Bu dünyada hâlâ çok iyi insanlar var. 1985 yılında meslek lisesinden mezun oldum. 89 yılında meslek lisesinde öğretmenlik yapmaya başladım. 10 ayrı okulda görev yaptım. Bu uzun süre zarfında hiç rapor almadım. İdarecilik yaparken yıllık 30 günlük izin haklarımın yüzde 99’unu da kullanmadım. İşim, dersim olsun ya da olmasın her gün 9-11 saat okulda bulunuyorum.
#Meslek Lisesi2014’te 11.095 çocuk, 2015’te 12.689, 2016’da 16.877, 2017’de ise 18.623 çocuk cinsel saldırı mağduru olarak güvenlik birimlerine getirildi. 1 Ocak 2016 – 30 Haziran 2019 arasında, sadece 2.5 yılda 1.391 kadın öldürüldü, 982 kadın tecavüze uğradı, 896 kadın cinsel şiddet gördü.
#YÖRET2015 yılının son günlerinde katıldığım bir toplantı sayesinde “2016 yılında yapmak istediklerim, hayallerim, hedeflerim” listemin en başında yer alacak maddeyi belirledim: Çocuklara dayak yasak olmak zorunda! Daha da geç olmadan, hemen ve elbirliği ile bu yasağın 2016’da yürürlüğe girmesi için çalışmak şart...
#Başak DemirizYÖRET, İsveç Başkonsolosluğu ve İsveç Enstitüsü desteğiyle düzenlenen Genç Sesler projesi kapsamında engelli öğrencilerin sorunları masaya yatırıldı. Türkiye’de engelli çocukların çok büyük kısmının eğitim hakkından yararlanamadığına vurgu yapılan toplantıda, okullarda engelli çocuk istenmediği belirtilerek, “Okul öncesi eğitimden yararlanma çok daha az seviyelerde olup, engelli çocukların sadece yüzde 3’ünün okul öncesi eğitimden yaralanabildiği tahmin ediliyor. Engelli çocukların ilkokula devam etme oranı artsa da liseye sadece yüzde 35’inin devam ettiği görülüyor. Ayrıca okula devam ve okulu bitirme oranları yine düşüyor. Engelli çocukların yüzde 62’sinin liseyi tamamlamadan eğitim sisteminden çıkıyor” denildi.
Çalışmalarıyla, çocuğun yüksek yararı, hak arama kültürü ve toplumun gelişimine toplumsal katkıda bulunmayı amaçlayan Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (YÖRET), B.M. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından uygulamaya sokulmasının 20’nci yılını çeşitli etkinliklerle kutluyor.
Tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesinin, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi olduğunu biliyor muydunuz?Ya 18 yaşına kadar her insanın çocuk sayıldığını ve Türkiye’nin nüfusunun üçte birinin çocuk olduğunu? Peki ‘çocuk ombudsmanlığı’ndan haberiniz var mı?
Tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesinin, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi olduğunu biliyor muydunuz? Bundan 25 yıl önce, 20 Kasım 1989 yılında onaylanan bu sözleşmenin amacı, dünya çocuklarının temel haklarının korunmasını garantiye almaktı. Bu sözleşmenin Türkiye’de yürürlüğe girme tarihi 1995. 18 yaşına kadar her insanın çocuk sayıldığını ve Türkiye’nin nüfusunun üçte birinin çocuk olduğunu biliyor muydunuz? Peki ‘çocuk ombudsmanlığı’ndan haberiniz var mı?
Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı YÖRET’in şiddet ve ayrımcılığı sona erdirmeye yönelik düzenlediği "Barış İçin Sanat" projesinin bir yıllık çalışmaları, Sultangazi Atatürk Çiftliği İlköğretim Okulu’nda öğrencilerin gösterileriyle tanıtıldı.