Yeni bir araştırma, sigaranın yaşam süresini doktorların düşündüğünden daha da fazla kısalttığını ortaya koydu. University College London'daki (UCL) araştırmacılar, ortalama olarak tek bir sigaranın bir kişinin ömründen yaklaşık 20 dakika aldığı, yani tipik bir 20’li sigara paketinin bir kişinin ömrünü günde yaklaşık yedi saat kısaltabileceği sonucuna vardı.
#Sigaranın Zararlarıİngiltere'de yapılan bir araştırma, şekerlemelere karşı çok dikkatli olunması gerektiğini ortaya koydu. İngiltere'ye ABD'den ithal edilen 4 bin ürünün içerisinde, farklı çeşitlerdeki gıda boyalarının bulunduğu tespit edildi. Uzmanlar uyarıda bulunurken, tespit edilen gıda boyalarının DNA bozulmasına, hormonal dengesizliğe hatta kansere yol açabildiği belirtildi.
#İngilterePlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikGünlük hayatımızda en çok kullandığımız kozmetik ürünler arasında yer alan roll-on’ların ve deodorantların meme kanseri ile ilişkisi, uzun yıllardır tıp dünyasında tartışmalara neden olan önemli bir konudur. Araştırmacıların bazıları bu ürünlerin içeriğinde kullanılan kimyasal maddelerin kanser riskini arttırdığını savunurken, bazıları da bu iddiayı destekleyecek yeterli kanıtın olmadığını düşünüyor.
#Süheyla BUYRUKÇUBirçok kişi özellikle mutfaklarında zararlı kimyasallar içeren temizlik ürünlerini kullanmak istemiyor. Bu durumda da devreye doğal ürünleri temizlikte kullanma seçeneği giriyor.
#Nasıl Yapılır.Ani hava değişimlerinin yaşandığı bu günler, özellikle cilt sağlığımız açısından zorlu dönemlerdir. Soğuk havayla birlikte yıpranan cildimizi korumak içinse özel bakımlar yapmak neredeyse zorunlu hale gelir. Kışın her türlü dış etkene karşı daha savunmasız olan cildinizi korumak için neler yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, o zaman okumaya devam. Çünkü bugün size önereceğim taktiklerle cildinizi kolaylıkla koruma altına alabilirsiniz.
#Süheyla BuyrukçuKokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimYazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde güneş yanığı vakalarında artış görülüyor. Ciltte kızarıklık, hassasiyet, yanma ve acı hissi oluşturan güneş yanığının evde tedavi edilmemesi gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Gökalp, “Yoğurt ve diş macunu gibi ürünler yanıkları çok daha kötü hale getirebiliyor. Güneş yanığında bir uzmana danışılmalı ve her gün mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı” diyor.
#Sponsorlu İçerikÜlkemizde ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin tükettiği elektronik sigara çeşitlerine bir yenisi daha eklendi: Tek kullanımlık elektronik sigaralar! Kırtasiye ürünlerine benzediği için çocukların ve ergenlerin, ailelerinden ve öğretmenlerinden kolayca saklayabildiği bu yeni ‘zehir oyuncakları’ çok tehlikeli! Peki kullan-at elektronik sigaraların içeriğindeki zararlı kimyasallar neler? Bu maddeler hangi hastalıklara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Elektronik SigaraVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaDalgalı ve kıvırcık saçları düzleştirmek için pek çok yöntem var. Günlük olarak fön ve düzleştirici kullanımının yanı sıra bu düzlüğü kalıcı hale getirmek için en sık başvurulan yöntemler de kimyasal ürünler. Yeni bir araştırma bu ürünlerin rahim kanserini tetiklediğini ortaya çıkardı. Peki uzmanlar ne diyor?
#Saç DüzleştiriciYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekMetro Türkiye, çocuklarda çevre bilincini artırmak ve onlara geri dönüşümün faydalarını anlatmak için bu yıl ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu ile farkındalık yaratan iş birliğine imza attı. Erdil Yaşaroğlu’nun özel tasarımıyla hayat bulan, geri dönüştürülmüş ve ahşap ürünlerden oluşan kırtasiye seti, Metro Türkiye raflarında yerini aldı. Kırtasiye setini satın alan aileler aynı zamanda Toplum Gönüllüleri Vakfı’na (TOG) da destek olmuş olacak.
#Sponsorlu İçerikKadınların korkulu rüyası olan meme kanseri, tedavi sonrasında geride bıraktığı izlerle istenmeyen anıların hatırlanmasına yol açıyor. Bilim insanları, 3D implantlar ile dokuları doğal yollarla yeniden yapılandırmayı hedefliyor. Peki yeni teknolojinin sunduğu 3D implantların zararları olacak mı? Silikon protezlere göre avantajları neler? Uzmanlar anlattı...
#Meme KanseriCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikKimse sürdüğü bir ruj nedeniyle erken menopoza gireceğini ya da kullandığı herhangi bir makyaj malzemesinin çocuk sahibi olmasını etkileyeceğini hatta kansere yakalanma riskini arttıracağını düşünmez. Ancak piyasada satılan birçok makyaj malzemesinden ve cilt bakım ürünlerinden vücudumuza kolaylıkla giren kimyasallar, beraberinde ciddi hastalıkları da getiriyor.
#ANKARAHer ne kadar çirkin görünse de sağlığımızı korumamızdaki faydalarına dair kulaktan dolma bilgiler nedeniyle burun kıllarını kesmeyi pek çoğumuz düşünmeyiz. Peki gerçekten viral hastalıklarla savaşımızda burun kılları gerekli ve etkili mi? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkKarlı kış günlerinin en karakteristik hayallerinden birisi de hiç kuşkusuz bir fincan sıcak çikolatadır. Her zaman ulaşmak mümkün olmayabilir, ama en azından hayali bile içimizi ısıtmaya yeter. Her ne kadar çikolata bir keyif yiyeceği gibi görülse de içeriğindeki maddelerin birçok rahatsızlığın hafifletilmesinde faydalı olduğu da gösterilmiştir. Örneğin romatizması olanlarda eklem ağrılarını hafiflettiği ya da yüksek tansiyonlu hastalarında kan basıncını düşürdüğü yönünde bilimsel araştırmalara sık rastlıyoruz. Çikolatanın bir diğer ilginç özelliği ise sperm kalitesi üzerindeki olumlu etkileridir.
#Çikolata