Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen için ilk ara tatil 10 Kasım'da başlıyor. Peki öğrenciler ve aileler 9 gün sürecek bu tatili nasıl değerlendirmeli? Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, “Öğrencilerin enerjilerini toplamaları için öncelik dinlenmekte olmalı” dedi.
#Ara TatilŞu günlerde pek çok 8 ve 12’nci sınıf öğrencisi ara vermeden ders çalışmaya devam ediyor. Çünkü onları haziran ayında Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bekliyor. Uzmanlar 4 Haziran’da yapılacak sınav için kalan dönemin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Bu süreyi iyi değerlendiren kazanır” diyor.
#LGSOkulların bahar yarıyılı ara tatilinde olduğu şu günlerde pek çok 8 ve 12’inci sınıf öğrencisi ara vermeden ders çalışmaya devam ediyor. Çünkü onları Haziran ayında Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bekliyor. LGS kapsamındaki merkezî sınav bu yıl 4 Haziran’da uygulanacak. Sınavda sadece ilk dönem konularından soru sorulacak. Sınava artık yaklaşık bir buçuk ay zaman kalmışken öğrenciler için de hazırlık maratonu hızlandı. İşte bu yüzden bugünlerde çok sayıda 8’inci sınıf öğrencisi bahar tatilini sınava hazırlanarak geçiriyor. Uzmanlar kalan bir buçuk aylık dönemin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Bu süreyi iyi değerlendiren öne çıkar” diyor.
#LGSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 4 Haziran’da uygulanacak. Başvurular, 13 Nisan’a kadar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından otomatik olarak yapılacak. Sınavda sadece ilk dönem konularından soru sorulacak. Sınava iki aydan az bir süre kalırken öğrenciler için de hazırlık maratonu hızlandı. Uzmanlar bu dönemin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Bu süreyi iyi değerlendiren her zaman öne çıkar” diyor.
#LGSCOVID-19’un 2020 yılında tüm dünyada patlak vermesinin, üniversiteleri derinden etkilediği hepimizce malum. Bu etkinin uzun süreli olacağının anlaşılması ise, sadece içinde bulunduğu zaman dilimine değil, aynı zamanda üniversitelerin geleceği üzerinde de belirsizlik yarattı. Eğitim, araştırma ve toplum hizmetleri ile uğraşan kurumlar olarak, üniversiteler öğrenci ve akademik personeli ile birlikte yeni eğitim biçimlerine uyum sağlaması gereken belirsiz bir sürece girdi.
#Konuk YazarOrtalama 45 dakikalık bir ders süresince sürekli öğretmenin konuştuğu ve söz sahibi olduğu sınıf ortamlarına hepimiz alışkınız. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalar, dünyada ve ülkemizde öğrenci merkezli birçok etkileşimli öğrenme tekniğiyle öğrencilerin sınıf içinde kendilerini daha iyi hissettiğini gösteriyor.
#Konuk YazarDemokrasi, başka bir deyişle “Halkın, halk tarafından, halk için idaresi”, ülkemizde yaşam tarzı olması gerektiği kadar hem okulda hem de sınıfta olması gereken bir düzen. Okullarımızda, büyük gayretlere rağmen bir türlü kurtulamadığımız ‘öğretmen merkezli’ öğretim yöntemi hakim. Öğretmen merkezli öğretimi, en iyi okulların ve hatta en genç öğretmenlerin sınıflarında bile gözlemliyoruz.
#Konuk YazarOkullar, uzun bir yaz tatilinin ardından 12 Eylül’de açılacak. Ancak ilk kez okulla tanışacak olan minikler için uyum haftası bu pazartesi başlıyor. Eğitim psikoloğu Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, anne kucağından eğitim yuvasına geçiş yapacak minikler için 10 önemli uyum tavsiyesi verdi...
#EğitimHer öğrenci başarılı olmak ister. Derslerimde ve eğitimlerimde hep söylediğim bir söz vardır: Hiçbir öğrenci, “Ben okulda başarısız olacağım” diyerek okula başlamaz. Böyle bir şey dünyada görülmemiştir. Onları başarısız olmaya iten şartlar, durumlar ve kişiler vardır. Bu olumsuzlukları yenmek biraz da biz ailelerin, eğitimcilerin ve eğitim bilimcilerin elinde. Öğrencilere başarıya giden yolu açmamız gerek; onlara etkin bir öğrenme nasıl olur göstermemiz gerek.
#Öğrenme BecerileriEğitimde istenmedik davranışlar konuşulduğu zaman, genellikle öğrenci davranışlarına odaklanır ve zorlu öğrencilerle başa çıkmada ne çeşit bilgi ve beceriler gerektiğini düşünürüz. Örnek öğretmen uygulamalarının belirlenmesi üzerinde durur, olumsuz öğretmen davranışlarını pek aklımıza getirmez ve öğretmenlerin bazı davranışlarının da büyük bir sorun kaynağı olabileceği gerçeğini görmezden geliriz.
#Boğaziçi ÜniversitesiSon zamanlarda özellikle eğitimcilerin çok dillendirdiği bir kavram var: Otoriter çocuklar. Anne babanın yoğun çalışması ve çok meşgul olması, özellikle tek çocuklu evlerde çocuğun tek otorite olmasının yolunu açıyor. Bu sadece aileyi değil öğretmenleri de çok zorluyor. Eğitim psikoloğu Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, “Evde mutlak otorite hiç kimseye verilmemeli, demokrasi şart” diyor...
#ÇocuklarMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, göreve geldiği günden itibaren eğitimde çözüm odaklı hareket ediyor. Yoğunlaşacakları konuların; okul öncesi eğitime erişimi arttırmak, okulların imkân farklılıklarını azaltmak ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine sürekli destek vermek olduğunun altını çiziyor.
#Mahmut ÖzerBugün YKS maratonunun ilk sınavı TYT yapılıyor, ancak AYT ve YDT sınavları için heyecan devam ediyor. İki sınav arasında geçecek 21 saat 45 dakika ise kritik. Uzmanlar, TYT’den çıkan adayları cevaplara takılmamaları konusunda uyarıyor. İşte eğitim danışmanlarının önerileri:
#YKSPandemi gölgesinde sınava hazırlanan gençler için ‘kara göründü’, LGS gelecek hafta bugün... Öğrencilerin sınav sorularını sakince çözebilmeleri için bu son haftayı nasıl geçirmeleri gerektiğini iki uzmana sorduk. Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe: “Ailelere çok iş düşüyor. ‘Her şey iyi olacak’ mesajı verirlerse öğrenciler kendilerini güvende hisseder.”
#Gazetehaberleri‘Gerçek-ötesi’ diye adlandırılan bir çağda yaşıyoruz. Gerçeklerin eğilip büküldüğü, onları olduğu gibi değil de, algı yaratılarak sanki gerçekmiş gibi göstermenin tercih edildiği bir çağ bu! Çocuklarımızın ve gençlerimizin aktif olarak bulunduğu sosyal medya ise algı operasyonlarının özellikle tercih edildiği bir alan.
#Düşünme BecerisiBu yıl COVID-19 salgınından dolayı kış tatilinin çocuklar için bir hayal kırıklığı olduğu hepimizin malumu. Zaten uzun zamandır düzenli bir şekilde okula gidemiyorlar; gittikleri zaman da okuldaki düzenleri hep alışık oldukları düzen değil. Doğal olarak arkadaşlarını, öğretmenlerini özlüyorlar; onlarla konuşmayı, şakalaşmayı, oynamayı özlüyorlar; hatta sınıfta ders yapmayı bile özlediklerini söyleyebiliriz.
#ÖğrenciOkullar 31 Ağustos’tan itibaren uzaktan eğitimle açılıyor. Her kademeden öğrenci EBA TV ve EBA internet sitesi üzerinden ders başı yapacak. Ancak çocuğu bu yıl ilk kez birinci sınıfa başlayacak velilerin kafası karışık. Bazı veliler çocuğunu bu yıl okula başlatmamayı planlarken, bazıları ise ne yapmaları gerektiğini bilmemekten dert yanıyor.
#Okul Başlama YaşıSınavdan bir-iki gün öncesinde öğrencilerin artık ders çalışmalarını tavsiye etmiyoruz. Bu saatten sonra yeni bir şey öğrenmeleri zaten zordur; ancak eğer çok istiyorlarsa günde bir-iki saati geçmemek kaydıyla istedikleri yerin üstünden kısaca geçebilirler. Sınavdan önce insana sanki hiçbir şey bilmiyormuş gibi gelir. Bu da onları paniğe sürükler. Onun için sınavdan önce ders çalışmaktan başka etkinliklerde bulunmak daha iyi olur.
#SınavBayramlar hepimiz için fakat daha çok çocuklar için bir neşe kaynağıdır. Dini ve milli diye ikiye ayırdığımız bayramlarımızın hepsi ayrı ayrı değerlidir. Çocuklarımıza, bu bayramlarda neyi kutladıklarını tam olarak anlatabilmemiz ve bayramları da doyasıya kutlamalarına fırsat tanımamız gerekir.
#23 Nisan18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, ilk ve ortaokul ile lise öğrencilerine tatili iyi değerlendirmeleri için önerilerde bulundu. Müzeler ve tiyatrolar da sömestre özel birçok etkinlik düzenliyor. Çocukların izleyebileceği filmler de sinema salonlarında gösterime girdi. Bu etkinliklerden birkaçını sizler için derledik.
#Gazetehaberi4 milyonu aşkın öğrenci için 2 günlük uyum eğitimi yarın başlıyor. Okul öncesi hazırlığın önemine dikkat çeken uzmanlar, kendilerinden ayrılmakta zorlanan çocukların ailelerine en fazla 1 ay okul içinde bekleyebileceklerini ama sınıfa girmemeleri gerektiğini öneriyor.
#GazetehaberleriOkula başlama yaşını 69 ay olarak düzenleyen kanun teklifi komisyonda kabul edildi. Çocukların bilişsel, duygusal, sosyal ve psiko-motor bakımından yeterli olgunluğa eriştikten sonra okula başlamaları gerektiğini söyleyen uzmanlar bu düzenlemeyi olumlu karşıladı.
#Gazetehaberleri