Diyelim ki şartlar sizi başka bir ülkede hayat kurmaya zorladı. Ve yine diyelim ki bu ölüm kalım mücadelesinde başarılı oldunuz, hayata tutundunuz. Yıllar sonra birden ‘zararlı’ olduğunuz gerekçesiyle hakkınızda ölüm ya da üreme yasağı kararı verildi... İşte yeşil papağanlar için bugünlerde yaşanan tam olarak bu.
#Yeşil PapağanAnkara’nın çeşitli yerlerinde görülen yeşil papağanların, ‘istilacı tür’ olduğu ortaya çıktı. TERIAS Projesi’nde bu türün tarım zararlısı kabul edildiği, hastalığa sebep olma gibi etkilerine dikkat çekildi. En yoğun yeşil papağan İstanbul ve Yalova’dan sonra Ankara’da bulunuyor.
#Murat YILMAZ'Kendi yuvasını yapamayan' nadir kuş türlerinden olan papağanlar, bulundukları bölgelerin yerli türleri ile yuva rekabetine giriyor. İstanbul'da da ağaçlı bölgeleri mesken tutan ve haklarında çok sayıda efsane bulunan papağanları işin uzmanına sorduk. Papağanlar İstanbul'a nasıl ve ne zaman geldi? İddia edildiği gibi istilacı bir tür mü? Onların varlığı iklim krizinin bir göstergesi mi? İşte papağan dosyası...
#PapağanlarYemyeşil tüyleri, kırmızı gagalarıyla büyüleyici bir görüntüye sahip yeşil papağanları İstanbul’un çeşitli noktalarında görmek mümkün. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Özsoy, bu papağanların rahatlıkla adaptasyon sağlayıp çoğaldığını, kuş, sincap gibi ağaçlarda beslenen hayvanların yem ve yuvalarına ortak olması nedeniyle risk oluşturduğunu söyledi.
#İstanbulYemyeşil tüyleri, kırmızı gagalarıyla büyüleyici bir görüntüye sahip yeşil papağanları İstanbul’un çeşitli noktalarında görmek mümkün. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Özsoy, bu papağanların rahatlıkla adaptasyon sağlayıp çoğaldığını, kuş, sincap gibi ağaçlarda beslenen hayvanların yem ve yuvalarına ortak olması nedeniyle risk oluşturduğunu söyledi.
#Yeşil Papağanİstanbul'da görülen yeşil papağanlar geniş koloniler oluşturmaya başladı. Daha önceleri Ihlamur Kasrı, Yıldız ve Fenerbahçe parkları gibi yerlerde görülen yeşil papağanlar yeşilliği bol yerlerde de yaşamlarını sürdürüyor. En son Fenerbahçe Orduevi’nin çevresinde sürü halinde görülen yeşil papağanların yayılmasıyla ilgili uzmanlar endişelerini dile getirdi. Peki, yeşil papağanlar nerede yaşar? İşte, İstanbul'da görülen papağan istilasıyla ilgili bilgiler.
#Yeşil Papağan İstilasıYeni Delhi’de Cuma Camisi yakınlarında üç tekerlekli bisikletin yolcu koltuğundayım. Delirtici bir trafik, susmayan kornalar... Egzoz dumanı ve hava kirliliğinden ağzımdaki maske kararmış. Yarım saattir aynı yerde duruyoruz. Bisikleti süren Rişa’ya “Ne zaman açılır” diye soruyorum. Can havliyle bir ses çıkarıyor sadece. Bu hayattan vazgeçmiş, bir an önce reenkarne olmak istiyor. Allahtan hızımız saatte 1 km. Biraz etrafı seyredeyim bari... Kaldırım insan seli; Sih, Parsi, Afgan, ne ararsan var.
#Hindistan Gezi RehberiAkademisyenlere 800 gönüllünün destek verdiği, bir yıl süren sayım sonuçlandı; 26 ilde 1335 yeşil papağan tespit edildi. Henüz doğal dengeleri değiştirecek nüfusa sahip değiller ama yine de yaşam alanları için rekabete girdikleri sincap, karga ve martılar için tehlike çanları çalıyor.
#PapağanGazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Anıtkabir, öncelikle korunaklı bir alan ve yerleşkedeki görevliler de kuşların dış tehditlerden etkilenmesini önlüyor. Yerleşke de çok farklı yerel ve egzotik ağaç türlerini barındırıyor. Papağanlar bu ağaçların meyveleri ile besleniyor. Bu nedenle Anıtkabir şehir merkezinde papağanlar için bir sığınak oldu. Ankara'daki en büyük yeşil papağan popülasyonu iki yıldır Anıtkabir'de” dedi.
#ANKARAHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiBirçok İstanbul'lu hâlâ bilmez, papağanların bu şehirde hızla nasıl çoğaldığını, üstelik sürüler hâlinde gezdiğini . Dün öğleden sonra Salacak sahillerindeki tesbih ağaçlarına konmuş 50 kadar papağanla karşılaşan vatandaşlar çok şaşırdı.Tesbih ağaçları üzerindeki yemişleri çıtır çıtır yiyen yeşil papağanları görenler, Kızkulesi manzarasını bırakıp bu ‘tropikal cümbüşü’ seyretmeyi tercih etti.
#İstanbulUtah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, ekolog, ornitolog ve doğa koruma bilimci Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2020’de tüm dünyada en çok kuş türü gören kişi oldu. Kuş peşinde tüm kıtaları gezen Şekercioğlu, böylelikle en bakir bölgeleri, medeniyetin el uzatamadığı yerel kültürleri tanıyor.
#Gezgin