak için zemine biraz un serpin.
- Merdane yardımıyla tart kalıbınıza göre açın.
- Tart kalıbının kenarlarını güzelce yağlayın ve hamuru kalıba alın.
- Fazla kabarmaması için üzerine çatalla delikler açın.
- Hazırladığınız iç harcı hamurun üzerine dökün.
- Süslemek için dondurucuya koyduğunuz hamuru açın ve şeritler halinde kesin.
- Turtanın üzerine şeritleri dizin.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35 dakika pişirin.
- Afiyet olsun.
Elmalı Turta Çeşitleri
Elmalı turta en çok tüketilen tatlı çeşitlerinden bir tanesidir. Lezzeti ile ön plana çıkan elmalı turta hem görüntüsü hem de lezzeti ile çok fazla tercih edilir. Elma, ceviz ve tarçının birbiri ile uyumlu hali elmalı turtayı çok daha lezzetli bir hale getirecektir. Çocukların da büyük bir beğeni ile tükettikleri elmalı turta yapılışı da oldukça kolaydır. Lezzetli hamuru ve damak çatlatan iç harcı ile ön plana çıkan elmalı turta oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilir. İsteğe bağlı olarak farklı şekillerde de hazırlanan elmalı turta davet sofralarında ve beş çaylarında en çok yapılan tatlılardan bir tanesidir.
Elmalı turtanın pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır. Buna göre elmalı turtanın içerisine portakal eklenerek elmalı ve portakallı turta yapılabilir. Bunun yanı sıra elmalı gevrek turta da yapılabilir. Bunun için elmalı turtanın hamuru gevrek olmalıdır. Elmalı turta güzel bir görünüme sahip olması için porsiyonluk elmalı turtalar da yapılabilir. Muhallebi dolgulu elmalı turta yapmak için elmalı turtanın arasına muhallebi de konulmaktadır. İsteğe bağlı olarak elmalı turta bu şekilde hazırlanabilir.
Elmalı Turta Püf Noktaları
Elmalı turta yaparken hem hamur kıvamına hem de iç harcına dikkat edilmelidir. Özellikle de elmalı turtanın pişirme süresi iyi ayarlanmalıdır.
Elmalı turta hazırlanırken hamurun kıvamı çok iyi olmalıdır. Buna göre turta hamuru ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalıdır.
Elmalı turtanın iç harcı yapılırken ceviz içleri ince ince doğranmalıdır.
Elmalı turtanın iç harcında kırmızı tatlı elmalar kullanılması gerekir. Çünkü yeşil ekşi elma kullanılması elmalı turtanın tadını da değiştirebilir.
Elmalı turta hazırlandıktan sonra bekletilmeden önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. Bunun için de fırın ısısı ve süresi evdeki fırınlara göre belirlenmelidir.
Elmalı Turtayı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Elmalı turta yaparken bazı detaylara dikkat etmek önemlidir. Özellikle de elmalı turta malzemeleri bir kabın içerisine alındıktan sonra önce kaşık ile karıştırılmalıdır. Sonrasında ise hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulmalıdır. Elmalı turtayı lezzetli yapan en önemli detay turta hamurunun doğru kıvamda olmasıdır. Bunun yanı sıra elmalı turtanın rahat çıkarılması için turtanın yapılacağı kalıp iyice yağlanmalıdır. Elmalı turta piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpilmesi elmalı turtanın lezzetini arttıracaktır. Elmalı turtanın iç harcı da fazla konulmalıdır.
Elmalı Turta Sunumları
Elmalı turtanın sunumu oldukça önemlidir. Elmalı turtanın güzel ve şık görünmesi için doğru bir şekilde servis edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra elmalı turtanın şekli de çok önemlidir. Elmalı turtanın alt katmanı hazırlandıktan sonra üzerine elmalı harç yayılır. Daha sonra ise üzerine ince şeritler halinde kesilen hamurlar kafes şeklinde yerleştirilir. Elmalı turta piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpilmelidir. Bu şekilde elmalı turtanın görünümü de çok şık olacaktır. Servis ederken dilimlenen elmalı turtanın üzerine isteğe bağlı olarak ceviz tozu da serpilebilir. Elmalı turtanın yanında küçük çikolata topları ikram edilebilir.
Elmalı Turtanın Faydaları Var mıdır?
Elmalı turta en çok tüketilen tatlılardan birisidir. Hamuru dışında iç harcı oldukça sağlıklı olan elmalı turta günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktadır. Vücuda enerji veren elmalı turta genellikle doyurucu ve besleyici bir tatlıdır. Tok tutma özelliği de olan elmalı turta rahatlıkla tüketilebilir. Elmalı turtanın içerisinde yer alan elma hazımsızlığı gidererek mide ağrılarının da kısa süre içerisinde geçmesini sağlıyor.
Elmalı Turta Kaç Kalori?
Hazırlandıktan sonra yaklaşık yarım saat içerisinde pişen elmalı turtanın kalori miktarı biraz yüksektir. Ortalama bir dilim elmalı turta yaklaşık 442 kalori olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra porsiyonluk elmalı turta çeşitlerinin kalori miktarı da farklılık gösterebilir. Elmalı turtanın porsiyon miktarı arttığı takdirde kalori oranı da artacaktır. Bu nedenle elmalı turtanın dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Elmalı Turta Kilo Aldırır mı?
Tatlı olarak her zaman rahat bir şekilde tüketilen elmalı turtanın kalori miktarı oldukça yüksektir. Bu nedenle elmalı turta az miktarda dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler elmalı turtayı küçük porsiyonlar halinde uzun aralıkların ardından tüketmeliler. Bu sayede kilo kontrolü de doğru bir şekilde yapılmış olacaktır. Kilo verilirken elmalı turta da dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.