Sivas'ta bulundukları binanın yıkılması nedeni ile civardaki çatılara yuvalanan güvercin, serçe gibi kuşların dükkanlarının önünü kirletmesi nedeni ile sıkıntı yaşayan esnaf çözüm arayışına girdi. Esnaf, kuşların bulunduğu alana yırtıcı kuş sesi çıkaran cihaz yerleştirirken, sesleri duyan bölge halkı şaşırdı.
#SivasAtatürk Havalimanı'nda sefere hazırlanan tarifeli bir uçağa yiyecek ve içecek yüklenmesi sırasında kuşların ikram aracı çevresinde toplanması apronda ilginç görüntüler oluşturdu. Vapurlar peşinde bir parça simit kapabilmek için uçmalarını görmeye alışık olduğumuz martılar bu kez farklı bir yerde yemek peşindeydi. Sefere hazırlanan park halindeki uçağın ön kapısına yanaştırılan ikram şirketinin aracından yiyecek ve içecek taşınmaya başlandı. Bu sırada, yüklemeyi fark eden kuşlar, sürüler halinde aracın üstünde uçmaya başladı. Bir süre burada uçarak, görevlilerden yiyecek bekleyen kuşlardan bazıları ikram aracının üstüne kondu. Yükleme işleminin sonra ermesinin ardından kuşlar, uçağın çevresinden ayrılarak, farklı yönlere uçtu. Uçaklar için tehlike oluşturan kuşlar, Atatürk Havalimanı'nda kameralara yansıdı.Havalimanı çevresinde uçan kuş sürüleri zaman zaman uçuş trafiğini de olumsuz etkileyebiliyor. Bu duruma karşı önlem alan yetkililer, havalimanının çeşitli bölgelerine yırtıcı kuş sesi çıkartan mobil araçlar ile kuş kovma cihazları yerleştirdi. Atatürk Havalimanı'nda Sefaköy ile Ataköy yönündeki pist başları ile Florya yönündeki yaklaşma yüzeyinde sıklıkla sürüler halinde görüldüğü rapor edilen kuşlar, bu araçlarla pistten uzaklaştırılmaya çalışılıyor.
#Atatürk HavalimanıAtatürk Havalimanı çevresinde bulunan kargalar uçuş trafiğini olumsuz etkilerken, pilotlarkarga sürüleriyle ilgili yaptığı bilgilendirme anonsları dikkat çekti. Atatürk Havalimanı'nı kullanan pilotların son zamanlarda karga sürülerini pist yakınlarında görmesi ve bu sürülerin uçuş güvenliğini tehlikeye sokma ihtimalini gözönünde bulunduran pilotlar sık sık Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi görevlilerine karga ikazında bulunuyor. Bir pilot, hava trafik kontrolörüne, "Şu anda 3 bin feet (914 metre) önümüzde kuş sürüleri kargalar var" anonsunu yaptı. Bu yılAtatürk Havalimanı'nda 15'den fazla uçağa alınan önlemlere rağmen kuşlar çarparak hasar vermişti.En çok uçaklara çarpan kuş türlerinin başında martı ve leylekler geliyor. Yırtıcı kuş sesi çıkartan mobil araçlar dışında en çok kuşların görüldüğü Ataköy-Florya yönündeki 05-23 numaralı pist şerit sahası içerisine de 4 adet patlar kuş kovma cihazı yerleştirildi. Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.İstanbulAtatürk Havalimanı'nda kuşlar en çok Ataköy-Florya yönündeki 05-23 numaralı pistin yaklaşma yüzeyi, Sefaköy ile Ataköy tarafındaki pist başlarında ve Florya yönündeki yaklaşma yüzeyinde sıklıkla tespit ediliyor.
#Atatürk HavalimanıİZMİT'teki ‘Yürüyüş Yolu' boyunca sıralanan asırlık çınar ağaçlarına sürüler haline konan ve sürekli yoldan geçenleri üzerlerine pisledikleri için zor durumda bırakan kargalardan kurtulmak için bu kez dallara kullanılmayan eski CD'ler bağlandı. Kargaların, geceleri projektörle aydınlatılacak olan CD'lerden yansıyacak ışıktan korkup onlara zarar vermeden kaçması planlandı.
İZMİT'te, yürüyüş yolu ve parklardaki asırlık çınar ağaçlarına konarak sürekli vatandaşların üzerine pisleyen, çıkardıkları seslerle de gürültü kirliliği yaratan kargalar, kentin en önemli sorunlarından biri haline geldi. Büyükşehir'e bağlı alt kademe Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, kargaların yırtıcı kuş sesi çıkaran cihazlardan korkmadıkları gibi bu cihazların yerleştirildiği ağaçların bulunduğu bölgeyi daha da sahiplendiklerini belirtti, yeni yöntemler aradıklarını söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da, ilkbaharın gelişi ile onlarca türden binlerce göçmen kuş görüntülendi. Orhan Gül ile birlikte göçmen kuşları kayıt altına alan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, "19 Mart'ta 2,5 saatte 74 türe ulaştık" dedi.
#HatayKahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da, ilkbaharın gelişi ile onlarca türden binlerce göçmen kuş görüntülendi. Orhan Gül ile birlikte göçmen kuşları kayıt altına alan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, "19 Mart'ta 2,5 saatte 74 türe ulaştık" dedi.
#Hatayİncek’te mahalle arasında kurulan ‘Aslan Parkour’, tüm eleştirilere rağmen adını değiştirerek faaliyetine devam ediyor. HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, ‘yavru sevme etkinliği’ ile müşteri çekildiğini belirterek, şahıslara özel arazilerde vahşi hayvan barındırma izninin verilmemesi gerektiğini söyledi.
#Seda TOLMAÇKuşlar arasında çok sayıda tür olduğu bilinmektedir. Bu türler arasında yırtıcı olanlar daha çok ilgi çekmektedir. Yırtıcı kuşlardan en çok dikkat çekeni ise doğandır. Doğan nedir, ne yer ve nerede yaşar? Doğan kuşu sesi, hızı, boyutları ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#DoğanYıllar içinde sayısız hit kazandırdı. Şarkılarıyla Türk popuna yön verdi. Hande Yener sanatta 20’nci yılını kutluyor. Geçen hafta yayımladığı ‘Bela’ şarkısını yakında çıkacak ‘Carpe Diem’ albümüyle taçlandırmaya hazırlanıyor: “Hep Türk pop müziğini ileriye götürmek istedim. Benim ruhum bu: Moral veren, tatlı, yırtıcı…”
#GazetehaberleriÇakırlar, yaban kazından diğer yırtıcılara kadar her kuşu avlayabiliyor. Ve şimdi onları tanımanın tam zamanı. Eylül boyunca sürecek kuş göçü sırasında Doğa Derneği’nin sayımlarına siz de katılabilirsiniz. En güzel adres ise İstanbul’daki Çamlıca Tepesi.
#KUŞDünyada bir yıl içinde göç eden kuş sayısı 50 milyarı buluyor. Bunların 2.1 milyar kadarı yılda iki defa Anadolu’yu kullanarak Avrupa ile Afrika arasında gidip geliyor. İstanbul’un ise göç yolculuğunda çok önemli bir rolü var. “Bize de bu olağanüstü göç yolculuğuna tanıklık etmek düşüyor” dedik ve Türkiye’deki kuşbilimin duayeni Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu’nu yanımıza alarak İstanbul’da kuş gözlemine çıktık.
#TrabzonÇocukluk düşümdü İpek Yolu seyahati. TRT’nin en etkileyici belgeselinin adıydı. Fonda Japon müzisyen Kitaro’nun ruhani müziği, Kapadokya’dan, Karakurum çöllerine, oradan Tanrı Dağı eteklerine arkeolog misali iz süren belgesel ekibiyle astral seyahate çıkmışlığım çoktur. Hızla değişen dünyada, kültür turizminin maestrosu olmaya aday, binlerce kilometrelik rota, ‘Türk Konseyi Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Projesi’ adıyla 21 Mart 2018’de start alacak. Ancak ben bu rotayı baştan sona adım adım gezerek öncesinde hayallerimi gerçekleştirdim. Kırgız rehberimizin dediği gibi; “Bir kere görmek, bin kere duymaktan evladır”.
#İpek YoluBugünlerde gökyüzüne iyi bakın. Dünyadaki yaklaşık 50 milyar kuşun göç mevsimi başlıyor. Sonbaharda Türkiye’yi terk edip binlerce kilometreyi aşarak Afrika’ya göçen leylekler, kırlangıçlar ve diğer göçmen kuşlar baharla birlikte geri dönüyor. Avrupa ve Afrika kıtaları arasında göç eden kuşlar için bir köprü olan bu ülkede yaşadığımız için şanslıyız. Ama kuşları ne kadar tanıyoruz? İşte 10 kuş türüyle ilgili 10 ilginç gerçek...
#Muhabbet KuşuDevlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanında uçuş güvenliğini tehlikeye sokan ve uçaklara zarar veren kuşlarla mücadele etmek için yoğun çaba harcıyor. Kuş timi araç üzerine taktıkları cihazlarla, yırtıcı hayvan sesi çıkararak kuşları kaçırıyor. Kuş sürüsünün havalimanına doğru yönelmesi ve kuş timinin kuşlara müdahale etmesi İHA kameraları tarafından saniye saniye görüntüledi.
#Devlet Hava Meydanları İşletmesiUlan Bator’a 70 kilometre uzaklıktaki Gorkhi-Terelj Milli Parkı, yüksekliği 2400 metreyi bulan dağların arasında, kilometrelerce uzunluktaki yemyeşil vadilerden oluşuyor. Cengiz Han’ın doğduğu bölgenin uçsuz bucaksız çayırlarında bugün yaklar, atlar otluyor. Tepelerde şaman kayaları, gizli Budist tapınakları yer alıyor. Vadi, yaz boyunca şaşırtıcı kaya oluşumlarını görmek, at binmek, yerel çadırlarda konaklamak isteyenleri ağırlıyor.
Guatemala’da bulunan Tikal, Mayalardan günümüze kalmış en önemli arkeolojik alanlardan biri. Bu görkemli uygarlığın dini merkezlerinden biri olan Tikal piramitlerle, gösterişli anıtlarla donatılmış. Yağmur ormanlarının arasına gizlenmiş Tikal, ziyaretçilerini geçmiş çağlara götürürken doğal hazinelerle de tanıştırıyor. Okurumuz Attila Atasoy izlenimlerini yazdı.
Kars’a tek tük gelen gezginler genellikle kaleyi, hamamı, Rus evlerini ve Ani’yi görüp evlerine döner. Halbuki bilmezler ki ilkbahar ve yaz aylarında kentin doğası, Türkiye’nin diğer bölgelerinde tadamayacağınız güzellikleri, özgürlüğü ve heyecan verici vahşiliği sunar.
Gece saat 00.30’da İstanbul’dan kalkan uçağım Dubai aktarmasından sonra Sri Lanka’nın Colombo şehrine doğru uçmaya başladı. Her yurtdışına çıkışımdaki heyecan yine bütün benliğimi kaplamıştı, üstelik bu kez, Sri Lanka’dan sonra Kenya ve ardından Uganda, Tanzanya, Zanzibar, Malawi, Mozambik, Zimbabwe, Zambia, Botswana, Namibia, Güney Afrika, Lesotho ülkelerini sırt çantası ve çadırla dolaşacak, Afrika’nın en ücra köşelerinde fotoğraflar çekecektim.