Ankara'da 35 yıl, günde 2 paket sigara içen avukat Hüseyin Önal (58) gırtlak kanserine yakalandı ve operasyonla tümör temizlenmesine rağmen sesini kaybetti. Yazarak iletişim kurabilen Hüseyin Önal, "Sigarayı kullanırken keyif ve özgürlük sanırdım. Oysa o beni esir aldı. 2 yıl önce bıraktığımda artık çok geç kalmıştım" dedi.
#Hüseyin ÖnalSon yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci Robotik Cerrahi’nin yer aldığını belirten Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında birçok operasyonun Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılabildiğini söyledi.
#1İngiltere Essex’te nadir görülen beyin tümörü hastası bir çocuğun ailesi, sağlık görevlilerinin oğlunun kanserini migren ve ruh sağlığı ile alakalı bir durum olarak değerlendirip ona telefonunu çok fazla kullanmamasını tavsiye ettiklerini, bu nedenle hastalığına aylarca teşhiş konulamadığını iddia etti. Sekiz ay sonra yapılan taramalar sonucunda çocukta 'Ependimoma' denilen bir tür beyin tümörü olduğu anlaşıldı.
#Beyin TümörüCeline Dion, 2022 yılından bu yana milyonda bir kişide görünen Katı Kişi Sendromu adlı bir hastalıkla mücadele ediyor. Tüm dünya da bu hastalığı ünlü şarkıcı ile tanıdı. Peki katı kişi sendromu tam olarak nedir? Hangi belirtilere dikkat etmek gerekiyor?
#Celine DionParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonDoktorları 34 yıldır kronik ağrı ve yorgunluğunun sebebinin ‘kafasının içinde’ olduğunu söylediler. Fakat gerçek bambaşkaydı: Phillippa Lee’yi tekerlekli sandalyeye mahkûm eden genetik bir rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı.
#İrritabl Bağırsak SendromuBotoksun çok güçlü bir zehir olduğunu çoğumuz biliyoruz. Ama yine de birçok kişi uzman doktor yerine merdiven altı uygulamaları tercih ettiği için nörolojik hasar görüyor. Botoksun yol açabildiği sağlık sorunlarını uzmanlara sorduk: “Uygulanan botoksun menşesi, bakanlık onayı, hangi kaslara, ne kadar yapıldığı uygulatan kişi tarafından not edilmeli.”
#Botulizmİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsTam 34 yıl boyunca sayısız semptom yaşayan, kronik ağrılar ve yorgunlukla mücadele eden kadına doktorlar her seferinde sorunun 'kafasında' olduğu söyledi. Semptomlar o kadar şiddetlendi ki bir gün bacakları onu taşıyamaz hale geldi. En sonunda bir nöroloji hastanesine sevk edilen kadına çok sayıda testin ardından tedavisi olmayan bir hastalık teşhisi kondu.
#Kalıtsal Spastik ParaplejiÖzel Alfa Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, endoskopi ve kolonoskopinin tanı koymaya yardımcı önemli işlemler olduğunu söyledi. Aynı gün sonuçların hastaya bildirildiğini ifade eden Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, şüpheli görülen alanlardan biyopsi alınarak kanser oluşumuna karşı patolojik inceleme yapıldığını kaydetti. Endoskopinin vücudumuzda kapalı bir alanı ucunda kamera olan fiberoptik araçla inceleme ve görüntüleme yapma işlemi olarak tanımlandığını söyleyen Altunsoy, “Sindirim kanalı endoskopisi ağızdan bağırsağın son kısmına kadar olan bölgeyi endoskopla inceleme yöntemidir. Bu işlemle incelenen bölgedeki hasta veya problemli alanı görüp gerekli durumda tanı için biyopsi alınır. Bazı durumlarda poliplerin alınması, aktif sindirim sistemi kanamalarının durdurulması gibi tedavi için işlemler yapılır” dedi.
#1Yaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSSevgili Hürriyet okurları... Tiroid kanseri, vücutta hormon üretimini gerçekleştiren tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde tiroid nodüllerinin kanser olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de tanı ve tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Tiroid kanseri tedavisindeki güncel gelişmeleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. Şu önemli bilgileri verdi:
#Şenol Kalyoncuİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#Sağlıkİnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Son zamanlarda her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiği; 35 bin kişinin de inmeye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği biliniyor. Ancak inmenin erken dönemde müdahale edildiğinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanlı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım,” İlaç ve fizik tedavi yöntemleriyle inmenin getirdiği felçle başa çıkılabiliyor” dedi.
#İnmeAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk Bunamasıİstanbul Tuzla’da özel bir hastanede obezite tedavisi için yapılan 'mide botoksu' işlemi sonrası fenalaşan onlarca hasta, işlemin yapıldığı merkez ile çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çok sayıda botulizm (boks zehirlenmesi) olgusu bildirildiğini, bunun bir 'salgın' olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın ise, “Bazı yerlerde aç gözlülük yapılıp yüksek doz ya da merdiven altı botoks ürünler kullanılıyor, vatandaşlarımız güvenilir merkezleri tercih etmeli" dedi. Mağdurlardan Nihan Terzioğlu (41) ile Almanya'dan gelen Suzan Akgül, kendileri gibi onlarca hastanın zehirlenme sonrası tedavi altına alındığını söyledi ve suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.
#BotoksAilesel faktörler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, beslenme şekilleri ve tiroid iltihapları nedeniyle guatr gelişebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, guatrda güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi, hastaların sık sorduğu soruları cevapladı:
#1Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#HastalıkİNSAN papilloma virüsünün cinsel yolla bulaşan en sık hastalıklardan biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Virüsün bulaşması sık görülen bir durum olsa da ses tellerinde nadiren hastalığa yol açar. Kesin tedavisi yoktur. Korunmada en önemli silahımız 4 ve 9 valanlı papillom aşılarıdır” dedi.
#1Kuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıÖlümcül bir virüs olan kuduz hastalığının, kuluçka döneminde teşhis edilip müdehale edilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle kuduza yakalanma riski olan herkes korunmak için kuduz aşısı yaptırmalıdır. Peki, kedilerde kuduz olur mu, hangi hayvanlardan bulaşır? İşte, kuduz belirtileri ve merak edilenler...
#Kuduz HastalığıKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz Tedavisi