<B>T</B>eklas Kauçuk, dünya genelinde dokuz dev otomotiv şirketine ihracat yapıyor. 2000 yılı cirosu 25 milyon dolar olan şirket, ürünlerinin yüzde 80'ini ihraç ediyor. General Motors tarafından geçtiğimiz temmuzda 20 bin şirket arasından 'Yılın Tedarikçisi' seçilen Teklas, 15 Kasım’da verilecek Ulusal Kalite Ödülleri'nin 'Büyük Ölçekli Şirketler' kategorisinde yarışıyor.<br><br><br>Türkiye yılın ilk aylarında patlak veren ekonomik krizin etkilerini atlatmaya çalışıyor. Kriz pek çok sektörü derinden sarstı. Otomotiv sektörü bu sektörlerden biri. Sektörün yalnızca Türkiye'de değil, dünya genelinde global bir kriz etkisinde olması şirketleri umutsuzluğa itiyor.
TÜRKİYE ile Rusya arasındaki ilişkilerin 2024 yılı içindeki seyrini değerlendirmek istediğimizde, bu dönemde ilişkilere etkisi açısından tek başına en önemli olayın geçen ay başında Suriye’de Esad rejiminin çökmesi olduğunu vurgulamak gerekecektir.
#SuriyeFortune 500 Avrupa listesinde yer alan Alman şirketleri, bu yıl çoğunluğu ülkenin imalat sektöründen olmak üzere 100 binden fazla çalışanı işten çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Alman sanayisi yüksek enerji fiyatları, bürokrasi ve kurallar altında ezilirken, Çin ‘yeni Almanya’ oldu. Uzmanlara göre “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modeli de artık işe yaramıyor.
#AlmanyaMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 'Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır. Bölgedeki faaliyetlerimiz aynı tempo ve kararlılıkla devam ediyor, edecektir.' ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma BakanıBU dizide bundan önceki yazılarımızda, 2023 yılında Türkiye’nin dış politikasındaki ana yönelişleri ABD, AB ve Rusya ile ilişkiler ve Suriye gibi ana başlıklar altında değerlendirmeye çalıştık. Bugün, son bir yazıyla hepsinin bir bütün olarak ne anlama geldiği sorusuna odaklanmaya çalışalım. Böylelikle, Türkiye’nin dünya ile ilişkilerinde nasıl bir yön duygusuyla, nasıl bir güzergâhta yol almakta olduğunu görebiliriz belki.
#Türk Dış PolitikasoDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna’daki savaş ve Afganistan’daki kriz doğrudan bölgelerimizi etkiliyor. Büyük ölçüde bizleri etkileyen bu bölgesel gelişmelerin yanında büyük güçler arasındaki siyasi ve askeri rekabet yeni bir soğuk savaş etkisi oluşturdu" dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluKalekim, geçtiğimiz yıl gerçekleşen halka arzın ardından, şirketin 2021 finansallarını ve 2022 beklentilerini, düzenlenen basın toplantısında paylaştı. Kale Holding CFO’su Haluk Alperat, “Mardin’deki fabrikamıza yaptığımız 23 milyon TL’lik ek yatırımın ardından, Lyksor Kimya A.Ş.’nin de yüzde 75’lik kısmını 140.6 milyon TL’ye satın aldık. Yaptığımız yatırımlar ve iyileştirmeler sayesinde geçtiğimiz yıl net karımızı bir önceki yıla göre yüzde 158.5 oranında artırdık. Lyksor Kimya yatırımının bu yıl ciromuza 325-350 milyon TL arasında katkı yapmasını bekliyoruz” dedi.
#KalekimKüba gıda ve süt krizi ile boğuşuyor. Ubre Blanca adlı ineğin bir zamanlar ulusal kahraman olduğu ülke için süt büyük bir anlam taşıyor. Peki ne oldu da Küba'nın sütü bitti? Küba, kaynakları giderek azalan dünyamız için bir tür ayna vazifesi mi görüyor?
#KübaTüm dünya Rusya-Ukrayna savaşına kilitlenmiş durumda. Herkesin aklında benzer sorular var. Bundan sonra ne olacak? Rusya, Ukrayna’nın tamamını işgal edecek mi? Orada kalacak mı yoksa yönetimi kendine göre değiştirip çekilecek mi? İşte tüm bu cevapsız sorular piyasaları da derinden etkiledi. Hâkim olan belirsizlik durumu nedeniyle piyasalarda bir süre daha dalgalı seyrin devam edeceği, yön arayışının süreceği söylenebilir.
#PiyasaRusya Devlet Başkanı Putin'in dün yaptığı açıklamalara piyasalar tepkisiz kalmazken, petrol fiyatları 7 yılın zirvesine tırmandı; küresel borsalarda ise sert düşüşler yaşandı. Hormuz Straits Partnership Direktörü Bora Bariman, ALB Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı ve Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı borsalarda ve petrol fiyatlarında yaşanan tüm gelişmeleri hürriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Petrol FiyatlarıBir tarafta iklim değişikliği ve kur dalgalanmalarıyla yükselen fiyatlar, diğer tarafta tüm dünyada sayısı her geçen gün artan kahve dükkânları, bu işi sanat olarak gören barista’lar... Ve kahvenin önemli bir sosyalleşme aracı olarak da hayatımıza entegrasyonu… Peki, tutkunu olduğumuz kahvenin yerini doldurabilir miyiz dersiniz?
#KahveRusya ve Ukrayna arasında her geçen gün artan gerilim ve olası bir çatışma ve savaş ihtimali dünyaya korkulu günler yaşatmaya devam ediyor. Öte yandan uzmanlar Ukrayna'nın işgalinin küresel tedarikte fiyatların yükselmesine ve cephe hatlarından uzakta bir kargaşaya da neden olabileceğini belirtti.
#UkraynaAmbalaj deyip geçmeyin. Tükettiğimiz her ürünün parasının önemli bir bölümünü ambalaj için ödemeye başladık.Yaş meyve sebze nakliyesinde kullanılan ve tek kullanımlık olan çıtır kasanın tanesi geçen yıl 6 TL iken, bu yıl 13 TL’ye çıktı. En az talep edenler kadar ambalaj üreticisi ve tedarikçisi de bu durumdan dertli. Ambalaj üreticisinin en büyük beklentisi elektrik giderlerini azaltacak düzenleme.
#Ambalaj