Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniBugüne kadar evlerinin güzelliğiyle ve lokumuyla tanıdığımız Safranbolu, aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Nehirlerin biçimlendirdiği vadileri, türlü sebze-meyvenin en lezizlerini yetiştiren bereketli toprakları, eğitime öncelik veren sosyal dokusuyla kendine münhasır bu kasabada asıl yıldız ‘kırmızı altın’ denilen safran. Efsanelere konu olan, asaletin simgesi bu büyülü bitkinin hasadı kasım sonuna kadar sürüyor, katılıp toplamak için hâlâ fırsatınız varken buyurun Safranbolu’ya!
#SeyahatYılbaşı gecesi kutlamaları her ülke için farklılaşsa da mutlaka renk ve eğlence içeriyor. Pandemi tedbirleri altında olsak da yeni yıla farklı bir ülkede ‘merhaba’ deme hayali, seyahatseverlerin aklına sık sık düşüyor. Jürimize çeşitli ülkelerin yeni yılı kutlama hallerini, sokaklarında yapılabilecekleri sorduk.
#HürriyetAdaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#Bursaİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaKeman virtüozu Tuncay Yılmaz, Molivos’u (Mitimna) anlatırken “Bence Ege’nin en tipik, özgünlüğü korunan, güzel ve örnek köylerinden” diyor. Geçen yaz, üyesi olduğu Arkas Trio’yla Molivos Klasik Müzik Festivali’ne katılıp tarihi mekânlarda iki konser verdi. Yılmaz, köyü ve ortamı güzelleştiren uluslararası festivali anlattı.
#Molivos KasabasıDüşüncesinin temelinde doğa, hayvan ve insan sevgisi yatan, Türkiye’nin ilk Vegan Festivali’nin üçüncüsü bu yıl 19-22 Nisan tarihleri arasında Didim’deki Apollon Tapınağı’nın olduğu bölgede gerçekleşecek. Didim Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenecek festivalde, veganlık ve vegan beslenme üzerine birçok etkinlik sizi bekliyor.
#AydınYunanistan’ın başkenti olan Atina, yaklaşık 4 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Sıcacık iklimiyle ziyaretçilerin içini ısıtan şehir, yılın her döneminde birçok misafir ağırlıyor. Antik çağlardan bugüne kadar önemini hiç kaybetmeyen Atina, masmavi denizi, tarihi güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle kendine hayran bırakıyor. İşte size Atina gezi rehberi…
#AtinaAğustos ayında Edirne’de 37 derece sıcaklıktan bunaldığımız bir anda hafta sonu için Bulgaristan’da Koca Balkan Dağlarının bulunduğu bölgeye gitmeye karar verdik. Bulgaristan haritasını açıp bölgedeki şehirleri araştırdıktan sonra rotamızı belirleyip, henüz keşfedilmemiş hedefimizi seçtik: Tryavna... İşte size Tryavna gezi rehberi...
#GezginHer yeni ülke yeni bir kültür demek, bizim hiç aşina olmadığınız alışkanlıkların, geleneklerin başka hayatların rutini olması demek. Her ne kadar ortak kesişim kümemizde Akdenizlilik olsa da; İtalya da bambaşka bir kültür ve bize yabancı olan bazı kavramları var. Gitmeden önce bazı kavramları bilmeniz, İtalya’da gereksiz vakit, nakit ve enerji harcamanızın önüne geçebilir. İtalya’ya gitmeyi düşünenler için hayat kurtaracak bilgiler kılavuzuna buyurun...
#ItalyaHepimizin Balkanlar’dan göçmüş veya mübadeleyle Anadolu topraklarına gelmiş bir komşusu, bir dostu, dedesi veya büyükannesi vardır, değil mi? Mutlaka her birimiz bir Rumeli yemeğinin tadına bakmışızdır. Bu yemeklerin izlerini sürmek üzere zaman zaman Balkanlar’a seyahat ederim. Haydi buyurun bir demet Balkan gezisine.
#Sahrap SoysalAyvalık’tan deniz otobüsüyle 45 dakika uzaktaki Midilli, Kuzey Ege’nin kültür adası. Dünya edebiyatının önde gelen dört yazarını yetiştiren topraklarda bugün mimarisinden mutfak kültürüne geçmişin zenginlikleri özenle korunuyor. Her köşesi taşla örülmüş tablo gibi köyler, fosil ormanın sırrından, uzonun özel formülüne pek çok detayın öğrenilebileceği müzeler, mütevazı fakat yemekleri leziz ve uygun fiyatlı restoranlar kaşif ruhlu gezginleri bekliyor.
#SeyahatTatillerde genellikle diyetleri devre dışı bırakıyor. “Şunu da tadayım”, “bunu da tadayım”, “bir daha mı geleceğim, yiyeyim bari” diyerek rutin beslenme alışkanlıkların değiştiği ve miktarların üstüne çıkıldığı seyahatlerden kilo almadan dönmek için birkaç küçük önlem almanız mümkün.
#SeyahatAlaçatı’nın adı kimilerine göre ‘alaca at’tan geliyor kimilerine göre de ‘alacık çadırları’ndan. Kasaba eskiden deniz kenarındaymış ama deniz yavaş yavaş çekilince geriye bataklık kalmış. Bataklık kurutulunca bölgeye damgasını bağcılık ve tütüncülük vurmuş. Mübadeleyle gitmek zorunda kalan Rumların yerine Selanik, Girit ve İstanköy (Kos) Adası’ndan gelenler yerleşmiş. Şimdilerdeyse Alaçatı, Türkiye’nin en gözde tatil beldeleri arasında. Her yıl yeni önemli mekânlar açılıyor, değişiklikler oluyor. İşte onlardan bazıları...
#AlaçatıAhmet Buğra Tokmakoğlu (26) beş yıl bir gazetede çalıştıktan sonra dünyayı gezmeye karar verdi ve işi bıraktı. Şimdi hem bir gezgin hem de serbest gazeteci. 17 yaşındayken, internetten tanıştığı iki arkadaşının yanına, Belçika’ya gitti. Bu ilk deneyimi onun için bir milat oldu, şimdi her fırsatta değişik bir ülkeye gidiyor. Şimdiden Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’da 23 ülkeyi dolaştı.
#Ahmet Buğra TokmakoğluTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#Çiğköfte