Engelli annelerine eğitim

Güncelleme Tarihi:

Engelli annelerine eğitim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 12:27

Yüksek Öğretimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (YÖRET) ve MEB İl Özel Eğitim Şube Müdürlüğü işbirliği ile İş Okulları’nda zihinsel engelli çocukların annelerine eğitim veriliyor.

Okul Aile İşbirliği- Aile Atölyeleri Projesi kapsamında zihinsel engelli çocukların öğrenim görmekte oldukları İş Okulları’nda annelere, uzmanlar tarafından geliştirilen eğitim programları sunuluyor. Hollanda Başkonsolosluğu tarafından desteklenen projenin pilot çalışmaları Ataşehir İş Okulu ve Eram Fatih İlköğretim ve İş Okulu’nda başladı. Eğitimlere şimdilik 33 anne katılıyor. Yaygınlaştırılması planlanan aile eğitimlerinin sonraki aşamasında ise ön eğitim almış olan öğretmenlerle veliler sanatsal etkinlik ve eğitim çalışmaları yürütecek.

YÖRET Vakfı Başkanı Nüket Atalay, Okul Aile İşbirliği-Aile Atölyeleri Projesi’nin diğer eğitim kurumlarında da yaygınlaştırılması için çalıştıklarını belirterek, “Anneler aldıkları bu eğitimlerle koruyucu anne olmaktan çıkıp katılımcı anne oluyorlar. Uyguladığımız eğitimlerde, özel eğitim hakları, gelişim dönemi özellikleri, sorunlu davranışlarla başa çıkma yöntemleri gibi teorik bilgi aktarımı yapılıyor. Bunun yanı sıra atölye çalışmaları ile annelerin el becerilerini geliştirme ve çocuklarıyla iletişimde bu becerileri kullanmaları yönünde destek çalışmaları da yürütüyoruz. Projede, ailelerin de bilinçli olması gerektiğini vurguluyoruz. Bireysel eğitim çalışmalarında öğretmenle ailenin birlikte çalışmasını kolaylaştıran bir program uyguluyoruz” dedi.

Koruyucu davranarak çocuklarımı engellemişim

Eğitimlere katılan Eram Fatih İş Okulu velisi Nuran Sezer (40), iki zihinsel engelli çocuğunun olduğunu belirterek, “Çocuklarımın durumuyla ilgili umudumu kaybetmiştim. Tam bu sırada Aile Atölyeleri bana umut oldu. Aldığım beş haftalık eğitim sonrası her şeyi başarabileceğimi hissetmeye başladım. Farkettim ki koruyucu davranarak çocuğumun kendi başına yapabileceği yaşam becerilerini bile ben üstlenmiştim. Ama aldığım eğitimden sonra artık kendilerinin yapabileceği sorumlulukları yerine getirmeleri için onlara fırsat tanımaya başladım. Bu çalışma sadece çocuklarımın hayatına değil, bana ve tüm aile yaşantımıza olumlu etkisi oldu” dedi. Eğitimlerin kendilerine enerji verdiğini söyleyen Sezer, şöyle devam etti: “Hiçbir sosyal yaşantısı olamayan biz annelere verilen önem bize yaşam enerjisi verdi. Aile Atölyeleri projesi sayesinde çocuklarımla daha fazla kaliteli zaman geçirmeye başladım. Onlar artık yataklarını topluyor, pijamalarını katlıyor ve sofrayı hazırlamama yardım ediyorlar. Bu çalışma sayesinde iki çocuğumu topluma kazandırdım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!