Ekşili tavuk dolması tarifi
Ekşili tavuk dolması Antalya mutfağının en özel lezzetlerinden. Pilavıyla, tavuğuyla ve nefis tavuk suyu sosuyla yiyenlerin bayılacağı ekşili tavuk dolmanın malzemelerini ve yapılış aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz. İşte enfes ekşili tavuk dolması tarifimiz…
Yapımı için malzemeler
- 1 adet bütün tavuk
- 3 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
- 2 adet kuru soğan
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yeni bahar
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 adet limon
Ekşili tavuk dolması tarifi Nasıl yapılır?
Soğanları rendeleyin.
Pirinçli harç için zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın.
Soğanı yağda kavurup pirinç, kuş üzümü, fıstık ve baharatları ilave edin ve kavurun.
Diğer yanda tavuğu temizleyip yıkadıktan sonra pirinçli harcı çok sıkıştırmadan tavuğun içine doldurun.
Açık kısmını iğne iplikle dikip tavuğu derin bir tencereye alın.
Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın.
Tavuğun pişmesine yakın haşlanmış nohutları da ekleyip etler kemikten kolayca ayrılana kadar pişirin.
Pişen tavuğu tencereden alıp tavuk suyunu kaynatmaya devam edin.
Ayrı bir tencerede unu pembeleşene kadar kavurup içine tereyağını ekleyin.
İyice harmanladıktan sonra içine limon suyunu ezdiğiniz sarımsağı ve tavuğun haşlama suyundan bir iki kepçe kadarını ekleyin.
Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırıp tenceredeki tavuk suyuna ilave edin.
Karıştırarak çorba gibi pişirin.
Tavuğu servis ederken sosu da ayrı bir kasede servis edin.
Tabaklara aldığınız tavukların üzerine sosu gezdirin. Afiyet olsun…