Kentin kalbine CD'li koruma

Güncelleme Tarihi:

Kentin kalbine CDli koruma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 14:06

İZMİT'teki ‘Yürüyüş Yolu' boyunca sıralanan asırlık çınar ağaçlarına sürüler haline konan ve sürekli yoldan geçenleri üzerlerine pisledikleri için zor durumda bırakan kargalardan kurtulmak için bu kez dallara kullanılmayan eski CD'ler bağlandı. Kargaların, geceleri projektörle aydınlatılacak olan CD'lerden yansıyacak ışıktan korkup onlara zarar vermeden kaçması planlandı.

Haberin Devamı

KENTİN KALBİ İŞTE BÖYLE KORUNACAK

Her gün binlerce kişinin geçtiği, kentin kalbi sayılan ‘Yürüyüş Yolu' boyunca 500 kadar asırlık çınar ağacı sıralanıyor. Her biri Anıtlar Yüksek Kurulu'na kayıtlı olan ve dalı bile izinsiz kesilemeyen bu çınar ağaçları, kente ayrı güzellik katmasının yanı sıra akşamları da binlerce kargaya ev sahipliği yapıyor. Kentin simgesi haline gelen çınar ağaçları ile Yürüyüş Yolu, kargaların sürekli pislemesi nedeniyle özellikle hava kararmaya başladıktan sonra yürünemez hale geliyor. Binlerce karga sürekli olarak altından geçenleri zor durumda bırakırken elbise, otomobil ve banklar pisleniyor. Belediye ekipleri her sabah erkenden yolu ve bu güzergahtaki bankları yıkamak zorunda kalıyor.

Merkezdeki Saraybahçe Belediyesi, bu soruna çözüm bulmak için yarışmalar düzenlendi. Yurt dışından, karta, atmaca ve şahin gibi yırtıcı kuş sesi çıkartan cihazlar getirti. Ancak, bu cihazların çıkardığı ses insanların kulaklarını tırmalayıp onları rahatsız etmesine rağmen, kargalar aldırış bile etmedi.
Sarahbahçe Belediye Başkanı Halil Veybi Yenice, daha önce Elazığ'da da aynı sorunla karşılaşıldığını ve ‘CD yöntemi' ile kargaları uzalaştırdıklarını öğrendiğini belirterek, şöyle dedi: “Şimdilik deneme olarak birkaç her ağaca 50- 70 arasında CD'li misina ile bağladık. Rüzgarda sürekli dönen CD'ler gargaların geliş saati olan hava kararmaya yakın projektörle aydınlatılacak. Eğer deneme başarılı olursa tüm ağaçlara CD bağlanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!