Apısta (Abaza pastası) tarifi
Apısta ya da Abaza pastası Eskişehir mutfağında sık sık karşımıza çıkan bir lezzet ancak adının pasta olmasına bakıp tatlı olduğunu zannetmeyin. Apısta mısır unuyla yapılan ve muhlamaya benzetebileceğimiz bir tür hamur işi. Merak ettiniz değil mi? O zaman tarifimize buyurun. Malzemeler arasında yer alan pırpılçıkanın tarifini de yine Lezizz’de bulabilirsiniz.
Yapımı için malzemeler
- 10 su bardağı su
- 5 su bardağı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Çerkez peyniri (ya da kaşar)
Yumurtalı pırpılçıka için:
- 5 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı pırpılçıka
- Sıvı yağ
Yoğurtlu pırpılçıka için:
- 1 kase yoğurt
- 1 tatlı kaşığı pırpılçıka
Apısta (Abaza pastası) tarifi Nasıl yapılır?
Mısır ununu eleyin.
Tencereye 10 su bardağı su koyun.
1 tatlı kaşığı tuz ilave edip suyu kaynatın.
Üzerine mısır ununu yavaş yavaş ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırarak çok yüksek olmayan ateşte pişirin.
Kıvamı koyulaşan pastayı ıslattığınız tahta kaşıkla alt üst ederek iyice karışmasını sağlayın.
Ocağı iyice kısıp tahta kaşık yardımıyla üzerini düzledikten sonra 20 dakika bu şekilde pişirin.
Pastayı servis tabağına ters çevirip boşaltın.
Ortasını havuz gibi açtığınız pastanın kenarlarına Çerkes ya da kaşar peyniri dilimleri ekleyin.
Yumurta ve pırpılçıkayı ayrı bir kasede çırpın. (Pırpılçıkanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.)
Sıvı yağı tavada kızdırıp yumurtalı pırpılçıkayı menemen gibi pişirin.
Yumurtayı sıcakken pastanın ortasında açtığınız havuza doldurun.
Başka bir kasede de yoğurt ve pırpılçıkayı karıştırın.
Pırpılçıkalı yoğurdu pastanın yanında servis edin. Afiyet olsun…