Özellikle büyük şehir insanı yaşadıklarıyla baş etmekte zorlanıyor. Bu yüzden birçoğu çareyi inzivada, meditasyonda ve çeşitli mistik uygulamada arıyor. Eril, dişil, içsel, dışsal, kozmik... Ne olduğunu pek de bilmediğimiz bir dünyada yolumuzu arıyor gibiyiz… Mindfulness’tan sessizlik inzivasına, zihinsel arınmadan çiftler inzivasına ve hatta aşk kampına kadar upuzun bir liste var önümüzde. Kamplara ve vaat ettiklerine baktık.
#Gizem CoşkunardaYaklaşık bir hafta önce hayatımda yaptığım en verimli, içimi müthiş bir benlik ve şükür hissiyle kaplayan bir seyahate katıldım. Altı ay önce Yogatime'da hocalarım Deniz Bağan, Vedat Havlucu ve Sevgen Bengi Kıran ile hem omurgama hem de zihnime iyi gelen bir yolculuğa başladım. Yoga tüm yaşam boyu yürünecek uzun bir yol ama temel yoga eğitmenliği dört gün sürecek inziva ile sonlanıyordu. “Başlangıçta kendime yapacağım bir yolculuğa hazır mıyım, bu kadar sessizlik iyi hissetirecek mi, sosyal medyadan ve telefonumdan uzak günler nasıl olacak?” gibi sorularla endişelendim. Bilmiyordum avuçlarım, kalbim bu kadar dolu dolu şehre geri döneceğimi…
#Yoga İnzivaÜnlü manken ve sunucu Çağla Şıkel, 3 günlük “gözü kapalı” inzivaya katılmıştı birkaç ay önce. Sosyal medyada çok mavrası yapıldı, “Derdin mi yok?”, “Bu neyin kafası?” gibi eleştiriler çoğunluktaydı. Bense, daha çok anlamaya çalışan bir pencereden, şunu sormuştum: “Ne arıyor, neyi bulmayı ümit ediyor acaba?” Yazım yayımlandıktan sonra yogi, Çağla Şıkel’in de öğretmeni Çetin Çetintaş aradı ve dedi ki: “E, gel kendin gör.” Geçtiğimiz hafta sonu röportaj için Kırklareli’nde KİOO İnziva Merkezi’ndeydim. Ve şansa bakın ki gündemde yine Çağla Şıkel vardı. İçinde ayağa kalkmanın ya da uzanmanın mümkün olmadığı, yaklaşık 1.5 metrekarelik bir kulübede, aç, susuz geçirdiği 11 saat konuşuluyordu bu kez. Haber ayağıma gelmişti... Ben de o kulübeye girdim. Ama yoga pratiğim olmadığı için Çetintaş sadece fotoğraf çekilmeme izin verdi. İyi de bir insan neden kendini karanlık odaya kapatır hem de parasıyla? İşte tüm merak edilenler...
#Çağla ŞıkelPandeminin ardından artan doğa, yoga ve nefes etkinliklerine şimdi de ‘kişisel inziva’ kampları eklendi. Kiminde günlük 1750 lira ödeyen kendi evinde ‘kamp’ kuruyor, kiminde niyet bohçaları hazırlanıyor. Prof. Dr. Arif Verimli ise “İnsanlar kandırılıyor” diyor. Biz de bu kampların izini sürdük...
#PandemiEkim ayı hepimiz için bir hasat zamanı. Baharda ekip yaz boyu büyüttüklerimizi toplama ve kışa hazırlanma vakti. Yaz rehavetinden çıktığımız bu günlerde, yoğun tempoya kapılmadan biraz ‘kendine dönmek’ isteyenlere güzel bir inziva otelleri listesi hazırlamak istedim. İstanbul ve çevresinden başlayarak Ege boyunca sarı yazın peşinde Akdeniz’e kadar ineceğiz. 40 alternatiften oluşan listem tabii ki sadece deniz kenarıyla sınırlı değil…
#HürriyetYoga, evde veya stüdyoda, kendimize vakit ayırıp hem içsel huzura hem bedensel sağlığımıza ulaşmamızı kolaylaştıran bir yol. Ancak bunun güzel bir yolu daha var. Yoga tatili… Güne muhteşem bir manzaraya karşı, doğanın içinde meditasyonla başlayıp, ardından eğitmenler eşliğinde yoga yapıp kalan zamanda da tatilde olmanın keyfini sürebilirsiniz. 21 Haziran Dünya Yoga Günü vesilesiyle jürimize Türkiye’nin en güzel ‘yoga otelleri’ni sorduk, en iyi 10 tanesini sıraladık.
#HürriyetToplantılar, e-postalar, bildirimler, faturalar, trafikte geçen saatler, evin, ailenin sorumlulukları… Günümüz insanı için dinlenmek, eğlenmek dahi ‘yapılacaklar listesine’ yazılan, planlanan, takip edilen bir ‘iş’ haline dönüşüyor. Hayatın akışı hem bedenen hem de zihnen yorgun hissetmemize neden olurken dört gözle beklediğimiz tatiller bile bazen yeterince dinlenmemizi sağlamıyor. Son zamanlarda kafayı dinlemek isteyenlerse farklı bir yönteme başvuruyor: Her şeyden kopup inzivaya çekilmek! Sessizlik inzivası, dolunay inzivası, beslenme inzivası, Vipassana meditasyonu... Bu trendin izini sürdük, uzmanlarla konuştuk.
#Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serhat TunçHindistan'dan çıkıp dünyanın dört bir yanında milyonlarca takipçiyi kendine bağlamayı başaran bir kült lideri o... Hakkında kadınlara tecavüzden genç kızları alıkoymaya kadar birçok suçlama var ama 2 yıldır yolunu izini bilen yok. O ise sosyal medya videolarıyla takipçilerinin ilgisini taze tutmayı sürdürüyor. 'Seks gurusu' Svami Nithyananda ile tanışın...
#Paramahamsa NithyanandaHer gün evde veya stüdyoda, yoga ile kendinize ayıracağınız bir saatte hem içsel huzura hem de bedensel sağlığa ulaşmak mümkün. Bundan daha iyisi ise yogayı bir tatil konseptine dönüştürmek. Güne muhteşem bir manzaraya karşı meditasyonla başlayıp yüzünüzü denizde yıkamak, ardından eğitmen eşliğinde yoga yapmak... Türkiye’de yoga otellerinin sayısı hızla artıyor. Her biri donanımlı yoga stüdyolarına ev sahipliği yapan bu otellerin ortak özelliği, mutfaklarının büyük ölçüde vejetaryen veya vegan olması. Alanında uzman jürimize bu hafta en iyi yoga otellerini sorduk. Yola çıkarken matınızı yanınıza almayı unutmayın.
#Yoga OtelleriYaklaşık bir hafta önce hayatımda yaptığım en verimli, içimi müthiş bir benlik ve şükür hissiyle kaplayan bir seyahate katıldım. Altı ay önce Yogatime'da hocalarım Deniz Bağan, Vedat Havlucu ve Sevgen Bengi Kıran ile hem omurgama hem de zihnime iyi gelen bir yolculuğa başladım. Yoga tüm yaşam boyu yürünecek uzun bir yol ama temel yoga eğitmenliği dört gün sürecek inziva ile sonlanıyordu. “Başlangıçta kendime yapacağım bir yolculuğa hazır mıyım, bu kadar sessizlik iyi hissetirecek mi, sosyal medyadan ve telefonumdan uzak günler nasıl olacak?” gibi sorularla endişelendim. Bilmiyordum avuçlarım, kalbim bu kadar dolu dolu şehre geri döneceğimi…
#Yoga İnzivasıNepal’e seyahat etmek için en doğru mevsimin mart-nisan veya eylül-ekim ayları olduğunu söylerler. Oysa muson yağmurları altında Himalayalar’da yürümek de bambaşka ve eşsiz bir deneyim. Peki bu görkemli dağların sırtlarında trekking nasıl organize edilir? Yürüyerek iyileştiren bir seyahat deneyimi için musonlarda Nepal’i es geçmeyin...
#NepalBüyükada'yı sadece baharda açan çiçeklerle hatırlayanlar! Eğer sonbaharda Büyükada'ya gitmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz! Yaz aylarındaki o kalabalık yerini sonbahar yapraklarıyla kaplı bomboş sokaklara bıraktı bile... Bu sonbaharda Büyükada'da bir modern dervişin kapısını çaldım... Dedi ki; "Kapımıza değil, gönlümüze vuran buyursun..."
#SonbaharBerber kendi tıraşını yapamaz, terzi kendi söküğünü dikemez, derler. Peki, bir rehber kendini dinlendirip gezdirebilir mi? Hem de nasıl… Kaçacak, sığınacak yerlerim var. Bu hafta size iki sığınağımdan bahsedeceğim. Kaçıp kafayı dinlediğim, dinlendiğim ve yenilenerek çıktığım sığınaklar...
#BüyükadaSiz hiç konuklarını 10 kilometre öteden rengarenk çiçeklerle karşılayan bir köy gördünüz mü? Ben ilk kez, Bodrum Turgutreis’e kuş uçumu 15 kilometre uzaklıktaki Kilimli’de rastladım bu konukseverliğe. Adanın en ücra köşesindeki küçük balıkçı köyü Emporios’a, Ege’nin lacivert sularını kuşbakışı gören, virajlı bir yoldan gidiliyor. Tepeler öylesine çorak ki, bir önceki Masouri köyüyle arasında ağaç görmek neredeyse mümkün değil.
Sessizliğin, doğanın ve tarihin hakim olduğu Büyükada, keşmekeşten kurtulmaya çalışan İstanbulluları bekliyor. 20-25 dakikalık zevkli bir deniz yolculuğundan sonra ulaştığınız Büyükada, sizi bir güney kasabası gibi karşılıyor. Yollarında gezerken, enfes çam ormanlarının sükuneti ruhunuzu okşuyor.
Küçük oteller son yılların yükselen tatil değeri. Beş yıldızlı, büyük, zincir otellerin veya tatil köylerinin kalabalığından, gösterişinden kaçanlar, çok daha sessiz, sakin ve tenha mekanlar arıyorlar. Sayıları o kadar arttı ki, Sevan ve Müjde Nişanyan tarafından hazırlanan Küçük Oteller Kitabı, her yıl yenilenerek basılıyor.