Güncelleme Tarihi:
Onunla ilk tanışmam çocukluk yıllarımda kuş gözlemine merak sardığım yıllarda oldu. Çakırları hep havada genellikle kavga ederken görür, hayran hayran izlerdik ama bize de saldıracağına ihtimal vermezdik. Bir gün yuvasına çok yaklaşmış olacağız ki bir anda tepemizde belirdi. Bir ağacın tepesinden üzerimize saldırmıştı. Atmacaya benziyordu. “Peki ikisini nasıl ayırt ederim?” diye sorduğumda, çakırın pençeleri arasında bir atmaca resmi göstererek “İşte böyle” demişlerdi. Atmacalarla aynı aileden ama diğer bütün kuşlardan daha saldırgan. Yaban kazından yırtıcılara kadar her türlü kuşu avlayabiliyor. Grup halinde savaşan kargaların bile korktuğu tek kuş... Üçü beşi bir araya gelip alanlarına giren yırtıcıları kovalayan kargaların çakır gördü mü elleri ayaklarına dolaşıyor. Öyle korkuyorlar ki ektiğim fideleri söken kargaya çakır sesi dinleterek tövbe ettirdim.
Ülkemizin diğer yırtıcı kuşları gibi bu muhteşem hayvanlar hakkında da bilgimiz oldukça az. Doğadaki bozulmaya bağlı olarak yaşam alanlarını kaybediyorlar. Tarımda kullanılan ilaçlar ve beslendikleri canlıların azalması yaşadıkları en önemli sorun.
İstanbullular şanslı
Eylül ayı yırtıcı kuşların göç zamanı. İstanbul bu göçün en önemli güzergâhlarından biri. Özellikle de Çamlıca Tepesi. Geçen günlerde dünyadaki leylek nüfusunun yarısı üzerimizden Afrika’ya doğru göç etti. Şimdi sahne yırtıcılarda: Küçük orman kartalı, büyük orman kartalı, arı şahini, kızıl şahin, yılan kartalı, kara çaylak, atmaca, delice, akbaba... Diğer yırtıcılarla birlikte çakırlar da göç ediyor. Eğer isterseniz siz de Doğa Derneği’nin yaptığı kuş sayımlarına katılıp çakırları daha yakından tanıyabilirsiniz.
Tekeşli yaşıyor
Boyu 60, kanat açıklığı 127 santimetreyi bulan çakırlar yaklaşık bir buçuk kilo ağırlığa ulaşıyor. Bunlar tekeşli yaşayan kuşlar. Ancak eşlerden biri öldüğü zaman diğer kuş yeni bir eş arıyor. Mart, nisan ve mayıs aylarında kuluçkaya yatan çakırlarda yuvayı erkek yapıyor. Bu dönemde yanlışlıkla yuvaya yaklaşırsanız çakırın size saldırması işten bile değil.
Toy dostu tarım
Endüstriyel tarım, avcılık, yaşam alanlarının yok olması... 18 kiloya varan ağırlıklarıyla gezegenimizin uçabilen en ağır kuşlarından olan toyların sayısı hızla azalıyor. Tarım Bakanlığı tarafından ilk defa Ankara Polatlı’da uygulamaya başlanan ‘Toy Dostu Tarım’ projesinin iki amacı var. Birincisi toyları koruyarak sayılarının artmasını sağlamak, ikicisiyse sürdürülebilir doğa dostu tarıma geçmek. Bunun için toyların kullandığı araziler tespit edilip çiftçiye üç seçenek sunuluyor. Tüm seçeneklerde toy, çiftçi ve onun ürettiklerini tüketen tüketici kazançlı çıkıyor.
Kuşbakışı kareler
‘2018 Yılın Kuş Fotoğrafçısı’ yarışmasının kazananları belli oldu. İngiliz Kuşbilimcileri Vakfı ile Doğa Fotoğrafçıları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği yarışmayı Perulu fotoğrafçı Pedro Jarque Krebs, ‘Siyah Cuma’ isimli çalışmasıyla kazandı. İşte yarışmada dikkat çeken fotoğraflardan bazıları...
Pedro Jarque Krebs’in ‘Siyah Cuma’ isimli çalışması.