Çorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkDAĞLARI ve ovaları zeytin gibi mucizevi ağaçlarla dolu bir bölgede yaşadığımız için ne kadar şanslıyız...ABD’deki son bir araştırma zeytinyağının çağın hastalığı Alzhemier’ın da önemli bir ilacı olduğu ortaya çıkardı.Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu özellikleri zaten biliniyordu, şimdi akıl sağlığına yararları da anlaşıldı.Araştırma tam 28 yıl süren bir çalışmanın ürünü.
#1Unutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerDÜNYANIN en sağlıklı coğrafyalarından birinde yaşıyoruz. Otlarıyla, balıklarıyla ve en önemlisi de zeytinyağıyla ‘Akdeniz Diyeti’ için gerekli zenginliklerle dolu Ege... ABD’nin ünlü televizyon kanalı ABC News geçen hafta ‘Akdeniz Diyeti’nin 2020 yılında da dünyanın en sağlıklı diyeti olarak seçildiği haberini verdi. Böylece dört yıl üst üste dünyanın en sağlıklı diyeti seçilmiş oldu.
#İzmirGeçen hafta her bir zeytin ağacına gözü gibi bakılan Akhisar’da hasada katıldım. Şehrin karmaşasından uzaklaşıp, doğayla iç içe harika bir gün geçirdim, Zeytin ağaçlarıyla sohbet ettik. Avrupa, Amerika dünyayı gezmeyi seviyoruz ama ülkemiz bu mevsimde tam bir cennet. Doğa, tarlalar muhteşemdi. Kasalarca zeytin topladık. Bu yıl çok bereketli…
#SeyahatKazdağları ve Madra Dağı ile çevrili Balıkesir Gömeç’te geçen hafta zeytin hasadına katıldım. Şehirden kopup, doğayla iç içe sağlıklı iki gün geçirdim. Horoz sesiyle uyandım. Şalvarı giydim. Başladım zeytin toplamaya... Hemen söyleyeyim, sanıldığı kadar kolay değil. Hâlâ kollarım ağrıyor. Güzel yanıysa artık sağlıklı yaşam konusunda kendi kendime söz verdim...
#BalıkesirİZMİR, (DHA)- DEDESİNİN ismini taşıyan 'Ethem Bey Zeytinyağları' markasını dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına sokmayı başaran Gıda Mühendisi Dr. Dilşen Oktay, Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne konuk oldu. Zeytincilik kanunu ile ilgili çalışmalarda aktif görev alan ve Zeytindostu Derneği Genel Sekreterliği görevi ile de üreticilerin bilinçlenmesi konusunda adımlar atan başarılı işletmeci, antioksidan zenginliği ile adeta şifa kaynağı olan zeytinin daha çok tüketilmesi gerektiğini söyledi.
#İzmirHer gıdanın bazı yararları var. Kimi antioksidan, vitamin, mineral, kimi posa, protein, probiyotik, kimi de omega-3, omega-5 ya da omega-9 zengini. Yine de şu küçük fakat önemli ayrıntıyı unutmamanız lazım: Bazı gıdalar birlikte tüketildiklerinde faydaları artıyor, faydalanma oranınız bazen üç-beş katına bile çıkabiliyor. İşte o sağlığa daha fazla destek ve güç sağlayan “gıda evlilikleri”nin en mühim 6 örneği...
#Osman Müftüoğlu