Yumurtaların doğru saklanması, tazeliklerini korumada büyük rol oynuyor. Depolama uzmanı Adam Oakley, ideal saklama koşullarında herkesin hata yaptığını açıkladı. İşte basit önlemlerle yumurtaların raf ömrünü uzatma yolları…
#SağlıkKahvaltıların (ve diğer öğünlerin) vazgeçilmezi yumurtayı yapmak kolay gibi görünür ama aslında ustalık ister. Özellikle çırpılmış yumurtayı kurutmadan, yumuşak ama çiğ de kalmamış bir kıvamda pişirmek biraz zordur. Bunun için birçok farklı püf noktası bulunur. Hatta bu püf noktalarının bazıları birbiriyle çelişiyor bile olabilir. O kadar ki ünlü şefler bile bu konuda uzlaşabilmiş değiller. INSIDER, ABD’nin en ünlü şeflerine mükemmel bir çırpılmış yumurta için püf noktalarını sormuş. İşte cevapları…
#Çırpılmış Yumurta Nasıl YapılırGüçlü bir protein deposu olan yumurtalar, mutfaklarda sihirli dokunuşlar yaratır. Kahvaltı için en temel besinken, yumurtanın benzersiz yeteneği sayesinde tarifler hafifleşir, kabarır ve malzemeler beklenen kıvama ulaşır. Kısacası hayatımızın her anında yer alırlar. Peki harika bir omlet yaparken ya da yemeklere eklerken tıpkı bir aşçı edasıyla, yumurtalar kabuklarından nasıl kusursuz bir şekilde ayrılır? İşte profesyonelce yumurta kırma sanatının bazı ipuçları…
#Yumurta KırmakEmbriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiYaz aylarında piknik ve plaj keyfi, gıda zehirlenmesi riskiyle gölgeleniyor. Sıcak ve nemli ortamlarda bakterilerin hızla çoğalması, açık alanda tüketilen yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Peki, hangi yiyecekler bu risk altında? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "1 Ocak'tan bugüne kadar 1 milyon 16 bin 980 gıda denetimi gerçekleştirdik. İnsan sağlığını tehdit eden üretim ve satış yaptığı belirlenen 159 firma hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.
#İbrahim YumaklıArtan yemekleri ısıtarak yeniden tüketmek, gıda israfını önlemenin harika bir yolu. Ancak her türlü yeniden ısıtma, yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkileyebiliyor. Buna bir de bazı yiyecekler ısıtıldığında ortaya çıkan sağlık risklerini de eklemek gerek. O nedenle mutfakta herkesin işine yarayacak bu listeyi hazırladık. İşte asla ısıtılmaması gereken yiyecekler…
#SağlıkBaharla birlikte doğa yavaş yavaş uyanırken evlerimizdeki bitkilerin bakımını yapmanın, olanlara yenilerini eklemenin de tam zamanı. İnsanlar üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olan, stresi ve olumsuz duyguları azaltan ev bitkilerine bakmanın inceliklerini uzmanlar anlattı.
#Bitki SağlığıBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirKetojenik beslenme, son dönemde hem dünyada hem de Türkiye'de en popüler beslenme biçimlerinden biri haline geldi. Karbonhidrat tüketimini azaltıp proteinler ve yağlara ağırlık veren ketojenik beslenmeyi benimseyenlerin sayısı arttıkça, bu modele uygun tarifler ve malzemeler de sık sık gündeme geliyor. Söz konusu Türk mutfağı olunca ketojenik beslenmeye uygun hamur işleri de birçok kişinin merak konusu haline geliyor. Bugün sizin için ketojenik beslenenlerin gönül rahatlığıyla kullanabileceği un çeşitlerini araştırdık. Bundan sonra hamur işi yaparken bu ipuçları size yol gösterecek.
#Ketojenik BeslenmeYaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Sıcak havada tüp bebek tedavisi yapılabilir mi? Sıcak hava sperm ve yumurta kalitesini düşürür mü? Tüp bebek tedavisi için uygun bir hava sıcaklığı var mı? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, merak edilenleri yanıtladı.
#Tüp Bebek TedavisiGenellikle haftalık olarak yapılan mutfak alışverişlerinde alınan ürünlerin birçoğu buzdolabında muhafaza ediliyor. Dolayısıyla hem israfı önlemek, hem besin değerlerini korumak hem de sağlık açısından buzdolabı, hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Temizliğinden yerleştirme düzenine kadar dikkat edilmesi gereken birçok kural bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, buzdolabı düzeninde uyulması gereken kurallar hakkında önemli bilgiler verdi.
#BuzdolabıYemek israfına kayıtsız kalamıyorum! Çorbada kullanmak varken çöpe atılan sebze sapları, dolu tabaklardan hunharca sıyrılan yemekler, açık büfelerde tabağını ağzına kadar doldurup sonra yarısını yemeden masadan kalkan insanlar, süpermarketlerde yiyemeyeceğini bildiği halde çocuğunun her gördüğünü almasına izin veren ebeveynler…
#İdil TatariYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#Müge AkgünÇok sevdiğimiz yiyecekler hakkında bilimsel gerçeklerden, kıyıda köşede kalmış bilgilere kadar her şeyi öğrenmek isteriz. Tatlıların belki de en gözdesi dondurma hakkında tarihçesinden, alışkanlıklarına, besin değerlerinden, hijyen koşullarına tüm detaylar bu yazıda bir arada. Dondurma tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
#DONDURMA