Yumurta dondurma işlemi, diğer ismiyle 'oosit dondurma' işlemi, özellikle kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurtalık dokusuna zarar veren kanser tedavisi alacak kişilere öneriliyor. Tedavisi bittikten sonra dondurduğu yumurtalar sayesinde gebe kalan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Özekinci, yumurta dondurma hakkında merak edilenleri anlattı.
#Yumurta DondurmaAraştırmalara göre, tüp bebek (IVF) yoluyla doğan bebekler çocukluk çağı lösemisi açısından daha yüksek risk taşıyor. Peki böyle bir şey nasıl olabilir? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları…
#Tüp BebekAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkGünümüzde kadınların anne olma yaşı git gide artıyor. Yaşın artması da beraberinde hamile kalma ihtimalini de düşürüyor. Bu duruma çözüm olarak kadınlar ise yumurta dondurma işlemini tercih etmeye başladı. Özellikle ünlü isimlerin de bu yöntemi tercih etmesi geç anne olmak isteyenleri bu yöntemi tercih etmeye yöneltti. Biz de yumurta dondurma işlemi ile ilgili tüm merak edilenleri uzmanlarımız Dr. Kağan Kocatepe ve Op. Dr. Mehmet Özel’e sizler için sorduk…
#Yumurta DondurmaTüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Özekinci, kanser tedavisi gören kadınların, böyle durumlarda tedavi öncesi yumurta hücreleri ya da dokusunu dondurup daha sonra kullanılmak üzere tüp bebek merkezlerinde muhafaza edilebileceğini söyledi.
#Yumurta Dondurmaİzmir'de 5 yıl önce testis kanseri tanısı konulan, ameliyat öncesi doktorunun önerisiyle spermlerini dondurtan 25 yaşındaki Okan Ünsel, kaybettiği baba olma şansını yeniden yakaladı. Ünsel’in dondurulan spermleriyle 25 yaşındaki eşi Evin Ünsel, tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. Okan Ünsel, "Ben bir yıl sonrası yaşayıp yaşamayacağımı düşünürken, şimdi baba olma hayalim gerçekleşiyor. Çok mutluyum" dedi.
#Tüp BebekGünümüzde anne olma yaşı yaygın olarak 30 yaş ve üstü. Kadınlar okul, kariyer gibi nedenlerle artık daha geç yaşlarda anne oluyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Serkan Oral, kadınların yumurtalık rezervi yaparak anne olma şansını geç yaşta da olsa anne olma şansını sürdürebileceklerini belirtiyor.
ABD’de her altı çiftten biri, hamile kalma sorunu yaşayarak doğurganlık tedavisi görüyor. Yumurta dondurma teknolojisi, adı verilen yöntemle, kadın doğurganlığında yeni bir dönem başlayabilir. Gençken yumurtalarını donduran bir kadın, daha sonra çocuk sahibi olmak için kendini hazır hissedinceye kadar bekleyebilir ve dilerse 50, 60 ve daha üstü yaşlarda çocuk sahibi olabilir.
Artık kadınlar, 20’li yaşlarında döllenmemiş yumurtalarını saklayıp, ileriki yıllarda, mesela 50, hatta 60 yaşında bebek sahibi olabiliyor. Dondurulmuş yumurtalardan dünyaya gelen bebek sayısı sadece 125, çünkü bu yumurtaların zarara uğratılmadan donmuş ortamdan çıkarılması bu yıla kadar oldukça zor.