Bazı besinler, insan vücudunda değişik sağlık durumunu etkileyecek veya yaşam kalitesini ciddi derecede düşürecek reaksiyonlara sebep olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar özellikle hayvansal gıdalardan olabilir. Bunlardan bir tanesi de yumurtadır. Yumurta alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yumurta alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#Yumurta Alerjisi NedirYumurta alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan proteinlere karşı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar. IgE aracılı veya IgE aracılı olmayan yumurta alerjisi olarak 2’ye ayrılır. Yumurta alerjisi bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık görülen besin alerjilerinden biridir. Dünya genelinde yumurta alerjisi küçük çocukların yüzde 0.5-2.5'ini etkiler.
#Yumurta AlerjisiDünya çapındaki tüm deniz ve okyanuslarda birçok deniz hayvanı bulunmaktadır. Bu deniz hayvanlarından bazısı yenirken bazısı da tüketilmeye uygun canlılar değillerdir. Deniz ürünlerinden en fazla tercih edileni ise balık çeşitleridir. Denizlerde yaşayan pek çok tür balık vardır. Peki hani balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Hani balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Ekim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda AlerjisiKızamık aşısının ilk dozu çok uzun yıllardır bebeklere bir yaşında yapılıyordu. Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarda yaşanan artış ile bu aşının ilk dozunun 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Peki bu ne anlama geliyor? Ülkede bir kızamık salgını mı söz konusu? En önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı?
#KızamıkUzun yıllardır bebeklerde kızamık aşısının ilk dozu 12'nci ayda yapılıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı son dönemlerde bu aşının 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Bir yanda bebeklerde ölümcül olabilen kızamık salgını korkusu, diğer yanda erkenden yapılan aşının olumsuz bir sonuç doğurup doğurmayacağı endişesi aileleri kararsız bırakıyor. Peki ülkede bir salgın var mı? Sağlık Bakanlığı neden aşı ayını öne çekti ve en önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı? Uzmanlar ne diyor?
#KızamıkSalgın hastalıklar arasında en çok ismi geçenlerden birisi griptir. Bulaşıcı olan hastalığın görülme olasılığı ise oldukça yüksektir. Sadece yetişkinlerde olmayıp her yaştan insanda görülen gribe karşı önlem alınması çok önemlidir. Çocuklarda grip aşısı ne zaman yapılır? Çocuğa grip aşısı yapılmalı mıdır ayrıntıları ile derledik.
Çoğunlukla sporcular tarafından kullanılan bir takviye olan protein tozunun zararlı olup olmadığı en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Spor yaparken kişilerin ihtiyacı olan yüklü proteini doğal besinlerden karşılayamayacağını düşündüğü için alınan protein tozu, kasların daha kısa sürede gelişmesine yardımcı olur. Peki protein tozu zararlı mı, ne işe yarar? İşte protein tozu ile ilgili merak edilenler…
#Protein TozuYüz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yüz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri içeriğimizde okuyabilirsiniz. Yüz alerjisi nedir ne gibi komplikasyonlara sahiptir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yüz Alerjisi NedirKafein alerjisi, kahve içerisinde yer alan kafenin bazı bünyelerde ortaya çıkardığı alerji türü olarak bilinir. Kahve alerjisi kahve tükettikten sonra meydana gelebilir. Bazı alerjiler uzun yıllar sonra gelişme gösterebilir. Kahve alerjisi, kahve içerisinde bulunan duyarlı maddeleri vücuda alındığı zaman, vücut bu maddeyi vücuttan atmak için harekete geçer. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kafein Alerjisi Nedirİncir alerjisi, kuru ya da yeşil incirden olan posa ya da kabuğunun, incir özü ya da taze incirin tüketiminden dolayı ortaya çıkabilir. İncir ağaçlarından çıkan polenlerin solunumu halinde de ya da meyveye dokunmaktan da alerjinin meydana gelmesi mümkün olan bir durumdur.
#İncir Alerjisi NedirGluten alerjisi en sık karşılaşılan alerji çeşitlerinden bir tanesidir. Gluten alerjisi ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler bu hastalığın alerji nedenlerini ve nasıl geçtiğini araştırmaktadırlar. Gluten alerjisi toplumda da sık görülen bir alerjik hastalıktır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülmektedir. Peki gluten alerjisi nedir? Gluten alerjisi nasıl geçer? Gluten alerjisinin belirtileri nelerdir? Gluten alerjisine ne iyi gelir? İşte gluten alerjisi ile ilgili her şey.
#Gluten Alerjisi NedirAnanas alerjisi, ananas yedikten sonra vücutta görülen bir alerji türü olarak bilinir. Ananastan çıkan suyu ya da ananas içeren besinler ve yiyecekler tüketildiğinde de belirti gösterir. Çok yaygın görülen bir alerji türü değildir. Ananas alerjisi, diğer gıda alerji türlerinde de olduğu gibi, vücutta bulunan bağışıklık sistemi ile ananas içinde bulunan proteinin uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşamasından doğan bir alerji türü olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ananas AlerjisiProtein tozu özellikle sporcular tarafından kullanılan bir üründür. Spor yapan veya spora başlamayı düşünen kişiler protein tozunun ne işe yaradığını öğrenmek istiyor. Faydalarını ve zararlarını öğrenmek adına internet üzerinde araştırmalar yapıyor. Protein tozu nedir ve ne işe yarar? Protein tozu kullanımı, yararları ve zararları hakkında detayları derledik.
#Protein Tozu Nedir Ve Ne İşe Yarar?Bir yanda aşı olmayı dört gözle bekleyen milyonlar, diğer yanda sırası geldiği halde randevu bile almayanlar... Aşı ikna timleri bu ikinci grubu aşı olmaya yönlendirmek için ellerinden geleni yapıyor. Peki insanlar neden aşı olmaktan kaçıyor? Bu sorun nasıl çözülebilir? Devlet aşıyı zorunlu kılıp ikna dışında yaptırımlara da başvurabilir mi? Tüm bu meseleleri konunun uzmanlarıyla birlikte masaya yatırdık.
#Aşı KarşıtlığıNohut suyu son zamanların en popüler besinlerinden biri. Gerçekten faydalı mı? Faydalı ise nohut suyu nasıl kullanılır? ve daha pek çok soru merak ediliyor. Gelin bu besinin faydalarına ve nasıl kullanılacağına bakalım.
#Nohut SuyuYumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
#BebekYumurta kahvaltılarımızın olmazsa olmazı ve beslenmemizde önemli yeri olan bir protein kaynağı. Ancak yumurta, çocuklar için alerjiye neden olan gıdaların başında gelir. Çocuklarda yumurta alerjisi genellikle ek gıda döneminde ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan anaflaksiye neden olabilir.
#BebekKöpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#Kuş AlerjisiKoronavirüs salgını ile birlikte 7’den 77’ye birçok kişi bağışıklığını güçlendirmek için vitamin ve gıda takviyeleri kullanmaya başladı. Ancak vitaminleri kullanırken yan etkilerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
#ÇOCUKDeğerli okuyucular, sizlere bu hafta “HPV” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu konu ile ilgili kliniğimde hastalarım ve sosyal medyada takipçilerim tarafından bana sıkça yöneltilen soruları derledim. Bu yazımda, işte bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.
#Kolposkopiİnsan vücudu günümüzde sürekli olarak dış etkilere açık olmaktadır. Yaşadığımız her yerde göz ile göremesek bile bakteriler, virüsler ya da mantarlar bulunmaktadır. Bunlar bazı alerjik hastalıklara yol açmaktadır. Sizler için İmmünoloji nedir? İmmünolog ne demek? İmmünoloji uzmanı (İmmünolog) neye ve hangi hastalıklara bakar? Detaylı olarak araştırdık ve derledik.
#İmmünoloji Nedir?Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl grip aşısı daha çok aranan konular arasında yerini alıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gerçekleştirilen bilim kurulu toplantısının ardından grip aşısı hakkında merak edilen soruları cevapladı..
#Grip AşısıHalsizlik ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösteren kızamık, bulaşıcı bir çocuk hastalığıdır. Peki kızamıktan nasıl korunabiliriz? Kızamık tehlikeli mi? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Altiti, kızamıkla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Kızamık Salgını