Bilimsel adıyla ‘Galium verum’ ve halk arasındaki bir diğer adıyla hanımın karyolası olan yoğurt otunun karaciğerden bağışıklığa kadar pek çok faydası bulunuyor. Çayı ve kürü ilk günden beri etkisini gösteren yoğurt otunu gelin yakından tanıyalım.
#Yoğurt OtuPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#Yeşillikİnsanlar yediği yiyecekleri kolesterol, tansiyon, şeker gibi hastalıklarına uygun seçer ve en sağlıklı olanı yemeye çalışır. Ancak unuttukları bir şey var: Sağlığı iyileştirici bazı yiyecekler kimi ilaçlarla etkileşime girerek sorunlara sebep olabiliyor. Peki hangi besin hangi ilaçlarla tüketilmemeli? Detaylar haberde...
#SağlıkŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#AromaYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıDoğal ortamda kendiliğinden yetişen ve birçok faydası bulunan bitkileri öğrenerek bu bitkilerden yararlanmak mümkün olmaktadır. Yarpuz otu da doğal ortamda yetişebilen ve kolaylıkla bulunarak birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa yöntemi olarak geçmişten günümüze kadar kullanılmış bir bitkidir. Yarpuz otu nerelerde yetişir ve nasıl kullanılır, faydaları nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Yarpuz OtuÜlkemiz farklı bitki örtüsü, değişik ot türleri ile şifa kaynağı sunmaktadır. Otların pek çoğunun faydası hatta ismi bile bilinmemektedir. Oysa doğru ellerde pek çok ot mutfaklarda birer sağlık yiyeceği haline dönüşmektedir. Tirşik otu da adı pek durulmayan otlar arasında yer almaktadır. Her yörede bu ota verilen isim değişebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tirşik OtuTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriBesinlerin insan sağlığına birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Bunun için sebze ve meyvelerden yapılan kürler doğru bir şekilde uygulandığı takdirde çeşitli sağlık sorunlarının da önüne geçilir. O nedenle kürler doğru bir şekilde uygulanmalıdır Zerdeçal kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.