Güncelleme Tarihi:
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Akdeniz Programı
tarafından yapılan çalışma sonucunda, Akdeniz'de acilen korunması gereken 13 öncelikli deniz alanı belirlendi. Çalışmayla Akdeniz'in en bozulmamış kıyılarının Türkiye'de bulunduğu belirlendi. Türkiye'den Ege'deki Foça ve Karaburun, Doğu Akdeniz'deki Antalya-Çıralı, Yumurtalık Lagünü ile Taşucu-Anamur arası WWF tarafından sağlıklı bir Akdeniz'in geleceği olarak tanımlandı.
Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) İstanbul Ofisi'nde düzenlenen toplantıda konuşan DHKD Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Birsel, WWF'nin 3 yıllık çalışma sonucu, Akdeniz'de koruma öncelikli kıyı alanlarını belirlediğini söyledi. Ahmet Birsel, belirlenen koruma öncelikli deniz alanlarının Alboran Denizi, Balear Adaları, Riviyera ve Ligurya denizi, Korsika ve Sardunya, Güney Tiran Denizi, Dalmaçya, İyon Denizi'nin doğu kıyıları ve adaları, Ege Denizi ve Batı Anadolu, Kilikya kıyıları ve İskenderun Körfezi, Berka kıyıları, Cezayir ve Tunus kıyıları, Sirte ve Kabis körfezleri olduğunu söyledi.
Biyolojik çeşitlilik önemli
Basın toplantısında Türkiye'de belirlenen koruma öncelikli deniz alanlarının Ege Denizi ve Anadolu kıyıları olarak nitelendirildiği belirtildi. Foça, Karaburun ve Çıralı gibi benzersiz doğa harikalarının koruma alanları içinde yer aldığını söyleyen Ahmet Birsel, Kilikya kıyıları olarak nitelendirilen alanda ise Anamur'dan Samandağ'a kadar uzanan kıyıların ve Yumurtalık Lagünü'nün bulunduğunu belirtti. Birsel, WWF'nin Akdeniz'deki 13 koruma öncelikli deniz alanını belirlerken, deniz dibinin biyolojik çeşitliliği, önemli türleri, kirlilik gibi önemli tehditleri, büyük limanları ve gelişmiş kentleri değerlendirdiğini belirtti. Birsel, araştırmayla biyolojik çeşitlilik açısından zengin ama tehdit altındaki alanların tespit edildiğini söyledi.
Akdeniz'de belirlenen bu alanların kontrol dışı yapılaşma, sanayi ve tarım kaynaklı kirlilik, tanker kazalarının neden olduğu kirlilik ve aşırı balık avcılığıyla tehdit edildiği vurgulandı. Ahmet Birsel, ‘‘Yapılan çalışma, Akdeniz'in yüzde 14'ünün ağır bir şekilde zarar gördüğünü, hatta bazı alanların kaybedildiğini gösteriyor. İtalya'da Adriyatik kıyıları, kaybedilmiş olarak gösterilen alanlar arasında. Akdeniz kıyılarının yalnızca yüzde 1'i korunmuş durumda. En bozulmamış kıyılar arasında Ege Denizi ve Anamur'dan Samandağ'a kadar uzanan kıyılar gösteriliyor’’ dedi.
WWF'nin Akdeniz ülkelerinin hükümetlerini belirlenen alanların koruma altına alınması konusunda göreve çağırdığını söyleyen Birsel,‘‘Gelecek 10 yıl içinde Akdeniz'in deniz ve kıyı alanlarının en az yüzde 10'unun koruma altına alınması ve sürdürülebilir yönetimin sağlanması gerekiyor’’ dedi.
DENİZİN MR'I ÇEKİLDİ
DHKD Deniz ve Kıyı Programı Proje Sorumlusu Atila Uras da deniz kaplumbağaları ile Akdeniz Foku'nun Türkiye kıyılarında hálá yaşadığını söyleyerek ‘‘Bizim kıyılarımız Akdeniz'de cennet tabir edilen yerler arasında. Önemli olan bunun korunması’’ diye konuştu. SAD/AFAG Bilimsel Koordinatörü Harun Güçlüsoy da Akdeniz Foku üzerine yaptıkları çalışmaları anlatarak, Foça ve Karaburun'da fokların kötü yaşam çizgisini olumluya çevirdiklerini söyleyerek, ‘‘Akdeniz'in MR'ı çekildi, hasta ama hálá umut var. Tüm Akdeniz'de 250-300, Türkiye kıyılarında da 50-70 arasında Akdeniz Foku'nun yaşadığını tahmin ediyoruz’’ dedi.
WWF'den acil koruma çağrısı
İnşaatları yasaklayın
Dünyanın en saygın ve sözü dinlenen doğa kuruluşu Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wildlife Fund-WWF), Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarının ‘‘acilen’’ koruma altına alınması gerektiğini duyurdu. Çevrenin ve doğal yaşamın korunması için faaliyetlerde bulunan WWF, kıyılarımızı tehdit eden en önemli unsur olarak inşaatları ve yapılaşmayı gösterdi. Bir türlü önlenemeyen inşaatlar, hızla artan kentleşme ve sanayinin Türkiye'nin benzersiz kıyılarını kısa süreden yok edeceğini belirtti. İtalya, Suriye, Fransa ve İspanya'nın çeşitli kıyı alanlarının yapılaşma nedeniyle yok olduğuna dikkat çeken WWF, hükümetlerden kıyıları koruma altına almalarını, 0-50 metre derinlikteki deniz alanlarında sonar ve trol ile balıkçılığın kesinlikle yasaklanmasını istedi. WWF, acilen koruma altına alınmasını istediği kıyı bölgelerinde de yeni inşaat yapımının yasaklanması çağrısında bulundu. 1961'de kurulan ve aldığı bağışlarla faaliyetlerde bulunan WWF'in sadece ABD'de 1 milyon üyesi bulunuyor. WWF, 157 ülkede 13 bini aşkın projeye parasal yardımda bulunuyor.