Karadeniz, bozkır ve Akdeniz gibi farklı iklim kuşaklarına sahip olması; sıradağlar, ovalar, yaylalar, vadiler gibi çok çeşitli coğrafi özelliklere ev sahipliği yapması Anadolu’yu doğa açısından ayrıcalıklı ve eşsiz kılıyor. Bu ayrıcalığı yaşamanın en güzel yöntemiyse baharda yola düşmek. Bugünlerde rotanızı nereye çevirirseniz çevirin karşınıza çiçeklerle bezeli rengârenk kırlar çıkacak.
#GazetehaberleriGörmek için peşine düşeceğiniz her farklı tür, sizi coğrafyamızın farklı karakterdeki en nadide noktalarına götürecek. “Vay be! Memleketimizde böyle bir yer de varmış” dedirtecek. Kuş göçünün başladığı bugünlerde, gökyüzündeki şovu en iyi izleyebileceğiniz ve aynı zamanda “İyi ki gitmişim” diyeceğiniz, 7 bölgeden 7 yer.
#Türkiye Kuş RotalarıAraştırma şirketi Big Cat Research 12 ilde 1.732 kişi ile yaptığı anket yüzde 68’lik bir oranla Türk halkının en çok görmek istediği kuşun flamingo olduğunu ortaya koydu. Siz istediniz, biz haritasını çıkardık.İşte flamingolar ve onları en iyi görebileceğiniz yerler...
#Yumurtalık Lagünü2013’te küçük bir etkinlik olarak başlayan ‘Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’ bugün yüzbinlerce kişinin katıldığı, eğlencenin doruğa ulaştığı ‘Türkiye’nin tek karnavalı’ olma özelliğini taşıyor. ‘Nisanda Adana’da’ sloganıyla yapılan bu karnavala her yıl aynı coşkuyla katılıyorum. Her yıl o tarihin gelmesini iple çekiyorum.
#SeyahatTürkiye, kuşların yerküre etrafındaki göç yolculuğunda seçtiği beş ana rotadan birinin üzerinde. Ülkede, göçmen kuşların uğrak yeri 300'den fazla bölge var. Kuş göçleri sayesinde H5N1 virüsünün söz konusu bölgelerde yetiştirilen kanatlı hayvanlara bulaşma riski de 'süreklilik' arz ediyor. Göç yollarının değiştirilemeyeceğine dikkat çeken uzmanlara göre kümes hayvanlarının göçmen kuşların uğradığı alanlarla temasının önlenmesi şart.
Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay şube müdürlükleri desteğiyle Doğa Araştırmaları Derneği tarafından 4 il, 13 sulak alanda 248 bin 56 su kuşu sayımı yapıldı. En fazla kuş, 41 tür 125 bin 936 ile olarak Adana’nın Akyatan lagününde sayıldı.
#Su Kuşu1997 yılında bizim de imzaladığımız Ramsar Sözleşmesi’ne yani Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi’ne rağmen Türkiye su kaynaklarının yarısını kaybetti. Bugün o imzayı attığımız günden bu yana 10 yıl geçti. Göller, sazlıklar, ırmaklar, dereler kurudu. Birkaç yıl öncesine kadar 4 bin metreküp olan kişi başına su miktarı 1430’a düştü.