Zatürreler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Özellikle, bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde zatürreler daha ölümcül olabilmektedir. Peki, zatürre nedir? Zatürre belirtileri neler, hastalık nasıl anlaşılır?
#Zatürre NedirZatürre belirtileri genellikle ileri seviyelerde kendisini göstermektedir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteren zatürre, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Bulaşıcı olup olmadığı da merak edilen zatürre, tedavi yöntemleri ile merak ediliyor. Peki, zatürre neden olur ve nasıl geçer? İşte, zatürre tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#ZatürreÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatBebek ve çocuklarda olan aşılama, doğdukları andan itibaren vücutlarına verilen ve hafifletilen yapıda olan mikrop anlamını taşımaktadır. Hastalıklardan korunmanın en etkin yolu olarak bilinen aşılama, bebeklerde belli dönemlerde yapılmaktadır. Doğduktan itibaren bir aşı takvimi bulunur ve bebeklere bu takvime göre aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşılar yalnızca bebeği hastalıktan korumada değil, genel olarak toplumsal bağışıklık kazanmada etkin rol oynar. Peki, bebeklerde özel aşılar nelerdir? Bebeklerde aşı takvimi nedir ve ne zaman yapılır ayrıntıları ile derledik.
Tıptaki adı pnömoni olan zatürre akciğer iltihaplanmasından meydana gelen bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve mikroplara bağlı oluşabilen zatürre (pnömoni) ile akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplı bir sıvı ile dolar. Peki zatürre nasıl bulaşır, ölümcül müdür? İşte çocuklarda ve yetişkinlerde zatürre belirtileri...
#ZatürreSon dakika haberi... Türkiye geçen hafta cuma günü itibarıyla yürürlüğe giren yeni tedbirlerle ağırlaşan korona tablosu ile mücadele etmeye çalışırken, vaka ve ölü sayısı maalesef her geçen gün artıyor... Uzmanlar, bu sayıların 1-14 gün önceki durumu yansıttığını belirtirken, yeni kısıtlamaların etkisinin ise gelecek hafta pazartesi itibarıyla görülmesi bekleniyor. Bu şartlar altında Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri 17.00'da bir araya geldi. Toplantı az önce sonra erdi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kritik açıklamalar yaptı. Bakan Koca, tabloda semptom göstermeyen hastaların da artık yer alacağını duyurdu. Koronavirüste son durumu paylaşan Fahrettin Koca, "Son 3.5 aydan bu yana ağır hasta sayımızda artış 8 kata yakın oldu. Hatta 9 kat... Bugünkü Vefat sayımız 168. Bugün, en yüksek vefat sayımız" ifadelerini kullandı. Bakan Koca 25 kasım bugünkü korona vaka sayısını da açıkladı: 28 BİN 351...
#KoronavirüsSon Dakika Haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun koronavirüsten vefat sayılarıyla ilgili iddiası hakkında sorulan bir soruya yanıt verdi.
#Fahrettin KocaEmzirme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm besini sağlayan eşsiz bir yol; anne sütü ise her annenin kendi bebeği için ürettiği, bebeğin ihtiyaçlarına göre bileşimi değişen bir mucizedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, anne sütünün önemini ve faydalarını paylaştı.
#YenidoğanKoronavirüsle ilgili halen çok fazla bilinmeyen var. Koşullar ve önlemler de zaman içinde değişebiliyor. Alanında uzman çok değerli hocalardan oluşan Hürriyet Bilim Kurulu, her gün salgınla ilgili sorularınıza buradan cevap veriyor... Sorularınızı 0 530 054 44 84 numaralı WhatsApp hattına veya hurriyetbilim@hurriyet.com.tr adresine isim ve soyisminizi yazarak yollayabilirsiniz. İşte bugünkü sorular ve yanıtları:
#GazetehaberleriEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi, Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gürüz konuğum bugün: “Okulların açılması, ulaşım, aile ekonomisi, velilerin ödev yaptırma yükü dışında bir başka sorunu da kapımıza dayadı, grip. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre mevsimsel grip, influenza virüslerinin insanları etkileyen akut solunum yolu enfeksiyonudur.
#İzmirSon zamanlarda kızamığa bağlı ölümlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Aşının neredeyse kesin çözüm olduğu kızamığın tekrar bir salgın haline gelmesinde ise çeşitli spekülasyonlar başrolü oynuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün konuyla ilgili verileri çok korkutucu bir tablo ortaya çıkarıyor. Bu noktada 2018’de dünya üzerinde kızamıktan ölenlerin sayısı yaklaşık 440 bin… Bu rakamların aşının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, kızamığın korkutan yüzünü anlatıyor.
#Kızamık AşısıKızamık, virüsün neden olduğu bir çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır. Peki, kızamık neden olur, belirtileri nelerdir? Kızamık nasıl bulaşır? Bu yazımızda kızamık hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemlerini ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.
#Kızamık TedavisiKızamık, çocuk hastalıkları arasındadır. Yetişkinlerde görülmemesi, bunların, çocuklukta kızamık geçirmiş olmalarına ve kalıcı bir bağışıklık kazanmalarına bağlıdır. Eğer çocukluğunda geçirmemişse, yaşlılığında bile geçirebilir. Sonbaharda hastalık artar. Kızamık, üç yaşın altında, yaşlılarda ve hamilelerde tehlikelidir. Beslenmesi bozuk, küçük çocuklarda, zatürre ile birlikte ölüme bile yol açabilir. Peki, kızamık bulaşıcı mıdır?
#Kızamık NedirYetişkinlere oranla daha zayıf olan savunma mekanizmaları ve hassas bedenleriyle çocukların en sık yakalandığı bulaşıcı hastalıkların başında ise suçiçeği geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, suçiçeği ile bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Çocuk SağlığıMevsimsel grip Influenza virüslerinin neden olduğu çok bulaşıcı bir solunum sistemi enfeksiyonudur. Grip virüsü bir kez bulaştığında en az 1 ya da 2 kişiye geçebilir. İlk belirtiler görülmeden bile başkalarına bulaşabilir. ‘Mevsimsel Grip’ hakkında soruları İst. Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu cevaplandırdı.