Daha İyi Yargı Derneği, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler oluşturmak ve bu çözümler üzerinde toplumsal mutabakat sağlamak amacı ile Av. Mehmet Gün liderliğinde, bir grup hukukçu ve akademisyen tarafından 2014 yılında kurulmuş, siyaseten tarafsız bir sivil toplum kuruluşu.
#Yargı DerneğiSon bir buçuk yıldır hayatımızı kâbusa çeviren salgının az da olsa olumlu yanları da oldu. Öyle ki evlerimizden başımızı bile çıkaramadığımız karantina günleri, birçoğumuzun içindeki 'yetenekleri' açığa çıkardı. Kimimiz içindeki ressamla tanıştı kimimiz ise kitap kurduyla. En leziz olanı ise içimizdeki 'şefi' keşfetmemiz oldu...
#Aşçılık OkuluŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#GazetehaberleriTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek
#ÜniversiteTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden, CERN, Max Planck Institute gibi araştırma kuruluşlarından ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek.
#GazetehaberiCumhurbaşkanlığı Ofisleri'nde yeni dönem başlıyor. Bünyelerinde yeni daire başkanlıkları oluşturulan ofisler, yurtiçinde ve yurtdışında çalışma bürosu açabilecek. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı, Kamuda Dijital Dönüşüm Lideri olarak belirlenirken, siber güvenlik, büyük veri ve yapay zeka alanlarında yeni birimler kurulacak. İnsan Kaynakları Ofisi’nde ise Yetenek Kazanımı Dairesi kurulacak.
#Cumhurbaşkanlığı OfisleriGünümüz iş dünyasında, gelişen teknolojinin de etkisiyle artık ülkeler arasındaki sınırlar ortadan kalkmaya başladı. Odgers Berndtson’ın Global CEO’su Barones Virginia Bottomley, bu durumun işgücünün küresel hareketliliğini de etkilediğini, hem yönetici pozisyonlarındaki çalışanların hem de gençlerin iş deneyimi kazanabilmek için yurtdışındaki fırsatları değerlendirmek istediğini ve farklı kültürlerden insanların birarada çalışmaya başlamasıyla çeşitliliğin daha çok önem kazandığını söylüyor.
#ÇeşitlilikTürkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 507 bin kişi artarak 29 milyon 265 bin kişi, istihdam oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüzde 48.2 oldu. Özel istihdam büroları 2018’i istihdam piyasası açısından temkinli bir yıl olarak nitelendiriyor ve 2019’da da bunun devam edeceğini öngörüyorlar. Pek çok şirkette işe alımlar durmuş vaziyette, genel olarak ‘bekle ve gör’ durumu hakim. Özel istihdam büroları 2019’da da bu havanın devam edeceğini, dönemsel işlerin artışa geçeceğini düşünüyorlar. Hatta bu dönemde outplacement (işten çıkarılan çalışana sunulan iş bulma, yeniden işe yerleştirme danışmanlığı) hizmetlerinin de arttığı dikkat çekiyor. Özel istihdam bürolarının yöneticilerine istihdam piyasasını sorduk.
#İstihdamTürkiye’de son zamanlarda sıkça dile getirilen sorunlardan biri beyin göçü. Yapılan bir ankete göre en çok bilişim teknolojileri alanında çalışan Türkler yurtdışına gidiyor veya gitmeyi düşünüyor. Uzmanlar, göçün en önemli nedenleri olarak eğitim sistemi ve ekonomik nedenleri gösteriyor.
#Beyin GöçüÜniversite sınav sonuçları açıklandı; yeni eğitim-öğrenim dönemine sayılı gün kaldı. Başka bir deyişle binlerce genç hayatlarında yepyeni ve heyecanlı bir sayfa açmaya hazırlanıyor. Birçoğu da turizm ve otelcilik eğitimi alacak, kariyer merdivenlerinin ilk basamaklarını tırmanacak.
#TurizmZülfü Livaneli, sanat hayatının 50’nci yılını 50 şarkılık bir albüm, bir kitap ve çok özel bir konserle kutluyor. Müzikseverlerin sabırsızlıkla beklediği konser bugün Zorlu PSM’de gerçekleşecek. Konserde Sezen Aksu, Nükhet Duru, Sıla, Funda Arar, Kubat, Göksel, Kenan Doğulu, Linet ve Kardeş Türküler de konuk sanatçı olarak sahneye çıkacak. Büyük gün öncesi usta müzisyenle bir araya geldik, heyecanını paylaştık, sürpriz projelerini konuştuk.
#KELEBEK“Öyle Bir Geçer Zaman ki”yle tanınan, “Güllerin Savaşı”yla yıldızı parlayan Sercan Badur, şimdilerde “Babam ve Ailesi” dizisiyle seyirci karşısına çıkıyor. İlk bölümde dağ tırmanışı yaptığı sırada düşerek ağır yaralanan Mert karakterini canlandıran Badur, dizide heyecanın giderek artacağını söylüyor.
#Öyle Bir Geçer Zaman KiOtomobil sektörüne yönelik Ar-Ge çalışmaları yapan AVL Türkiye’de çalışan 112 kişinin 106’sı mühendis. Eğitime çok önem veren firma lisansüstü programına katılanların maliyetinin yarısını karşılıyor. Doktoraya başlayıp bitiren 40 bin TL kazanıyor.
#Mühendisİnşaat sektörü, Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da en çok istihdam yaratan alanlardan biri. Türk firmaları, farklı ülkelerdeki inşaat projeleri için yerli mühendislere ihtiyaç duyuyor. Yurtdışında bugüne kadar 450 Türk mühendisi görevlendiren Anel Elektrik, 5 yıl sonra bu sayıyı üçe katlamayı hedefliyor.
#MühendisOtomotivden finansa, gıdadan perakendeye pek çok sektörde hizmet veren Anadolu Grubu’nun 17 bini yurtdışında olmak üzere 50 bin çalışanı var. 38 milletten çalışanları olduğunu söyleyen Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer, yöneticileri kendi içlerinden yetiştirmeye ve rotasyona çok önem verdiklerini söylüyor.
#Anadolu GrubuTıp, hukuk, işletme size göre değilse, yeteneğinizin farklı olduğuna inanıyor ve buna göre bir eğitim almak istiyorsanız sizin için de birçok seçenek var. Uzmanlara göre özel yetenek sınavlarında ve sonrasında başarılı olmak için işi sevmek ve çok çalışmak gerekiyor.
#LysÇalışanlar, kendilerini geliştirmek, yeni bir vizyon edinmek veya başka bir ülkeye kapağı atmak için yurtdışında iş arıyorlar. 2014’te 36.597 kişi İŞKUR aracılığıyla farklı ülkelerde iş buldu. Türklerin yurtdışında inşaat, hızlı tüketim, otomotiv, teknoloji, mühendislik, çağrı merkezi ve tercümanlık alanlarında iş bulma şansı daha çok. Yurtdışında çalışma planı yaparken iyi bir araştırmayla o ülkenin yabancı çalıştırma şartları neler, izinler nereden nasıl alınır, nereye başvurulmalı konularının öğrenilmesi gerekiyor.