BROWNİ TARİFİ (Böyle akışkanlık görülmedi!) Evde brownie (ıslak kek) tarifi... Yiyenler tarifi için sıraya girecek!
Brownie keki, yoğun çikolata tadı ve nefis yumuşak dokusuyla tatlı sevmeyenleri bile dize getiren kek türleri arasında yer alıyor. İçi yoğun ve hafif ıslak olması dolayısıyla ıslak kek unvanını taşıyan browni, bir ısırıkta hem çikolatanın zengin aroması hem de içindeki fındık, ceviz gibi dokuların verdiği lezzeti damakta bırakmasıyla biliniyor. Peki ama tüm bunları aynı anda yakalamak hangi browni tarifi ile mümkün? İşte, çikolata ve şekerin mükemmel uyumu ile hem gözlere hem de damaklara hitap eden kolay, hızlı, pratik, evde browni tarifi
Yapımı için malzemeler
- 2 yumurta
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 4 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- Dilerseniz içine damla çikolata veya ceviz ekleyebilirsiniz
BROWNİ TARİFİ (Böyle akışkanlık görülmedi!) Evde brownie (ıslak kek) tarifi... Yiyenler tarifi için sıraya girecek! Nasıl yapılır?
Brownie en sevilen keklerin başında geliyor ki nasıl sevilmesin? Bol kakaosu, içindeki kıtır kıtır cevizleriyle, çayın kahvenin yanında en güzel eşlikçi o. Evinde kolayca brownie yapmak isteyenler için, hem çok lezzetli hem de çok pratik olan brownie tarifi hemen aşağıda.. Evde kolay browni nasıl yapılır? Yumurtalar şekerler hazırsa başlayalım mı?
- Yumurta ve şekeri bir kapta güzelce çırpın.
- Üzerine sütünü, yağını, vanilyasını ve kakaosunu ekleyin.
- Kaptaki malzemeleri iyice çırpın.
- Karışımdan 1 su bardağı kadar kenara ayırın. Eğer sosunu çok seviyorsanız biraz daha fazla ayırabilirsiniz.
- Kapta kalan karışımın üzerine unu ve kabartma tozunu ekleyin.
- Eğer kaptaki sos karışımından 1 su bardağından fazla aldıysanız unu da o orana göre birkaç parmak azaltarak koyun.
- Unlu karışımı tamamen homojen bir hal alana kadar iyice karıştırın.
- Daha sonra karışımı, yağladığınız fırın kabının içine dökün.
- Önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakın. Pişen keki ılınması için dışarı alın.
- Üzerine önceden ayırdığınız 1 su bardağı sosu her tarafına eşit yayılacak şekilde dökün.
- Brownie kekiniz hazır. Afiyet olsun.
Browni Çeşitleri
Browni diye bilinen ve hazır ürün olarak da satılan bu tatlı pek sevilerek tüketilmektedir. Çocuklar beslenme çantalarında browni olsun isterler. Diyette olan kişiler bile ara atıştırmalık olarak küçük bir porsiyon browni ile açlıklarını bastırmak isterler.
Browni evde de yaygın bir biçimde yapılmaktadır. Misafirlere ikram edilen çay saatlerinde severek yenilen bir tatlıdır browni. Bir çeşit çikolatalı kek olan browni, adından da anlaşıldığı gibi yabancı menşeli bir tatlıdır. Son yıllarda mutfaklarımızda da sıkça yapıldığı için epeyce yaygınlaşmıştır.
Browni Amerika'nın bir tatlı çeşididir. İlk ortaya çıkışı Kanada ve ABD'dir. Bugünkü bildiğimiz şeklini ve lezzetini yaklaşık olarak 1900'lü yıllarda almıştır. Günümüzde evlerde browninin değişik çeşitleri yapılmaktadır. Bunlar:
Klasik browni kek
Klasik cup browni
Fındıklı browni
Cevizli browni
Bademli browni
Antep fıstıklı browni
Çilekli browni
Frambuazlı browni
Vişneli browni
Labne peynirli browni
Bol çikolatalı browni
Bitter çikolatalı browni
Vegan browni
Siyah fasulyeli browni
Karamelli browni
Havuçlu browni
Fıstık ezmeli browni
Beyaz çikolatalı browni
Browni tart
Limonlu browni
Brownie cheescake
Kuru erikli browni
Kuru kayısılı browni
Keçiboynuzu unlu browni
Browni Yapımında Püf Noktaları
Browniyi hazırlarken ve pişirirken uyulması gereken bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalarına uyulduğu takdirde çok daha lezzetli mis gibi browniler pişirebilirsiniz:
Browniyi hazırlarken fırını önceden ısıtın en az 15 dakika önceden ısıtılmış olmalıdır.
Browniyi hazırlayıp fırına verdikten sonra pişirme süresine dikkat edilmelidir ve takip edilmelidir.
Kuru kıvamlı bir browni yapmak istiyorsanız browniyi fırında 30-40 dakika tutmanız yeterli olacaktır. Browninin bu sürede pişmesi yeterli olacaktır. Elbette kendi fırınınızın pişirme durumunu da göz önünde bulundurmanız gerek.
Fakat akışkan kıvamlı, nemli bir browni istiyorsanız pişirme süresi 25 dakikayı geçmemelidir. Bu pişirme süresi yeterli olacaktır.
Her iki durumda da fırından çıkarılan browni tepside dinlendirilmelidir . Çünkü oda sıcaklığında bir süre daha hafif çatlamayı sürdürecektir.
Browni Yapımında Lezzet Arttırıcı Öneriler
Kimi zaman yemek pişirirken ya da tatlı yaparken bazı ince noktalara özen gösteririz ve çok daha leziz bir sonuç elde ederiz. Bunun adına da püf noktası deriz. Gerçekten de öyledir. Her yemeğin her tarifin bazı ayrıntıları bulunur. Bunlar bilinirse çok daha lezzetli ve başarılı bir ürün ortaya çıkar. Evde browni yaparken aromasını, lezzetini arttırmak için şu püf noktalarına özen gösterilmelidir:
Browni için çikolatayı tereyağının sıcaklığında eritin.
Yumurta ve şekeri iyice pürüzsüz bir hal alıncaya kadar çırpın.
Tereyağında eritilmiş çikolatayı özenle ve azar azar karışıma ilave edin.
Browninin tarifine göre ekleyeceğini ceviz, badem ya da çilek gibi meyveleri de işte bu aşamada ilave edin.
Browniye farklı bir aroma vermek isterseniz bir miktar rendelenmiş portakal kabuğu ilave edebilirsiniz.
Browni yaparken kullanacağınız tereyağının, kakaonun ve çikolatanın kaliteli olmasına özen gösterin. Bu lezzet üzerinde doğrudan etki edecek birincil bir unsurdur.
Browninin Faydaları Var mıdır?
Browni çok lezzetli ve severek tüketilen bir tatlı olmasına rağmen besin değerine bakıldığında çok fazla kolesterol içerdiği görülmektedir. Browninin kalorisi yüksektir. Besin değeri açısından bakıldığında yüksek kolesterol içerdiği görülmektedir. Bir porsiyonda 65mg kolesterol vardır. Yağ oranı da yüksek olan browninin lif oranı yok denecek kadar düşüktür. Demir ve C vitamini de kayda değer bir düzeyde bulunmamaktadır. Browninin A vitamini bakımından zengin olduğu görülmektedir. Bir porsiyon browni 89iu A vitamini içermektedir. Browninin bir porsiyonunda ayrıca 64 mg kalsiyum bulunmaktadır. Bütün bu değerler incelendiğinde browni gibi bir lezzetten ayrı kalmaya gerek olmadığı fakat ölçülü tüketilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Browni Kaç Kaloridir?
Browni çok lezzetli bir tatlı olmakla birlikte kalorisi yüksektir. 100gram browni ortalama 450 kaloridir. Browninin besin değerine bakıldığında içeriğindeki yüzde 41 oranındaki yağ, yüzde 4 oranındaki protein ve yüzde 55 oranındaki karbonhidrat dikkat çekmektedir.
Browni Kilo Aldırır mı?
Browni yoğun biçimde tereyağı, şeker ve yumurta içerdiğinden kalorisi de yüksektir. Bir porsiyonunda 450 civarında kalori bulunan ve karbonhidrat, kolesterol oranı da yüksek olan bu lezzetli tatlı ne yazık ki kilo aldırabilir. Sağlıklı beslenmeye ve diyetine özen gösteren kişilerin browniyi sadece tadımlık olarak tüketmeleri önerilir.