Zeynep Boz haberleri sayfasında Zeynep Boz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 374 Zeynep Boz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Amerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserElgin Mermerleri’nin İngiltere’den iadesini isteyen Atina’ya Türkiye’den destek geldi. Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, mermerlerin Osmanlı döneminde meşru olarak İngiltere’ye götürüldüğü iddiasını destekleyen herhangi bir kanıt olmadığını açıklayınca Yunanistan’da günün insanı oldu.
#Elgin MermerleriDolandırıcılar şimdi de kaçak kazı ile define avcılığına el attı. Ustaca çekilmiş videolar ve uluslararası kalitede prodüksiyonlarla sözde hazineler bulunuyor. Başta Youtube olmak üzere sosyal medya kurbanlara ‘gel gel’ yapılıyor. Amaç hazine bulduğu iddia edilen aletleri pazarlamak. 5-6 bin liradan alet pazarlayan dolandırıcılar ısrarla define bulma garantisi veremeyeceklerini belirtip bizzat kendileri arazi taramak içinse binlerce dolar talep ediyor. Videoların dolandırıcılık dışında kültür varlıklarına zarar verdiğini ve kaçakçılığa da teşvik ettiğini söyleyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, “Dolandırıcılar kolay yoldan zengin olmak isteyenleri define vaadi ile kandırıyor, onların parasını alıyor. Tüm videolar için suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu videolara özenip kazı yapanlar çok büyük bir suç işliyor. Hepsinin takipçisiyiz” dedi.
#Define Avcıları2021 yılında yurtdışına kaçırılan 3 bin 480 eser Türkiye’ye getirildi. Bu başarının gizli kahramanları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri. Ekipler yurtdışına kaçırılan Anadolu kökenli eserlerin Türkiye’ye iadesi için gece-gündüz dedektif gibi çalışıyor.
#Tarihi EserKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'a ait ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ayrı ülkeden çalındığı tespit edilen toplam 70 milyon dolar değerinde 180 kültür varlığına ABD’de Manhattan Bölge Savcılığı tarafından el konuldu. Kaçak kazılara ilişkin binlerce doküman incelenerek Anadolu kökenli olduğu saptanan eserlerden 14'ü 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'ye iade edilecek. Operasyonun 2 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirten Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, "Eserlerin Anadolu kökenli olduğunun tespitinin ardından nereye ait olduğunu saptamak için küçük bölgelere ayırdık, binden fazla klasörü inceledik" dedi.
#AnkaraKültür ve Turizm Bakanlığı'nca ülkeye iadesi açıklanan iki eserden biri olan 'boğa arabası'nın İngiltere'deki müzayede evinin satış kataloğuna Türk profesörün bilimsel makalesi ile konulması sonucu Türkiye'den kaçırıldığının tespit edildiği ortaya çıktı. Bakanlık uzmanları, eserin fiyatını artırmak için konulan makalenin sahibi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ile irtibata geçerek, eserin Şanlıurfa Müzesi koleksiyonuna ait olduğunu saptadı.
#AnkaraYunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, tarihi eserlerin iadesi için British Museum yetkilileriyle görüştüğü bildirildi. İngiliz basınında yer alan habere göre müze yetkilisi, görüşmeleri teyit ederek iki ülkenin anlaşması halinde eserlerin iadesi konusunda müzenin tutumunun katı olmadığını söyledi.
#YunanistanAmerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserBir yapıştırıcı bir tarihi eseri Türkiye’ye nasıl geri getirir? İşte yaklaşık 10 yıl önce yapılan bir operasyonla ülkemize getirilen ve şu an Şanlıurfa Müzesi’nde sergilenen ‘Orpheus Mozaiği’nin dedektiflik filmlerine konu olacak hikâyesi...
#Orpheus MozaiğiElgin Mermerleri’nin İngiltere’den iadesini isteyen Atina’ya Türkiye’den destek geldi. Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, mermerlerin Osmanlı döneminde meşru olarak İngiltere’ye götürüldüğü iddiasını destekleyen herhangi bir kanıt olmadığını açıklayınca Yunanistan’da günün insanı oldu.
#Elgin MermerleriAlmanya’daki Bergama Müzesi, dört yıl sürecek kapsamlı bir restorasyon için kapılarını ziyaretçilere kapatıyor. Türkiye’den kaçırılan ve müzenin en çok ziyaretçi çeken eserlerinden biri olan Bergama Tapınağı için, Kültür Bakanlığı bir kez daha “Anavatanına dönmeli” çağrısı yaptı.
#AlmanyaDolandırıcılar şimdi de kaçak kazı ile define avcılığına el attı. Ustaca çekilmiş videolar ve uluslararası kalitede prodüksiyonlarla sözde hazineler bulunuyor. Başta Youtube olmak üzere sosyal medya kurbanlara ‘gel gel’ yapılıyor. Amaç hazine bulduğu iddia edilen aletleri pazarlamak. 5-6 bin liradan alet pazarlayan dolandırıcılar ısrarla define bulma garantisi veremeyeceklerini belirtip bizzat kendileri arazi taramak içinse binlerce dolar talep ediyor. Videoların dolandırıcılık dışında kültür varlıklarına zarar verdiğini ve kaçakçılığa da teşvik ettiğini söyleyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, “Dolandırıcılar kolay yoldan zengin olmak isteyenleri define vaadi ile kandırıyor, onların parasını alıyor. Tüm videolar için suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu videolara özenip kazı yapanlar çok büyük bir suç işliyor. Hepsinin takipçisiyiz” dedi.
#Define Avcıları3 parça tarihi eserin Antalya’dan Belçika’ya kaçırılmak istenmesinin yankıları sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, Bakanlık olarak eserlerde ayrım yapmadıklarını, tüm kültür varlıklarını eşit şekilde koruduklarını söyledi.
#ANTALYASon 30 yılda 2 bin eserin çalındığı ortaya çıkan Londra’daki British Museum’a Kültür Bakanlığı mektup yazdı. Mektupta Anadolu’dan kaçırılan eserlerin akıbeti soruldu ve “Anlaşıldı ki siz iyi koruyamıyorsunuz, bizim eserlerimizi iade edin” dendi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBurdur'da bulunan Boubon Antik Kenti'nden çalınan ve 1986'dan beri ABD'de bir müzede sergilenen başsız Marcus Aurelius heykeliyle ilgili güzel haber geldi. Manhattan Savcılığı'nın kaçakçılarla mücadelesi kapsamında el koyulan eseri Türkiye'ye geri getirmek için çabalar yıllardır devam ediyordu...
#Marcus Aurelius2021 yılında yurtdışına kaçırılan 3 bin 480 eser Türkiye’ye getirildi. Bu başarının gizli kahramanları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri. Ekipler yurtdışına kaçırılan Anadolu kökenli eserlerin Türkiye’ye iadesi için gece-gündüz dedektif gibi çalışıyor.
#Tarihi EserABD’li Michael Steinhardt’a ait, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkeden çalındığı tespit edilen 70 milyon dolar değerindeki 180 kültür varlığına, Manhattan Bölge Savcılığı el koydu. Anadolu’dan çalınan 14 eser Türkiye’ye iade edilecek.
#Michael SteinhardtKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'a ait ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ayrı ülkeden çalındığı tespit edilen toplam 70 milyon dolar değerinde 180 kültür varlığına ABD’de Manhattan Bölge Savcılığı tarafından el konuldu. Kaçak kazılara ilişkin binlerce doküman incelenerek Anadolu kökenli olduğu saptanan eserlerden 14'ü 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'ye iade edilecek. Operasyonun 2 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirten Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, "Eserlerin Anadolu kökenli olduğunun tespitinin ardından nereye ait olduğunu saptamak için küçük bölgelere ayırdık, binden fazla klasörü inceledik" dedi.
#Michael SteinhardKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'a ait ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ayrı ülkeden çalındığı tespit edilen toplam 70 milyon dolar değerinde 180 kültür varlığına ABD’de Manhattan Bölge Savcılığı tarafından el konuldu. Kaçak kazılara ilişkin binlerce doküman incelenerek Anadolu kökenli olduğu saptanan eserlerden 14'ü 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'ye iade edilecek. Operasyonun 2 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirten Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, "Eserlerin Anadolu kökenli olduğunun tespitinin ardından nereye ait olduğunu saptamak için küçük bölgelere ayırdık, binden fazla klasörü inceledik" dedi.
#AnkaraKültür ve Turizm Bakanlığı'nca ülkeye iadesi açıklanan iki eserden biri olan 'boğa arabası'nın İngiltere'deki müzayede evinin satış kataloğuna Türk profesörün bilimsel makalesi ile konulması sonucu Türkiye'den kaçırıldığının tespit edildiği ortaya çıktı. Bakanlık uzmanları, eserin fiyatını artırmak için konulan makalenin sahibi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ile irtibata geçerek, eserin Şanlıurfa Müzesi koleksiyonuna ait olduğunu saptadı.
#Ankara