Güncelleme Tarihi:
DSİ Genel Müdürlüğü'nün ülke genelindeki son su mevcudu çalışmasına göre, içme ve kullanma suyu amaçlı barajların doluluk oranı; İstanbul’da yüzde 53.5, Ankara'da yüzde 9.3, İzmir'de yüzde 30.1, Bursa’da yüzde 27.6 seviyesinde ölçüldü.
ANKARA ORTALAMAYI DÜŞÜRDÜ
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlere içme suyu veren barajların 2 Şubat itibarı ile aktif doluluk oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Bu oranın, 2006 yılının aynı döneminde yüzde 43 olduğunu belirten DSİ yetkilileri, doluluk oranlarındaki bu farkın nedenlerinin, aralık ayının kurak geçmesi ve Ankara’ya içme suyu temin eden barajlardaki su eksikliğinden kaynaklandığını kaydettiler.
İSTANBUL VE İZMİR'DE SIKINTI OLMAYACAK
İstanbul ve İzmir’deki içme suyu barajlarındaki durum 2006 yılının ocak ayı ile karşılaştırıldığında daha az suyun mevcut olduğunu gösterdi. Buna karşın, İstanbul ve İzmir’de 2007 yılı içinde içme suyu açısından ciddi sıkıntı beklenmediği sonucuna varıldı.
DSİ'nin 2003 yılından itibaren hizmete aldığı içme suyu temin tesisleri sayesinde Samsun, Konya, Balıkesir, Karabük, Sivas, Kilis, Edirne, Erzurum, Sinop, Gaziantep başta olmak üzere birçok şehirde sorun yaşanmayacağı sonucuna varıldı. Bursa’da yakın bir gelecekteki sıkıntının önlenmesi amacıyla inşa edilen Nilüfer Barajı da tamamlandı. 2007 yılında hizmete alınacak baraj ile Bursa'nın su sorunu kalıcı olarak çözülecek.
ENERJİDE SORUN YOK
DSİ, hidroelektrik enerji sağlayan barajlarda sorun olmadığını belirledi. 2006 yılında 44 milyar kWh olan elektrik üretiminin, bu yıl Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın da(HES) işletmeye alınmasıyla 45 milyar kWh'ye çıkacağı hesaplandı.
Sulama açısından bakıldığında ise; 31 Ocak itibariyle; Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde sıkıntı bulunmadığı saptandı. Atatürk, Batman ve Dicle Barajlarında su seviyesi normal bulundu. Doğu Akdeniz, Konya Ovası, İç Anadolu ve Büyük Menderes Havzası’nda bir miktar su eksikliği belirlendi. Buralarda Nisan-Mayıs aylarında normal yağış olması durumunda kuraklık sözkonusu olmayacak.
DENİZE AKAN SULARA DÖNÜLDÜ
DSİ, boşa akan suların nakledilerek değerlendirilmesi için çalışma başlattı. Özellikle Beyşehir Gölü ile Konya Ovası’nı besleme amacıyla inşa edilen Beyşehir Derebucak Prof.Dr. Yılmaz Muslu Barajı tamamlandı. Gembos Derivasyonu'nun da 2007 yılında bitirileceği bildirildi. Bu şekilde Akdeniz’e boşa akan yıllık 135 milyon metreküp su, Konya Ovası’na verilecek. Ayrıca Bağbaşı Mavi Tünel diye anılan, yılda 414 milyon metreküp su verecek olan projenin ihalesi yapıldı ve kredi görüşmeleri için Hazine Müsteşarlığı’na sevk edildi. Sultan Sazlığı’na su verecek olan Zamantı Tüneli de bitme aşamasında bulunuyor.
Sulak alanların korunması çalışmaları kapsamında; Amik Ovası (Hatay), Avlan Gölü ve Karagöl (Antalya), Bafa Gölü (Aydın), Beyşehir Gölü (Konya), Gediz Deltası (İzmir Kuş Cenneti), Göksu Deltası (İçel), Hotamış Sazlıkları (Konya), Kızılırmak Deltası (Samsun), Manyas Gölü (Balıkesir), Mogan Gölü (Ankara), Seyfe Gölü (Kırşehir), Suğla Gölü (Konya), Sultan Sazlığı (Kayseri), Tuz Gölü, Uluabat Gölü (Bursa), ve Yumurtalık Lagünü (Adana) kontrol altına alındı. Bu çalışmalar arasında bulunan Kırşehir Mucur Seyfe Havzası Ekoloji Koruma Projesi bünyesinde inşa edilen uzaktan kumandalı üç adet kapak ile göle su verilmesine başlandı. Kirlenme ve tuzlanma önlenirken, zamanla oluşacak sazlıklar yaban hayatı için önemli bir alan haline gelecek. Balıkesir’de inşa edilmekte olan Manyas Barajı’nın tamamlanmasının ardından hem Manyas Gölü’ndeki ekolojik dengenin korunması hem de verimli tarım alanlarının sulanması sağlanacak.