Güncelleme Tarihi:
Geçmiş yıllarda İngiltere’de bakanlık yapan ve şu anda yönetim danışmanlık şirketi Odgers Berndtson’ın Global CEO’su ve Yönetim Kurulu Hizmetlerinden Sorumlu Başkanı olan Barones Virginia Bottomley, ‘Bir Gün CEO’ programı kapsamında yaptığı İstanbul ziyaretindeki görüşmemize gençlerin sürekli olarak öğrenmeyi ve kendilerini geliştirmeyi düşündüklerini vurgulayarak başlıyor. Çünkü gençler, yetkinliklerini kullanarak sadece kendi ülkelerini değil tüm dünyayı değiştirmek istiyor. Bottomley, gençlerin bu isteklerini iş dünyası aracılıyla yapabildiklerini ve bu nedenle farklı ülkelerdeki iş dünyasını da tanımak istediklerini söylüyor. Bu noktada gençlerin yurtdışında iş deneyimi kazanmalarının önemine de değinen Bottomley, “Gençlerin farklı işyerlerinde edindikleri her türlü deneyim onlar için çok faydalı. Ben İngiltere’de gençlere her zaman yurtdışında çalışma deneyimi kazanmalarının öneminden bahsediyorum. Çünkü, ülkeler artık uluslararası ticaret anlamında birbirilerine çok daha bağlı” diyor. Türk gençler için de yurtdışında iş deneyimi kazanmanın çok faydalı olacağını belirten Bottomley, beyin göçü riski hakkında ise şöyle konuşuyor, “Türkiye, özellikle genç nüfusuyla heyecan verici bir ülke. Coğrafi olarak da ticaretin merkezinde. Bana göre gençler çalışmak için yurtdışına gitseler de iş deneyimi kazanarak Türkiye’ye geri dönerler. Çünkü, Türkiye’de gerçekten çok önemli bir potansiyel var.” Burada kritik olan nokta ise kişilerin ülkelerinden olumsuz duygularla ayrılmaması ve sadece iş deneyimi kazanma amacıyla gitmeleri. Farklı kültürleri tanımanın sosyal konularda da vizyon kattığını aktaran Bottomley, başka ülkelerde çalışan insanların ülkelerine döndükleri zaman sosyal sorumluluk anlamında çok daha gelişmiş liderler olduklarını söylüyor. Bottomley, gençlere yurtdışında deneyim kazandırmak yerine onları ülkelerinden ayrılmasınlar diye engellemeye çalışmanın o ülkenin başarısını da engelleyeceğini savunuyor.
KÜLTÜREL DUYARLILIK ÖNEMLİ
Bottomley’e göre geleceğin iş dünyasının en önemli kriterlerinden biri de kültürel duyarlılık. Artık tek tip ekiplerden oluşturulan şirketlerin değil, çeşitliliğe izin veren firmaların başarılı olacağının düşünen Bottomley, “Farklı cinsiyetlerden ve farklı kökenlerden gelen insanların oluşturduğu takımların getirdiği çeşitliliğe ihtiyaç duyuluyor. Ülkelerin daha çok işbirliği yapabilmeleri için çeşitliliğe ihtiyaç var. İnovatif, yaratıcı ekiplerin oluşturulması için çeşitliliğe ihtiyaç var” diyor.
Bu anlamda düşünce çeşitliliği de öne çıkıyor. Bottomley bu konuda şöyle konuşuyor, “Financial Times gazetesi kıdemli editörlerinden Gillian Tett’in ‘Silo Effect’ adlı kitabında, bireylerin sürekli olarak aynı kendileri gibi olan ve düşünen insanlarla birarada olmalarının bazı sorunlar ortaya çıkardığı vurgulanıyor. Oysa, farklı enstrümanları çalabilen kişilerin oluşturduğu bir orkestra olduğu gibi, farklı konularda uzman insanları biraraya getirip yaratıcı sonuçlar çıkarabilmek daha önemli.”
GENÇLERE DESTEK
Odgers Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir araştırmada 2022’de öne çıkacak yetkinliklerin öne çıkarıldığını, ‘Bir gün CEO’ programının da bu yetkinliklerin göze alınarak geliştirildiğini aktarıyor. Bozoklar, “Programa katılan gençlere bu yetkinliklerini geliştirmeleri gerektiğini sürekli hatırlatıyoruz. Böylece onlara evrensel değerlere uygun bir şekilde katkı sağlamaya çalışıyoruz, onlara gelecek için güven ve umut aşılamaya çalışıyoruz” diyor. Bozoklar, Türkiye’deki gençlerin dünyaya entegre olmalarına yardımcı olmayı amaçladıklarını aktarıyor.