Menopoz, kadınlar için doğal bir süreçtir. Ancak son yıllarda artış gösteren ve 40 yaşından önce gerçekleşen erken menopoz, çocuk sahibi olmak isteyen birçok çiftin de kâbusu haline gelmiş durumda. Özellikle geç evlenmeyi tercih eden ve ileri yaşlarda çocuk yapmaya karar veren birçok kadın, erken menopoz tanısıyla karşı karşıya kalıyor. Ancak iyi haber şu ki, doğal yöntemlerle de erken menopoza karşı savaşmak mümkün.
#Erken MenopozYumurtalık yaşlanması, yumurta sayısının azalmasıyla beraber geride kalan yumurtalardaki kalite düşüklüğüdür. Kadının yaşı ilerledikçe yumurtanın sayısında düşüş meydana gelir. Bunu, yumurtlamanın bozulması ve yumurta kalitesinin kötüleşmesi takip eder. “Yumurta yaşlanması” olarak tanımlanan bu durum, genel olarak yaş ve genetiğe bağlıdır ve bunlar değiştirilemez sebeplerdir.
#Yumurta YaşlanmasıNormal over gelişiminde bir çok faktör rol oynamaktadır. Bu faktörlerin hassas bir denge halinde koordine olması ile normal over gelişimi sağlanmaktadır. Bu faktörlerden herhangi birinde oluşabilecek bir problem bu süreci sekteye uğratacaktır. Ancak prematür over yetmezliğine neden olan mekanizma tam anlamıyla açıklanamamaktadır. Bu bağlamda pof sınıflandırmasında bu duruma neden olan durumları tanımlamak daha doğru olmaktadır.
#Yumurta RezerviGünümüzde anne olma yaşı yaygın olarak 30 yaş ve üstü. Kadınlar okul, kariyer gibi nedenlerle artık daha geç yaşlarda anne oluyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Serkan Oral, kadınların yumurtalık rezervi yaparak anne olma şansını geç yaşta da olsa anne olma şansını sürdürebileceklerini belirtiyor.
“Kadınlarda yaş ilerledikçe kadının yumurta rezervindeki azalma ile birlikte yumurta kalitesi de düşer. Bu nedenle normal yollarla ya da tüp bebek tedavisi ile gebelik oluşmuş kadınlarda ileri yaşta düşük oluşma riski de artabilir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemlerden bahsetti.
#Tüp BebekKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dilek Aslan, trombositten zengin plazma tedavisinin (PRP), rahim duvarı ince, yumurta rezervi azalmış ya da tüp bebek uygulamasında tekrarlayan başarısızlıklarda hastalara sunulan önemli bir seçenek haline geldiğini belirterek, "Bu yöntemle daha kaliteli yumurta, daha kaliteli embriyo elde edildiğine, tüp bebek uygulamasının başarısını artırdığına dair olumlu bulgular var. Bu umudu biz de hastalarımıza sunuyoruz" dedi.
#ÇocukÇocuk sahibi olmaya niyetlenen her 5 çiftten biri ne yazık ki bunu başaramamakta ve bir tedavi arayışı içine girmektedir. Bu çiftlerin yarısında sperm incelemelerinde de bir sorun bulunamaz ve neticede izah edilemeyen infertilite denilerek huzursuz bir bekleyiş başlar. Oysa çiftlerin yaklaşık yarısında bu durum oksidatif stresten kaynaklanmakta olup, şayet doğru tanı konulursa tedavi ile düzeltilmesi de mümkündür.
#StresHamile kalmak isteyen veya yumurta hücreleri erken yaşlanan kişilere uygulanabilen ‘mitokondri nakli’ ile ilgili konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Bir başkasının genetik yapısıyla çocuk oluşturmuyoruz. Zaten çocuk genetik olarak yüzde 99 oranda anneye ait. Burada mitokondri nakli ile gelen DNA’ya ait parçalar yüzde 1’den daha az” dedi.
#Mitokondri NakliSon zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri de mitokondri ve mitokondri nakli terimi oldu. Uzmanların tüp bebekte gelecek vaat eden bir yöntem olan mitokondri nakliyle, gebelik önündeki engeller kaldırılmaya çalışılıyor. Peki, mitokondri ve mitokondri nakli nedir?
#MitokondriAğustosta benzin, motorin, elektrik, doğalgaz, içki zamları tüketici enflasyonunu aylık yüzde 2.30 arttırdı. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 17.90’a çıktı. Üretici enflasyonu ise döviz kurlarına çok daha duyarlı olduğu için kurların rekor ağustosta aylık üretici enflasyonu yüzde 6.6 arttı, yıllık üretici enflasyonu yüzde 32.13’e sıçradı. Analistler yükselişin sürmesini ve tüketici enflasyonunda yüzde 20’nin geçilmesini bekliyor.
#ZAMUzun ve sağlıklı bir ömrün sırrı bizde mi, genlerimizde mi? Beklentimizi hesaplarken genlerimize mi, yaşam tarzı seçimlerimize mi güvenelim? İşte tam da bu noktada yıllar önce gündeme getirdiğim HAYAT ZARLARI örneği devreye giriveriyor. O zarlarda ne mi var? Biri genetik yükümüz ya da gücümüzü, diğeri de yaşam tarzı seçimlerimizi yani sevap ve günahlarımızı temsil ediyor. Detaylar için buyurun...
#Osman MüftüoğluAkdeniz Üniversitesi’nde Anatomi Bölümü’nde görev yapan bilim insanları ‘kısırlık’ tedavisine yönelik çok önemli bir çalışmanın altına imza attı. Dr. Yasemin Behram Kandemir, “Yumurtayı korumak için antioksidan özelliği ile bilinen ‘sihirli ajan’ diye diye tanımladığımız melatonini kullanmaya karar verdik. Deneklere 42 gün boyunca 50 miligram melatonin verildi. Sonuçlar başarılı” dedi.
#Kısırlık