Armut köfte tarifi
Armut köfte, hem görüntüsü hem de lezzetiyle adeta ezber bozan bir yemek. Çünkü genelde etin içine patlıcan girmesine alışkın olan bizler bu kez patlıcanın dışının etle kaplanmasıyla karşı karşıyayız. Genellikle tavuk kıymasıyla yapılan armut köfteyi siz arzu ederseniz daha ya da kuzu kıymasıyla da yapabilirsiniz. Ancak tavuk kıymasının daha yumuşak olması nedeniyle kaplama işlemini kolaylaştırdığını da hatırlatalım ve tarifimize geçelim. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 8 adet küçük boy patlıcan
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
Köfte için:
- 500 gram tavuk kıyması
- 1 adet patates
- 2 dilim ekmek
- 1 adet yumurta
- 1 diş sarımsak
- Yarım kuru soğan
- Tuz
- Kekik
- Pul biber
- Karabiber
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 adet domates
- 1 diş sarımsak
- Kekik
- Tuz
Armut köfte tarifi Nasıl yapılır?
Patatesi haşlayıp püre haline getirin.
Patlıcanları saplarını kesmeden tamamen soyun ve acısının çıkması için 10 dakika kadar tuzlu suya koyun.
Soğanı rendeleyin.
Köfte için kıymayı, soğanı, patates püresini, ıslatıp suyunu sıktığınız ekmek içini, yumurtayı ve baharatları bir araya getirip güzelce yoğurun.
Patlıcanları sudan çıkarıp güzelce kurulayın ve sıvı yağda güzelce kızartın.
Yağdan çıkarıp kağıt havlu üzerinde soğumaya bırakın.
Kıymayı sekiz parçaya ayırın ve avcunuzun içinde açıp kızaran patlıcanların her yanını kıymayla kaplayın ve armut şekli verin.
Patlıcanları kıymayla kapladıktan sonra yeniden kızartın.
Bu esnada domatesleri ve sarımsağı rendeleyin.
Tereyağını tavada kızdırıp sarımsak ve domatesi ilave edin.
Tuz ve kekikle birlikte bir tencerede suyunu çekene kadar pişirip sosunuzu elde edin.
Köfteleri fırın tepsisine dizip üzerine sosu gezdirerek 200 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirin.
Yanında pilavla sıcak servis yapın. Afiyet olsun…