Mobil cihazlara uygulanan taksitlendirme sınırlamasıyla beraber, tüketicilerin kafasında beliren "Apple ürünlerini Türkiye'den mi, yoksa yurtdışından mı almak daha avantajlıdır?" sorusunu; Pupa TV ekibinden Mustafa Tan ve Göktuğ Gedik değerlendirdi.
#Mobil CihazlarDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarGirişimci Cihan Mükyen, taksi şoförlerinin yaşadığı hırsızlık, gasp, yaralama ve cinayetlerin önüne geçmek için manyetik alanla çalışan taksi içi güvenlik kitini geliştirdi. Mükyen, "Mükyen, "Rahmetli Oğuz Erge ağabeyimiz var, İzmir'de katledilen taksici ağabeyimiz. Ben bundan esinlenerek, bunun acısından dolayı böyle bir şeye kalkıştım." dedi. Yurt içi ve yurtdışından teklifler geldiğini söyleyen genç, "Teklifler var şu anda değerlendiriyoruz. Almanya'dan var Amerika'dan var. Biz şu an değerlendiriyoruz teklifleri, net olmamakla birlikte. Orta Asya ülkelerinden de var. Şu anda seri imalata geçmedik, teklifleri değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
#Taksi27 yıl sonra Türkiye’ye sıfırdan otomotiv fabrikası kurmaya en yakın yabancı üreticiler olan Çinliler ile yatırım trafiği hızlandı. Aralık ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın SAIC’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından 2 hafta önce Çin’den Türkiye’ye üst düzey delegasyon heyetinin geldiğini belirten Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, “2 yıldır üzerinde çalıştığımız süreç son 3 ayda hızlandı. Heyete Bursa’daki fabrikaları ve yan sanayi tesislerini gezdirdik. Yatırım için Avrupa ile rekabet halindeyiz. Duygusal olmayacağız, sonuna kadar uğraşacağız” dedi.
#Fatih KacırTürkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, ekonomi ve bankacılık sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Çakar OVP’deki hedefleri gerçekçi bulduklarını belirterek, “Sadece 2024 sonu enflasyonunun yüzde 40-45 bandında olacağını öngörüyorum. Bunun da yapışkan bir enflasyon olmaması için çaba gösterilmeli” dedi. Çakar, 2025’te istenilen çıkışın sağlanması için 2024’ün restorasyonla geçmesi gerektiğini vurguladı.
#Türkiye Bankalar BirliğiKişiye özel çözümler sunan Özel Sculpture Polikliniği’nin kurucusu Güray Akar’la estetik sektöründeki son teknolojik çözümleri konuştuk. Güzellik uğruna yapılan hatalara değinen Akar, estetik yaptırmak isteyenleri merdiven altı merkezlere karşı uyardı: “Eğer 10 bin liralık işlem bir yerde bin lira ise asla yaptırmayın. Güzellik uğruna hayatınızı zehir etmeyin.”
#EstetikBiri işin mutfağında, diğeri üretimde olan iki isimden bahsetmek istiyorum bu hafta. Serhat Doğramacı ve Mert Tutak’ı başarılı bulma sebebim hayallerinin peşinde giderken ayaklarının yere sağlam basması ve onlara para kazandıran projelerle sektöre imzalarını atmış olmaları.
#Serhat DoğramacıHem turizm, hem de inşaat alanında hayata geçirdiği projelerle adından söz ettiren Hüseyin Kaya, yaptığı yatırımlarla Alaçatı’ya değer katıyor. Sahibi olduğu Port Vista Otel’le misafirlerini Alaçatı’nın en güzel manzarası eşliğinde ağırlayan Kaya, Kaya İnşaat firmasıyla da Alaçatı’ya imzasını atıyor.
#1Kimya sektörünün test ve analiz ihtiyacını karşılayacak ve yeni nesil bir ekosistem oluşturacak Kimya Teknoloji Merkezi (KTM) için imzalar atıldı. Bu hamle ile dışa bağımlılığın azalacağına dikkat çeken Bakan Mustafa Varank, “Bu merkez faaliyete geçtiğinde, sektörde ihtiyaç duyulan 209 test, yerli ve milli imkânlarla, uluslararası standartlara uygun şekilde burada yapılacak. Aynı zamanda kimya teknolojileri geliştirecek yenilikçi start-uplar filizlenecek” dedi.
#KTMMilli Eğitim Bakanlığı’nın ‘en yüksek danışma kurulu’ olarak nitelendirilen Milli Eğitim Şurası, 7 yıl aradan sonra ilk kez toplanacak. 1-3 Aralık’ta yapılacak 20’nci Milli Eğitim Şurası’nda üç önemli konu masaya yatırılacak: Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi ve Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi...
#Milli Eğitim Şurasıİnşaat mühendisi Cem Demirer’in 2016’da kurduğu ‘Vagoon House’ TIR dorselerini eve dönüştürüyor. ‘Tiny House’ (küçük ev) denilen ortalama 20 metrekarelik taşınabilir evlere talep pandemi ile birlikte arttı. Öyle ki bugün sipariş veren için 6 ay sıra var. Girişimci Demirer, Adana’da ürettiği küçük evleri yurtdışına da satmaya başladı.
#GazetehaberleriBundan 4 yıl önce Hürriyet ve Karaca işbirliği ile yeme-içme sektörünün değerlendirilmesi, derecelendirilmesi, teşvik edilmesi ve yemek severlere adil bir şekilde yol gösterilmesi için çok önemli bir projeye start verildi. Gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen bu proje ile Türkiye’nin lezzet noktaları değerlendirmeye alınmaya başladı. Gizli jüri üyelerinin yıl boyunca yaptığı ziyaretler ve güncel değerlendirmelerle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’nin (İGR) bu yıl dördüncüsü hazırlanıyor. Eğer tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarında sıra dışı bir gelişme yaşanmazsa, temmuzda sonuçların açıklanması ve İncili Gastronomi Rehberi’nin raflarda yer alması planlanıyor.
#Gazetehaberleri35 yaş altındaki 15 kadın... Her birinin geleceği değiştirecek bir fikri vardı. Google ve MediaCat sayesinde eğitim ve mentorluk aldılar, fikirlerini geliştirdiler. Çevre dostu mobilya üreten de var, denizdeki atıklardan mayo üreten de, duygu temelli melodi yaratan yapay zekâ geliştiren de... İşte karşınızda altı girişimci kadın...
#KadınlarTürkiye Uzay Ajansı (TUA), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımında yaptığı açıklamaların ardından gündeme geldi. Türkiye'nin 2023'te Ay ile ilk temasın sağlanmasının hedeflendiği yapılan açıklamalarda öne çıkan başlıklardan oldu. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu olduğu Türkiye Uzay Ajansı, 13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Peki, Türkiye Uzay Ajansı nerede? İşte, Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili bilgiler.
#Türkiye Uzay Ajansı NeredeAlmanya’da tank fabrikasında 8 yıl çalıştıktan sonra, doğduğu topraklara döner ve kendi hikayesini yazmak için hareket geçer. İlk başta otomotiv, toprak ve deri sektörlerine yönelik yedek parça üretir. Temuçin Arbak, 80’li yılların başında ise ‘yapılmayanı yapma’ misyonuyla kule dönüş dişlilerinin imalatına başlar. Daha sonra ikinci kuşaktan Tibet Arbak sürece dahil olur ve AR-GE çalışmalarıyla Tibet Makina’yı büyütmek için mesai harcar. Önce rüzgar türbinlerine ardından da savunma sanayi için ürettiği ürünlerle şirketin adını, dünyada ilk üçe yazdırır. Bugün çeşitli sektörlere kule dönüş dişlisi, rulman yatakları ve alüminyum tel yataklı dişlileri üreten Tibet Makina’da ikinci kuşağın hedefi, ‘Türkiye’de üretilmeyeni ürütme’ misyonuyla sistemsel çözümler geliştirmek.
#İzmieHayatımızın büyük bir yerini dijitalleşmenin kapladığı bu dönemde, internet üzerinden yapılan alışverişin de dünya genelinde yükselişe geçtiği bilinen bir gerçek. Trend ve ekonomi raporlarına göre 2025 yılına kadar ve tabii ki daha sonrasında online alışveriş, yaşamımızın merkezi haline gelecek. Teknoloji çağına doğmuş Z kuşağı için çocuk oyuncağı olan online alışveriş, geleneksel kesim için bir türlü benimsenemeyebiliyor.
#Online Alışverişİstanbul’da anasınıfı öğretmenliği, koordinatörlük, müdür yardımcılığı yapan ve en sonunda kendi anaokulunu açan Senem Güleç, 2007’de evlenince çok sevdiği İstanbul’u bırakıp Bodrum’a yerleşmiş. “Ağlayarak döneceksin” sözlerini umursamayan Güleç, Bodrum’da yeni bir başarı hikayesine imza atmış.
#İzmirTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta İstanbul’dayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#Gazetehaberleri