Yurtdışında çalışma konusunda başvurular önceki yıllara oranla arttı. İnsanlar ya farklı bir tecrübe edinmek ya da Türkiye’den ayrılmak istediği için kariyerlerini yurtdışında devam ettirmeyi düşünüyorlar.
Özellikle yurtdışında eğitim almış olan yeni mezunlar mutlaka bulundukları ülkede veya tanımak istedikleri ülkelerde iş başvurularında bulunuyor. Kariyerlerinde sıkışmış yöneticiler kendilerine yeni bir vizyon edinmek, kazançlarını arttırmak adına farklı ülkelerde iş arayışına giriyor.
Yurtdışında çalışabilmek için olmazsa olmaz unsur yabancı dil. Anadili İngilizce olmayan bir yere gidecekseniz o ülkenin dilini bilmek de avantajlı oluyor. Çok sıkı bir araştırma da yapmak gerekli. Gidilmek istenen ülkenin yabancı çalıştırma şartları neler, izinler nereden nasıl alınır, nereye başvurulmalı... Ayrıca farklı kültürlere adapte olabilmek konusunda da hazırlıklı olmalısınız. Yeni bir ülke, belki bilmediğiniz, yabancı olduğunuz bir dil, farklı kültürde yetişmiş insanlar...
Yurtdışı başvurusu arttıSon dönemde yurtdışındaki görevlere sıcak baktıklarını belirten birçok başvuru aldıklarını ifade eden Reed Türkiye Genel Müdürü Asiye Özçelik Yıldırım, uluslararası firmalarda çalışanların, firmalar içerisinde farklı rollerde açılan pozisyonları yakından takip ettiğini söylüyor.
Page Group Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Yiğit, mühendislik, pazarlama fonksiyonlarında kariyer yapmak isteyen profesyonellerin yolunun yurtdışı fırsatları ve pozisyonları ile daha sık kesişebildiğini söylüyor: “Türklerin yurtdışında inşaat, hızlı tüketim mamülleri, otomotiv sektörlerinde iş bulma şansı daha çok. Ayrıca finans ve denetim konularında da birçok Türk profesyonelin, bölgesel roller alarak günden güne daha yoğun olmak üzere yurtdışı pozisyonlara sahip olduğunu da belirtebiliriz. Bu fırsatları değerlendirerek, hem daha büyük projelerde daha konsantre tecrübeler kazanma fırsatlarını yakalıyorlar, hem de özgeçmişlerini daha zengin ve çekici bir hale getiriyorlar.”
Koşullar araştırılmalıRandstad Türkiye IK Müdürü Sezin Aytaç Ninic, Türklerin yurtdışında çalışmak için dil avantajı sebebiyle İngiltere, Amerika, Kanada ve Türk göçmenlerin yoğunlukta olması sebebiyle Hollanda, Belçika, Almanya’yı tercih ettiğini söylüyor: “Teknoloji, inşaat, mühendislik, çağrı merkezi ve tercümanlık alanlarında iş bulma imkanı daha çok. Teknoloji alanı bilginin rahatlıkla transfer edildiği nadir alanlar olması sebebiyle bu alanda uzman olan kişiler mevcut uzmanlıklarını farklı ülkelere taşıyabiliyor. İnşaat ve mühendislik alanları daha çok yurtdışında Türk şirketleri tarafından yürütülen projeler sebebiyle iş imkanı yaratmakta. Çağrı merkezinde yabancı diliniz ya da Türkçeniz yeterli olabiliyor. Ek olarak özellikle Türkiye’den giden göçmenlerin çok olduğu Batı Avrupa ülkelerinde tercümanlık alanında iş bulmak mümkün. Bunun için ilgili ülkenin dilini bilmek ve Türkçe’ye hakim olmak yeterli, birçok kuruluş freelance ya da kadrolu tercüman istihdam ediyor. Örneğin İngilitere’de belediyeler dönem dönem farklı diller için 50’ye yakın kontenjan ile işe alım yapıyor ve tercümanlık konusunda ücretsiz eğitimler düzenliyor. Bu şekilde ilgili dilleri konuşan kişiler aldıkları eğitim ile bu alanda çalışmaya başlayabiliyor. Tabii ilgili ülkenin çalışma izni ve koşullarını önceden araştırmak gerekli.”
2014’te 36.597 kişi gitti
İŞKUR’da yurtdışı istihdam için ilanlar da bulunuyor. Çalışanlarını İŞKUR aracılığı ile temin etmek isteyen firmalar, ilanları internet sitelerindeki “Yurtdışı İşçi Talepleri” kısmında ilan ediyor ve adaylar arasından firmanın götüreceği işçileri belirlemesi sağlanıyor. İŞKUR ayrıca yurtdışında çalıştırılmak üzere işçi götürecek firmalara her türlü destek ve danışmanlık hizmeti sunuyor. Bu kapsamda 2014 yılında 345 şirketle işbirliği yapmışlar. 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde İŞKUR tarafından yurtdışına çalışmak üzere 36.597 kişinin işe yerleşmesine aracılık edilmiş.
Bu sektörlerde iş imkanı var- İnşaat sektöründe Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri ve Rusya,
- Perakende sektöründe Rusya ve Türk Cumhuriyetleri,
- Üretim ve ihracatta Çin,
- Hızlı tüketim sektöründe Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri,
- Finans ve bankacılıkta Avrupa ülkeleri Türklere ve yabancı personele iş imkanı sunuyor.
Yurtdışından nasıl iş bulunur?- Çalışmak istediğiniz ülke ve firmayı belirleyin. İlgili ülkedeki danışmanlık firmaları ile iletişime geçin, LinkedIn’den ve sosyal medyadan şirketlerin iş imkanlarını takip edin, firmaların internet sayfalarındaki ilanlara bakın.
- İŞKUR’un ilanlarına bakın.
- Yabancı kariyer sitelerini takip edin.
- Çalıştığınız şirket uluslararası bir şirket ise İK ile görüşüp şirketin yurtdışı fırsatlarını sorun.
Gitmeden önce:- Gideceğiniz ülkenin dilini en azından iletişim kurabilecek seviyede öğrenin.
- Ülkenin çalışma izni, ikamet izni ile ilgili süreçlerini inceleyin.
- Uygun iş fırsatları var mı ve varsa yabancı istihdamına açıklar mı bunu ilgili insan kaynakları firmalarından öğrenmeye çalışın.
Hangi meslek hangi ülkeye?Bbc.com’un yaptığı bir araştırmada hangi ülkelerin hangi meslekteki çalışanlara ihtiyacı olduğu ortaya çıkmış. Buna göre:
Makine mühendisi: Avusturya, Avustralya, Brezilya, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere
Doktor: Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Hong Kong, Macaristan, Hindistan, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Singapur, Slovakya, Slovenya, İsveç, İsviçre, İngiltere
IT ve programcılar: Avusturya, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, İrlanda, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Norveç, Norvey, Polonya, Rusya, Singapur, Slovakya,
Slovenya, İsveç, İngiltere
İnşaat mühendisleri: Avusturya, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, Slovakya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, İngiltere
Muhasebeci: Avustralya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Hong Kong, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, İsveç
Endüstri mühendisi: Avustralya, Belçika, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, Güney Afrika, İspanya, İngiltere
Elektrik mühendisi: Avustralya, Brezilya, Fransa, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Afrika, İsveç, İsviçre
Psikolog: Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç
Şef: Belçika, Kanada, İngiltere, Yeni Zelanda, Norveç
Gidenler anlatıyorNetworking’in önemini unutmayınErdem Şener (37) Ekim 2006’dan beri ağ teknolojileri konusunda hizmet veren Juniper Networks’te farklı pozisyonlarda görev alıyor ve Hollanda’da yaşıyor. Önceki işinden ayrıldıktan sonra, ortak tanıdıkların referansıyla şirket Şener’i bulmuş. Bu ülkeyi seçmesindeki nedenleri ise Türkiye ile arasında okyanus olmaması ve Hollanda’nın belirli kriterlere uyan göçmenlere sağladığı avantajlar. Şener’in yurtdışında çalışmak isteyenlere tavsiyeleri şunlar: “Networking’in önemini unutmayın. LinkedIn hem iş verenlerin hem de head hunterların baktıkları yerler; buradaki bilgileri güncel tutmakta fayda var. CV’lerini uzatmasınlar ve abartmasınlar; hele çok sayıda CV’nin elden geçmesi gereken durumlarda uzun olanlar çok rahat atlanır.”
Stajyer olarak gelinBetül K. Yıldız (27), 2011 yılının Eylül ayında New York’a gelmiş. Moda üzerine fokuslanan start-up şirketlerine dijital pazarlama danışmanlığı veriyor. Çalışmalarını alleygirl.com adındaki blogu üzerinden yürütüyor. Yıldız New York’a gelmeden, Türkiye’deki bağlantılarını kullanarak ilk işini bulmuş. Yine bir dijital ajansta çalışmış. Yurtdışında çalışmayı düşünenlere araştırmalarını iyi yapmalarını tavsiye eden Yıldız, henüz Türkiye’deyken şirketlere CV’lerini gönderip Skype üzerinden görüşme yapabileceklerini söylüyor: “Deneyiminiz ne olursa olsun stajyer olarak gelebilir ya da bazı staj şansı sağlayan üniversite programlarına başvurulabilirsiniz. Programı bitirdikten sonra 1 yıl staj hakkı var. Eğer iyi bir iş çıkarırsanız işverenleri zaten onları görecektir.”
Yurtdışı programlarına katılınMehmet Fatih Yıldız (29), 4 yıl önce New York’a gelmiş. Moonit’te ürün/kullanıcı deneyimi/arayüz tasarımcısı rolünde çalışıyor. New York’a gezmeye gelirken CV’sini ilan sitesi Craigslist’e koymuş. Şu anki iş arkadaşı Mason Sexton Yıldız’a ulaşmış ve beraber çalışmaya başlamışlar. Yıldız’ın yurtdışında çalışmayı planlayanlara tavsiyleri: “Yıllardır çalışan biri bile olsanız staj yöntemini küçümsemeyin. Şehirlere göre staj programlarını listeleyen kariyer sitelerini kullanabilirsiniz. Skype üzerinden iş görüşmesi yapabilirsiniz. Uzaktan yapabileceğiniz bir işiniz varsa proje bazlı çalışmalarla yurtdışındaki şirketlerle çalışmaya başlayabilirsiniz. Böylece yurtdışında çalışmaya başlamadan, dil bilginizi, işinizi başka bir dilde icra etme deneyiminizi ilerletebilirsiniz.”