Arnavut ciğeri tarifi
Ciğer denince akla ilk gelen lezzet Arnavut ciğeridir. Yanında küp küp doğranıp kızartılmış patatesleri ve kırmızı soğan piyazıyla tam bir lezzet abidesi olan Arnavut ciğeri, evde de kolayca yapılabilir. Sizin için mis gibi bir Arnavut ciğeri tarifi hazırladık. Malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 600 gram ciğer
- 1 çay bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 2 adet patates
- 2 su bardağı sıvı yağ
Soğan piyazı için:
- 1 adet kırmızı soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sumak
- Yarım demet maydanoz
Arnavut ciğeri tarifi Nasıl yapılır?
- Kuzu ciğerinin zarını ayıkladıktan sonra küp küp doğrayın.
- Ciğerleri süzgece alıp bol suyla yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın.
- Unu derin bir kaseye alıp tuzu ve karbonatı içine ekleyin.
- Ciğerleri una koyup harmanlayın.
- Sıvı yağı tavada ısıtıp fazla ununu silkelediğiniz ciğerleri yağa alın.
- Pişmeye başladıkları noktada kırmızı biberi de ekleyip pişirmeye devam edin.
- Patatesleri küp küp doğrayıp başka bir tavada sıvı yağ kızdırın ve patatesleri yağda kızartın.
- Ciğerleri ve patatesleri yağını süzdürüp servis tabağına yerleştirin.
- Piyaz için soğanı doğrayıp üzerine tuzu serpin ve ovalayın.
- Sumağı ve ince doğranmış maydanozu da soğanlara ekleyin.
- Hazırladığınız ciğer, patates ve soğan piyazını birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Arnavut Ciğeri Çeşitleri
Damaklarda eşsiz bir tat bırakan Arnavut ciğeri en sevilen sakatat yemeklerinden bir tanesidir. Küp küp doğranan ciğerlerin unlanıp kızartılması ile yapılan Arnavut ciğeri lokum gibi lezzeti ile herkes tarafından sevilir. Doyurucu bir yemek olan Arnavut ciğeri davet sofralarında da kendine yer bulabilir. Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden birisi olan Arnavut ciğeri kendine has yeme usulü ile tüketilebilir. En bilinen yönleri ile Arnavut ciğeri kuzu ciğerinden yapılır. Bunun yanı sıra tavuk ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri çeşidi de bulunmaktadır. Damak zevkine göre isteyen kişi kuzu ciğerinden isteyen kişi de tavuk ciğerinden yapılan Arnavut ciğerini tüketebilir. Oldukça besleyici olan Arnavut ciğeri uzun süre enerji de vermektedir.
Arnavut Ciğeri Püf Noktaları
Arnavut ciğeri yaparken bazı püf noktaları bilmek bu yemeği daha lezzetli yapacaktır. Ayrıca Arnavut ciğerinin pişme süresi de azalacaktır.
Arnavut ciğerlerinin yumuşak olması için ciğerler asla yıkanmamalıdır. Bunun yanı sıra ciğerler yıkandıktan sonra bir süzgece konulur. Ciğerlerin suyu iyice süzülecektir.
Arnavut ciğeri yapılırken yağ da iyice kızmış olmalıdır. Eğer yağ tam kızmadan Arnavut ciğerleri yağa atılır ise Arnavut ciğerleri yağı çekecektir. Bu durumda ise istenilen lezzet elde edilmez.
İsteğe bağlı olarak Arnavut ciğeri ikinci kez de kızartılmalıdır. Bu kızartma işlemine dikkat edilmelidir. Çünkü Arnavut ciğeri ikinci kez kızartılır ve uzun süre yağda kalırsa ciğerler kuruyabilir.
Arnavut ciğerleri kızartıldıktan sonra mutlaka ağzı kapalı bir kabın içerisinde muhafaza edilmelidir. Böylece Arnavut ciğerleri de yumuşak ve taze bir şekilde kalabilir.
Arnavut ciğeri una bulandıktan sonra fazla un mutlaka alınmalıdır.
Arnavut ciğeri yapılırken Arnavut ciğerleri çok küçük doğranmamalıdır. Çok küçük doğranan Arnavut ciğerleri kuru olacaktır.
Arnavut Ciğerini Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
En sevilen sakat çeşitlerinden birisi olan Arnavut ciğeri yapılırken bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmelidir. Arnavut ciğerinin yumuşak olması için piştikten sonra Arnavut ciğerleri mutlaka ağzı kapalı bir kabın içerisinde dinlendirilmelidir. Ayrıca Arnavut ciğerleri 2 defa kısa süreli kızartıldığı takdirde ciğerlerin kuruması da önlenir. Arnavut ciğerleri yağ ısındıktan sonra yağa atılmamalıdır. Buna rağmen yağın yanmaması da çok önemlidir. O nedenle Arnavut ciğeri hazırlanırken fazla un da mutlaka alınmalıdır. Bu sayede Arnavut ciğeri çok daha lezzetli olacaktır. Arnavut ciğeri pişirilirken de tüm bu detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Arnavut Ciğeri Sunumları
Arnavut ciğerinin sunumu yapılırken farklı alternatifler kullanılabilir. Arnavut ciğeri yapıldıktan sonra yanına pirinç pilavı konulabilir. Ayrıca küp küp doğranıp kızartılan patates kızartmaları da Arnavut ciğerine eklenir. Bu şekilde servis edilen Arnavut ciğerlerinin yanına soğan salatası da konulabilir. Bunun yanı sıra Arnavut ciğerinin yanında fırında kaşarlı mantar da yapılabilir. Arnavut ciğerinin yanına mutlaka patates piyazı ve ya kuru fasulye piyazı da yapılabilir. Ayrıca fırında makarna da Arnavut ciğerinin yanında verilebilir. Bunun yanı sıra Arnavut ciğerinin yanına humus da yapılabilir. Patates püresi de Arnavut ciğerinin yanına yakışan lezzetlerden bir tanesidir. Arnavut ciğerinin yanına domates dilimleri ve limon dilimi de konulabilir. Arnavut ciğeri ise bu şekilde servis edilebilir.
Arnavut Ciğerinin Faydaları Var mıdır?
Arnavut ciğerinin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle içerisinde bol miktarda B12 ve folik asit barındıran Arnavut ciğeri protein açısından çok zengindir. Bol soğan ve baharat ile hazırlanan Arnavut ciğeri bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Arnavut ciğeri genel olarak vücuttaki kimyasal etmenleri ve zehirleri etkisiz hale getirir. Arnavut ciğeri enerji düzeyini de arttırmaktadır. Vücudun dayanıklılık oranını da arttıran Arnavut ciğeri her zaman rahatlıkla tüketilebilir.
Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?
En sık tüketilen sakatat çeşitlerinden olan Arnavut ciğerinin kalorisi oldukça yüksektir. Orta büyüklükteki bir porsiyon Arnavut ciğerinin kalorisi yaklaşık 377 olarak bilinmektedir.
Arnavut Ciğeri Kilo Aldırır mı?
Arnavut ciğerinin kalori miktarı yüksek olduğu için kilo aldırmaktadır. O yüzden Arnavut ciğeri dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Gerektiğinde Arnavut ciğerinin porsiyonu da düşürülebilir. Aynı zamanda zayıflamak isteyen kişiler de Arnavut ciğerini dikkatli bir şekilde tüketmeliler. Kilo vermek isteyen kişiler genel olarak Arnavut ciğerinden uzak durmalılar. Özellikle diyet listelerinde de Arnavut ciğerine çok fazla yer verilmez.