Yüz felci, birçok sinir lifinin işlevini yitirmesi nedeniyle meydana gelebilmektedir. Genellikle yüzde ağrı, kulak ağrısı, konuşma zorluğu gibi belirtilerin görüldüğü yüz felci, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Fizik tedavi ile iyileşme şansı yüzde 85 seviyelerinde yer alan bu problem, nörolog tarafından ele alınmaktadır. Peki, yüz felci belirtileri nelerdir? Yüz felci neden olur? İşte, detaylı bilgiler
#Yüz FelciYüz felci, yüze gelen sinirlerin belirli nedenlerlezedelenmesi neticesinde yüzdeki mimik kaslarında hareket kaybının oluşmasıdır.Birçok sebepten olabilir. Genellikle bell paralizisi dediğimiz enfeksiyonkaynaklıdır ama beyin tümöründen nörolojik rahatsızlıklara kadar, ortakulakiltihabına kadar altından bir çok sebep çıkabilir. Öncelikle bunun ekarteedilmesi ve daha sonra tedavisinin başlanması doğru olacaktır.
#Yüz FelciKIŞ AYLARININ GELMESİYLE BİRLİKTE ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR. BUNLARDAN BİRİ DE YÜZ FELCİ. YÜZ FELCİ NEDİR? NASIL OLUŞUR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? ZİRVE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ VE HALK SAĞLIĞI UZMANI YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN ULUTAŞDEMİR, BEYİNDEKİ VEYA YÜZ SİNİRLERİNDEKİ BAZI HASTALIKLARIN, BEYİN İLE YÜZ KASLARI ARASINDAKİ İLETİŞİMİ ENGELLEMESİ DURUMUNDA YÜZ FELCİNİN OLUŞTUĞUNU BELİRTTİ.
Yaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#Sağlıkİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıKas seğirmeleri herhangi bir kasta istemsiz bir şekilde gerçekleşmektedir. Tıbbi anlamda kaslarda seğirme olduğunu söyleyebilmek için seğirmenin dışarıdan gözle görülebilir bir şekilde oluşması gerekmektedir. Bazı nörolojik hastalıklarda görülebilen kas seğirmelerin neden kaynaklandığını da iyi bilmek oldukça önemlidir. Kas seğirmesi (Miyokimi) nedir ve neden olur? Hangi hastalıkların belirtisi ve habercisi olabilir? İşte, kas seğirmesi hakkında merak edilen detaylar.
#Kas SeğirmesiEnteral beslenme; yetişkin, çocuk ve bebeklere uygulanan bir metottur. Tüp; gereksinim duyulduğu sürece kalmaktadır. Kısa bir dönem kalabileceği gibi daha uzun zamanlı olarak da kalabilir ve birey yeniden eskiden olduğu gibi yemek yemeye döneceği vakit çıkarılabilir. Tüp yolu ile entenal beslenme adına değişik çeşitlerde tüpler kullanılır. Peki, enteral beslenme nedir? Nasıl uygulanır? Enteral beslenme ne kadar sürmektedir ayrıntılar ile derledik.
#Sağlıklı YaşamDizartri, son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz bir terimdir. İnsanların hayatını etkileyen çok önemli bir hastalıktır. Bu nedenle sizde Dizartri hastalığının ne olduğunu öğrenebilir, bu rahatsızlıkla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Dizartri nedir? Nasıl anlaşılır? Afazi, Apraksi ve dizartri terimleri ne anlama gelir detayları ile derledik.
#SözlükKolesteatom, kişilerde işitme kaybına kadar yol açabilen son derece tehlikeli bir durumdur. Kronik kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, alerji ve soğuk algınlığı gibi sebeplerle kişilerde kolesteatom meydana gelebilmektedir. Peki, Kolesteatom nedir, nasıl oluşur? Kolesteatom teşhisi nasıl konur? Kulak zarı kalınlaşması neden olur sizin için tüm detayları ile derledik.
Çam sakızları esasen köknar ağaçlarının üzerinden toplanmaktadır. Yıllardır özellikle alternatif tıpta ve farklı birçok şekilde kullanılmakta olan çam sakızının birçok yönden faydası bulunmaktadır. Sizin için çam sakızının ne demek olduğunu, çam sakızının faydalarının neler olduğunu, çam sakızının ne işe yaradığını ve acısının nasıl kullanıldığını derledik.
#Çam SakızıParalizi, yüz felci olarak bilinmektedir. Yüzde yer alan mimiklerde hareketlerin kayba uğraması olarak da tanımlanır. Yüzde bulunan her iki tarafta da görülme olasılığı vardır. En çok bilinen nedenleri arasında ise stres ve travma gibi psikolojik nedenler yatmaktadır. Yüzde yer alan mimiklere sahip olan kaslara beyinden uyarı vermekte olan sinirlerin çeşitli ve farklı sebeplere bağlı olarak bir hasara uğraması, bu hastalığa neden olan ve en çok bilinen sebepler arasında yer alır. Bir diğer adı pleji olarak bilinen paralizi, pek çok nedene bağlı olabilmenin yanı sıra farklı belirtilere de sebep olduğu bilinen bir hastalıktır. Peki bu hastalık nedir, neden ortaya çıkar, belirtileri ve tedavisi nasıldır gibi merak konusu olan tüm soruların cevaplarını sizler için derledik.
Son günlerde dikkat çeken estetik yöntemlerinden biri de Fransız askısı oldu. Fransız askısı, Fransa'da geliştirildiği ve ilk bu ülkede uygulanmaya başlandığı için bu isimle anılıyor. Yüz hatlarının yeniden oluşturulması, asimetrik kaşların düzeltilmesi, yüz ve boyun germe, yanak ve elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi, kısmi yüz felci geçiren hastalarda asimetrinin düzeltilmesi için oldukça kullanışlı ve popüler bir yöntem. Peki, Fransız askısı nedir? Kimler Fransız askısı yaptırabilir?
#Fransız AskısıSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu’na davet ettiği BioNTech aşısının mucitlerinden Dr. Uğur Şahin ile yaptığı ortak açıklamada “Önümüzdeki 3 ay içinde ülke genelinde COVID-19’a karşı çok yoğun bir BioNTech aşısı kampanyasının uygulamaya gireceğini” açıkladı.
#YAZARYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoZİL ya da kulakta çınlama sesi, ağrı, baş dönmesi, zor işitme, kulak iltihabı ve denge gibi semptomlar kulaklarınızda bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Bu semptomların erkenden fark edilip dikkate alınması gerekir. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Prof. Dr Adnan Ünal, orta kulak iltihabını anlattı:
#İzmirBir yıldır estetik operasyonlar daha fazla gündemde. Uzmanlar salgınla birlikte kendinde kusur bulanların sayısının arttığını ifade ediyor. Bir de evden çalışma sayesinde operasyon sonrası dönemi rahatlıkla, kimselere pek görünmeden atlatmak mümkün. Bu ara Seda Sayan’la gündeme gelen Fransız askısı herkesin dilinde ama meme büyütme, burun ve gözkapağı ameliyatlarıyla liposuction gibi bildiklerimiz halen gözde. Botoks ise yine aralarında en popüleri...
#GazetehaberleriBütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#GazetehaberleriBaş dönmesi, baş ağrısı, el, kol, ayak, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, istemsiz hareketler, görme bozukluğu, ellerde titreme, kasılma, uyku sorunları, unutkanlık gibi problemleri bulunan kişilerin başvurması gerektiği yer nöroloji bölümüdür. Peki, nöroloji nedir? Bu konu hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır.
#Nöroloji Nedir?Altı yıldır üzerinde çalıştığı yeni kitabı ‘Kara Kutu-Yüzleşme Vakti’ raflarda. “Modern tıp sistemi çöküyor, yeni bir yol bulmalıyız” diyerek dünya ve Türkiye’deki sağlık sistemlerini ele alan, aşı ve otizm ilişkisini sorgulayan Soner Yalçın’la kitabını, öne sürdüğü iddiaları ve aldığı tepkileri konuştuk.
#SONER YALÇIN