Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2010 00:00
Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de 135’i uluslararası önemde toplam alanı 1 milyon hektarı aşan 300’den fazla sulak alan bulunduğunu, sulak alanların yok olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Bakanlıktan, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konularında kamuoyu bilincini geliştirmek amacıyla Ramsar Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı 2 Şubat’ın “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlandığı, bu yılın ana temasının “İklim Değişikliği ve Sulak Alanlar” olarak belirlendiği kaydedildi.
300 sulak alan var
Açıklamada, “Ülkemizde toplam alanı 1 milyon hektarı aşan 300’den fazla sulak alan bulunmaktadır. Bakanlığımızca uluslararası kriterler dikkate alınarak yapılan değerlendirmelere göre, bu alanların 135’i uluslararası öneme sahiptir” denildi.
Türkiye’nin Ramsar Sözleşmesi’ne 1994 yılında taraf olduğu ve bu güne kadar Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü ve Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü ve Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meke Gölü, Kızören Obruğu ve Kuyucuk Gölü olmak üzere 13 sulak alanı sözleşme listesine dahil ettirdiği bildirildi. Açıklamada, sulak alanların yok olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Türkiye’nin, Ramsar Sözleşmesi ile başta sözleşme listesine dahil ettirdiği bu 13 alan olmak üzere, sınırları içerisindeki bütün sulak alanları korumayı, geliştirmeyi ve akılcı kullanmayı uluslararası düzeyde taahhüt ettiği vurgulanan açıklamada, sulak alanlarla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verildi.
16 alanda uygulama
Çalışmaların Ramsar Sözleşmesi ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği doğrultusunda yürütüldüğü belirtilen açıklamada, bu kapsamda Bakanlık koordinasyonunda başlatılan “Sulak Alan Yönetim Planları” çalışmalarının önem taşıdığı belirtildi.
Açıklamada, bu çalışmalar çerçevesinde hazırlanan Kuş (Manyas) ve Uluabat Gölleri, Göksu Deltası, Gediz ve Kızılırmak Deltaları, Yumurtalık Lagünü, Akşehir-Eber Gölleri, Burdur Gölü, Sultan Sazlığı, İğneada Longozu, Gölbaşı (Adıyaman) Gölleri, Eğirdir Gölü, Ereğli Sazlıkları, Bafa Gölü, Beyşehir Gölü, Acarlar Longozu yönetim planı başta olmak üzere 16 alanda uygulamaların devam etttiği kaydedildi.