Tam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıDepremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Kırıkhan, Hatay’ı ziyaret ederek orada tanıdık tanımadık tüm depremzedelerin yanlarında olduğumuzu hissettirmek, Bursa’dan dost elimizi uzatmak ve sarılmak, izleyerek değil yerinde görerek ve anlamak için duyarlı birkaç arkadaşımızla birlikte deprem bölgesindeydik.
#BursaYemek artıkları ve bayat ekmekler, çöpe atıldığında hem çok büyük bir israf hem de ekonomik kayba sebep oluyor. Bununla birlikte dünyanın büyük bir kısmının açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, kaynakların son derece etkili kullanılması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanabilmesi adına geri dönüşüm tarifleri harika birer çözümdür. Biz de bu sorumluluk duygusuyla hareket ettik ve evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin yollarını sizler için derledik.
#Bayat EkmekEvde bitiremediğimiz, artakalan ramazan pidelerini hemen buzluğa kaldırdım. Yılın diğer aylarında da bol bol yiyebilmek için birkaç ramazan pidesi daha aldım ve onları da buzluğa attım. Peki, bu pidelerle neler mi yapacağım? Bursa usulü pideli köfte, peynir ve sucuklu papara, canım tatlı istediğinde de bitter çikolatalı sufle... Tariflerimi görünce bence siz de stok yapmak isteyeceksiniz.
#RamazanBugün soframda güzel bir kahvaltı salatası olacak. Roka, avokado ve kuru domatesli bu salataya bazen nar, bazen maydanoz ekliyorum. Çocuklarım ‘sucuklu tereyağı’nı çok seviyor, bense soğan, mantar ve biberli göz yumurtayı... Bir de bayat ekmek varsa yumurta, krema, tarçın ve şekerli karışıma bulayıp tavada kızartıyorum.
#Kahvaltıİncirle yoğun aromalı bir yemek yapmak istersem sotelerim ya da ızgaralarım. Fırında yavaş yavaş pişirince de şahane olur. Kahvaltılarda yumurtalı ekmek üzerine ballı, taze kekikli ve sotelenmiş inciri de çok severim. Biri ekmek üstü atıştırmalık, biri tart ve biri de balık olmak üzere işte mutfağımdan incirli, üç tarif...
#İncirSıcağı üstünde taze taze ekmekleri yemenin keyfi bir başkadır. Ancak zamanında tüketemediğiniz bayat ekmekleri bambaşka tariflere dönüştürerek de değerlendirebilmenin pek çok yolu var. Bayat ekmekle neler yapılır merak ediyorsanız, işte köfteden pizzaya hatta pudinge kadar bayat ekmekleri değerlendirmenin en pratik, en harika yolları.
#Bayat Ekmekle Ne YapılırSizin için, kahvaltılarımızı renklendiren başka bir tarif paylaşıyoruz: Yumurtalı ekmek! Hoş sohbetlerin yapıldığı yumurtalı ekmekli kahvaltı sofralarını özlediyseniz, işte en zahmetsiz tarifiyle yumurtalı ekmek malzemeleri ve yapılışı.
#Yumurtalı EkmekTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Mersin, Adana, Antakya ve Gaziantep illerinde gastronomi ziyaretçi sayısının yılda 3 milyonu bulduğunu, hedeflerinin 3 yılda bunu 10 milyona çıkarmak olduğunu belirterek, "Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde seyahat eden turistlerin yüzde 88'i destinasyon tercihlerinde iyi yemeğin önemine vurgu yapıyor. Türkiye'de gastronomi turizmi turlarına katılanlar yüzde 25 daha fazla harcama yapıyor" dedi.
#Gastronomi TurizmiAnkara Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Elvan Gökçe Bulut, TÜBİTAK’ın da desteğiyle yaptığı çalışmada, dünyada ilk defa 3 boyutlu yazıcıda atıştırmalık tavuk eti ürünü üretti. Elvan Gökçe Bulut, ürünün literatürde ilk olduğunu söyledi.
#Üç Boyutlu YazıcıHerhalde hamburger sevmeyen yoktur. Çocuklar kadar büyüklerin de bayıldığı bu lezzet bombasının her türlüsünü yiyebileceğiniz çok sayıda mekan mevcut. Ancak siz derseniz ki “Ben hamburgerimi evde yapmak istiyorum” o halde bilmeniz gereken her şeyi bu içeriğimizde bulabileceğinizi söyleyebiliriz. Özellikle hamburger köftesini evde yapmak isteyenler için tarifimiz ve ipuçlarımız içeriğimizde…
#Hamburger Köftesi Nasıl YapılırMarmara Üniversitesi’nde düzenlenen “İstanbul Mutfağı” konferansında konuşan Prof. Dr. Artun Ünsal, "Gençlere tavsiyem, kuru fasulye, pilav ve çorbayı iyi yapmayı öğrenmeden İtalyan, Japon, Güney Amerika usulü yemeklere fazla ilgi duymayın. Önce milli, yerli, İstanbul ve Anadolu yemeklerimizi, bir Türk mutfağının çatısı altında birleştirelim" dedi. Prof. Dr. Arif Bilgin ise "Kahvaltı kültürü ortaya çıkmadan önce Osmanlılar, kuşluk vakti ve ikindi ile akşam arasında olmak kaydıyla iki öğün yemek yiyorlardı" diye konuştu.
#Artün ÜnsalOnlarca kek tarifi olsa da bir tanesi var ki popülerliğini yitirmiyor: Islak kek… Büyük küçük herkesin severek tükettiği ıslak kek, lezzetini enfes kakao sosuna borçludur. Kakao, süt ve şeker ile birleşiminden oluşan ıslak kek sosunu yaparken ise bazı noktaları atlamamak gerekiyor. Peki, ıslak kek nasıl yapılır? İşte, pratik ıslak kek tarifi ve püf noktaları
#Islak KekDavet sofralarına çok yakışan bir tavuk yemeği önerimiz var: Tavuk sarma. Karışık sebze, ıspanak gibi farklı iç harçlarıyla yapılan tavuk sarmayı bu kez tahinli sosla yan yana getirdik. Peki, tavuk sarma yapmanın püf noktaları neler? İşte, tahinli tavuk sarma tarifi
#Tavuk SarmaEge mutfağında en çok çeşidi yapılan sebzelerden olan enginar, hem etli hem zeytinyağlı tüketiliyor. Bahar mevsimiyle birlikte pazar ve market raflarında yerini alan enginarın en güzel halini derledik: Enginar dolması. Peki, enginar nasıl pişirilir? Enginar dolması nasıl yapılır?
#Enginar Nasıl PişirilirTrakya Üniversitesi ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın gerçekleştirdiği projeyle, Karaağaç Yerleşkesi'nde bulunan tarihi bir bina, şerbet evine dönüştürüldü. "Şerbet Evi" projesi kapsamında Osmanlı saray mutfağının onlarca şerbetini bugüne taşımak için hazırlıklara başladı. Mevsimine göre 20-25 çeşit şerbetin sunulacağı şerbet evinde meraklıları şerbet kaynatmayı da öğrenebilecek.
#ŞerbetHumus, nohut ve tahin ikilisine kimyon, sarımsak, limon ve zeytinyağı gibi çeşitli malzemelerin eklenmesiyle ortaya çıkmış enfes bir meze. Peki humus nasıl yapılır? Humus yapmanın püf noktaları nelerdir? Bu soruların cevapları ve kolayca hazırlayabileceğiniz humus tarifimiz hemen aşağıda…
#HumusSüt, yumurta, ekmek… Bu üç temel malzemenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yumurtalı ekmek hem bir lezzet deposu hem de oldukça doyurucu. Biz bu kez Öğrenci Evi’nde tuzlu biberli bir yumurtalı ekmek yaptık ama siz isterseniz baharatsız yapıp yumurtalı ekmeğinizi bal ya da reçelle de yiyebilirsiniz. Sevin Turan’ın yapımıyla yumurtalı ekmek tarifi huzurlarınızda…
#Htvlezizz6. ay dolduğunda, doktorunuzun da onayı ile artık ek gıdaya hazır olan bebeğinize uygun besinleri 3 gün kuralı ile verebilirsiniz. Her bir besini ayrı ayrı denedikten sonra eğer herhangi bir reaksiyon söz konusu değilse, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak farklı tarifler yapabilirsiniz.
#Tarif