Paylaş
Ayrıca konu ve konuğumuzu bir hafta önceden sizlere duyuracağım, sizlerden gelen soruları da bu köşemde uzman konuklarımıza yönlendireceğim. Sorularınızı skalyoncu@hotmail.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz. Ayrıca, yine bu mail adresinden merak ettiğiniz konuları bana gönderdiğiniz takdirde konunun uzmanlarını köşemde konuk edeceğim. Önümüzdeki hafta ‘sağlık olsun’ köşesinde Prof. Dr. Murat Karasen ile son yıllarda tıbbın bir çok alanına giren ‘robot cerrahi’ konusunu konuşacağız. Karaesen sizlerden gelen soruların yanı sıra, kulak burun boğaz ameliyatlarında robot kullanımı hakkında bilgi verecek.
KIŞ AYLARININ KORKULU RÜYASI ZATÜRRE (PNÖMONİ)
Bugün kış aylarında sık görülen ve zaman zaman ölümlere bile sebep olan zatürreyi konunun uzmanı Prof. Dr. Numan Numanoğlu’yla konuştuk. “Zatürrenin belirtileri nelerdir, zatürreye karşı alınacak önlemler nelerdir” ve benzeri tüm soruları sizin için sorduk, Numanoğlu yanıtladı.
* Hocam halk arasında eski ve çok bilinen bir hastalıktır zatürre. Detayları sizden öğrenmek gerekirse tam olarak nedir zatürre?
Kış mevsiminde görülme sıklığı artış gösteren Zatürre (Pnömoni), ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Bu hastalık sırasında, akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabi bir sıvıyla dolar. Bu durumun sonucu olarak da akciğerlerin görevi olan ‘oksijen alışverişi’ fonksiyonu bozulur.
Zatürre, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm ölüm nedenleri sıralamasında 6. sırada yer almakla birlikte, enfeksiyona bağlı ikincil ölümler arasında ise ilk sırayı almaktadır.
* Peki hastalığın belirtileri nelerdir?
Zatürrenin belirtileri arasında yüksek ateş, halsizlik, titreme, sarı-yeşil veya paslı renkte balgam, kuru ve hırıltılı öksürük, sırtta ağrı hissi, şiddetli baş ağrısı, şuur kaybı, kas ağrısı, iştah azalması, dalgınlık, dudaklarda oluşan uçuklar, hızlı solunum, baş dönmesi, miktarı azalmış idrar, koma hali bulunmaktadır.
* Zatürre’nin özellikle tehdit oluşturduğu risk grupları var mıdır?
Zatürreyi tetikleyen faktörler arasında alkol kullanımı ve uyuşturucu madde kullanımı başta geliyor. Kötü hayat şartları ve huzurevinde yaşamanın zatürreye sebep olurken, ağır geçen gribin de zatürreye dönüşme riski var. 65 yaş üstü olanlar, kreş çocuğu ile temasta bulunanlar da risk grubunda yer alıyor.
* Zatürre bulaşıcı bir hastalık mıdır? Hastalığın ölüm riski var mıdır?
Zatürre’ye neden olan mikroplar kişiden kişiye, bir-iki metrelik mesafelerden yakın temas sonucu bulaşır. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Zatürre, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, şeker, böbrek ve bronşit hastalarında ölümlere yol açabiliyor.
* Hocam peki, zatürrenin tedavisinde nasıl bir yöntem izlenir? Tedavinin ardından hasta ne kadarlık bir sürede iyileşir?
Doktor kontrolünde, antibiyotik kullanımı, ateş düşürücü ve öksürük kesici ilaçlar kullanılır. Yatak istirahatı, oksijen desteği ve sıvı desteği ile bol vitaminli yüksek kalorili diyet gerekir. Zatürre, genellikle iki hafta kadar sürer ama hastalık tedavi edildikten sonra, kişi bir aydan uzun süre kendini halsiz ve yorgun hissedebilir. Erkekler zatürreye kadınlara göre daha kolay yakalanırlar.
* Hocam son olarak zatürreden korunmak için tavsiyeleriniz nelerdir?
Günlük temizliğe dikkat edilmedir. Sigara içmemek ve alkolden kaçınmak da zatürre riskini düşürüyor. Vitamin ve mineralleri düzenli almak, iyi beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek de zatürreden korunma açısından önemli. Risk grubunda olanlar zatürre aşısı yaptırabilir. Yıllık grip aşısı da bu hastalığa karşı direnci arttıracaktır.
Canan D. adlı okuyucudan:
* Hocam ben 21 yaşında üniversite öğrencisi sağlıklı bir bayanım. Sürekli okul sebebiyle kalabalık ortamlarda bulunmak durumunda kalıyorum. Sizce, ben zatürre aşısı yaptırmalı mıyım ve kimler bu aşıyı yaptırmalı?
Zatürre aşısı risk grubunda olmayanlar için gereksizdir ve yapılmamalıdır. Yani, sizin aşı yaptırmanıza gerek yok. 65 yaş ve üzerinde olanlar, kronik akciğer, kalp, böbrek, karaciğer hastalığı olanlar ve şeker hastaları ile kronik alkolikler, dalağı olmayanlar, bağışıklık sistemi bozuk olanlar zatürre aşısı yaptırabilirler.
Numan Numanoğlu kimdir
Prof. Dr. Numan Numanoğlu, 1955 yılında Ardahan’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara Mehmet Akif İlköğretim Okulu’nda tamamlayan Numanoğlu, daha sonra Ankara Aydınlıkevler Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde üniversite eğitimini tamamlayan Numanoğlu, burada Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisas yaptı. Numanoğlu, 1988’de ‘doçent’ ve 1993’te ise ‘profosör’ unvanını aldı. Halen Özel TOBB ETÜ Hastanesi’nde çalışıyor.
Paylaş