Yeşil papağanlar toplanmamalı

Güncelleme Tarihi:

Yeşil papağanlar toplanmamalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2022 23:27

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Per, ‘istilacı tür’ olarak tanımlanan ve Ankara’da da görülen yeşil papağanlar için “Vatandaşların doğadaki yeşil papağanları toplamaması, yerinin değiştirmemesi gerekiyor” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Per, Türkiye'nin 34 ilinde insan etkisi ile yeşil papağanların popülasyonlarının arttığını belirterek, yeşil papağanların sayısının artması durumunda türün doğallaşacağını ve önceden kumru türünde olduğu gibi bu hayvanların da her yerde görüleceğini söyledi. Doç. Dr. Per, Ankara’da da görülen yeşil papağanlarla ilgili, “Vatandaşların doğadaki yeşil papağanları toplamaması, yerinin değiştirmemesi gerekiyor” uyarısı yaptı. Yeşil papağanların yarı tropikal tür oldukları için doğada hayatta kalabildiklerini aktaran Doç. Dr. Per, özetle şunları söyledi: “90'lı yıllar ile 2000'li yıllarda sayılarında ciddi bir artış oldu. Rakamsal olarak baktığımızda şu anda Türkiye'de 34 ilde yeşil papağan doğada gözlendi. 10 ilde de popülasyon kurduğunu biliyoruz. Bu oldukça dikkat çekici bir durum. Çünkü dünyanın başka ülkelerinde, özellikle Avrupa başkentlerinde de yeşil papağanlar doğada hayatta kalıyor ve popülasyon kuruyor. Ancak Türkiye'de 34 ilde görülmesi ve 10 ilde popülasyon kurması çok dikkat çekici. Bu özelliğimizle Avrupa ülkelerinden çok farklı bir durumdayız.”

Yeşil papağanlar toplanmamalı


TİCARETİNİN ÖNLENMESİ GEREKİYOR

Türkiye’nin 2021’de türün ithalatını yasakladığına da dikkat çeken Per şöyle devam etti: “Ancak türün ülke içindeki ticareti serbest. Bundan dolayı da şu anda parklarda, mezarlıklardaki yeşil papağanların ticari bir değeri var. Doğadan toplanıp yasadışı bir şekilde ticaret döngüsüne sokuluyor. Bu da bir biyogüvenlik problemi. Dolayısıyla bunun önlenmesi gerekiyor. Birinci aşama bu. Biz bu aşamayı, önleyemezsek daha sonraki aşamalarda başarılı olmamız çok düşük bir ihtimal. İkinci aşamada ilk kayıtlar için vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Mesela bazen vatandaşlar, doğada gördükleri yeşil papağanları alıp evlerine götürüyorlar. Ya da onlar da satabiliyor, birine verebiliyor ya da tekrar doğaya bırakabiliyor. Böyle durumlarda Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlükleri’ne başvurmak gerekiyor. Kesinlikle doğadan yeşil papağanların toplanmaması, yerinin değiştirilmemesi gerekiyor.” 

Haberin Devamı

23 ŞUBAT 2022
‘Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi (TERIAS)’ adlı projede, Ankara’nın çeşitli yerlerinde de görülen yeşil papağanların, ‘istilacı tür’ olduğu ortaya çıkmıştı. En yoğun yeşil papağanın İstanbul ve Yalova’dan sonra Ankara’da bulunduğu tespit edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!