Kas seğirmesi (miyokimi) nedir ve neden olur? Hangi hastalıkların belirtisi ve habercisi olabilir?

Güncelleme Tarihi:

Kas seğirmesi (miyokimi) nedir ve neden olur Hangi hastalıkların belirtisi ve habercisi olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 17:31

Kas seğirmeleri herhangi bir kasta istemsiz bir şekilde gerçekleşmektedir. Tıbbi anlamda kaslarda seğirme olduğunu söyleyebilmek için seğirmenin dışarıdan gözle görülebilir bir şekilde oluşması gerekmektedir. Bazı nörolojik hastalıklarda görülebilen kas seğirmelerin neden kaynaklandığını da iyi bilmek oldukça önemlidir. Kas seğirmesi (Miyokimi) nedir ve neden olur? Hangi hastalıkların belirtisi ve habercisi olabilir? İşte, kas seğirmesi hakkında merak edilen detaylar.

Haberin Devamı

Kas seğirmesi sağlıklı olan pek çok kişide görülebilmektedir. Ayrıca motor nöronlarında ve radyoterapi almış olan kanser hastalarında bölgesel olarak da görülebilmektedir.

Kas Seğirmesi (Miyokimi) Nedir?

Kas seğirmesi tıp dilinde miyokimi kaslarda istemsiz bir şekilde ortaya çıkan küçük kasılmalara denilmektedir. Kas seğirmesi vücutta istemsiz bir şekilde ortaya çıkar. Çoğunlukla bacak kaslarında görülen miyokimi vücudun el, kol, yüz ve göz gibi bölgelerinde de görüldüğü bilinmektedir.

Kas seğirmesi pek çok nörolojik hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra sağlıklı olan kişilerde de kas seğirmesi reaksiyonu ile karşılaşmak mümkündür. Bu nörolojik hastalıklar içerisinde motor nöron hastalıkları, polinöropatiler, sinir sistemi hastalıkları, elektrolit bozukluklar da bulunmaktadır.

Kas Seğirmesi (Miyokimi) Neden Olur?

Kas seğirmesi vücutta istemsiz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu istemsiz kasılmaya neden olan şeyin ne olduğu tam olarak bilinmese de genellikle sinir iletimi bozulmuş olan kasın duyarlığının artması sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. Motor nöronlarında veya radyoterapi almış kanser hastalarında da bölgesel olarak kas seğirmeleri görülmektedir. Sağlıklı kişilerde ise fazla kafein tüketiminden dolayı kas seğirmesi görülmektedir.

Kas seğirmelerine çoğu zaman hafif bir hatalı vücut tepkisi de diyebilmekteyiz. Kanser hastalarında veya bazı sinir sistemi hastalıklar sebebiyle görülebilen kas seğirmelerinin görülme nedenlerinden bazıları da şunlardır:

- Kafein tüketilmesi
- Kalsiyum eksikliği
- Magnezyum eksikliği
- Stres ve anksiyete
- Uykusuzluk ve stres
- Yoğun egzersiz
- Dehidrasyon

Bunlarla birlikte göz seğirmesi de günümüzde çok sık görülmektedir. Bu durum genellikle ciddi hastalıklar nedeni ile oluşmaz. Göz seğirmesine etkili olan en önemli faktör uykusuzluk, stres, ve kafein tüketiminin çok olmasıdır. Bu durumların ortadan kalkması halinde göz seğirmeleri de ortadan kalkacaktır. Fakat göz seğirmesi durumuna eşlik eden yüz felci, çift görme, yutkunmada güçlük ve peltek konuşma gibi durumların görülmesi halinde nörolojik bir hastalığın habercisi olabilmektedir.

Hangi Hastalıkların Belirtisi ve Habercisi Olabilir?

Kas seğirmeleri günlük hayatta pek çok kişide görülebilen bir reaksiyondur. Seğirmelerin bölgesel olması o bölgeye giden sinirin hasar aldığını ya da işlevinin bozulduğu anlaşılabilir. Buna karşın göz etrafında oluşan seğirmeler genellikle ciddi bir hastalık sonucu oluşmamaktadır. Seğirmelerin yanı sıra kas erimesi, güç kayıpları gibi bulgularında görülmesi kişilerde nörolojik bir hastalığın varlığından söz edilebilir.

Kas seğirmelerine neden olabilecek sebeplere göre doktorlar laboratuvar incelemeler istemektedir. İlk yapılacak şey kreatin fosfokinaz, elektrolitler, troid işlev testleri gibi kan incelemeleridir. Kan testleri sonucunda bu değerler incelenmektedir. Bu değerlerin sonuçlarına göre ise hastaların muayene bulguları da dikkate alınarak inceleme yapılır. Gerekli görülür ise sinir ileti incelemesi, elektromiyografi veya MR incelemeleri gibi ek incelemeler de istenebilmektedir.

Kas seğirmeleri bazen olağan ve normal görülürken bazen de ciddiye alınması gereken nörolojik bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kas seğirmelerine eğer başka bir bulgu ekleniyor ise bu bulguların ne kadar süreceğine dikkat etmek gerekir. Uzun sürmesi veya sık sık tekrarlaması halinde nörolojik hastalıklardan şüphelenmek mümkündür. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır.

Fakat anlık olarak görülen kas seğirmeleri de yaşanabilmektedir. Kısa sürede geçen bu kas seğirmeleri pek çok nedenden kaynaklanabildiği gibi anlık bir durumdan kaynaklı da olabilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!